Z(a)tracené bednění

Autor: Péráci (7 příspěvků)
29. 5. 2024
0 komentářů
Příspěvek stavebníka
Bednění, armování, prostupy a betonáž.

Geodet podruhé a založení bednění

Po vylití základových pasů koncem listopadu jsme se na přelomu února a března pustili do ztraceného bednění. S geodet jsme měli domluveno, že nám znovu do pasů vyznačí rohy domů. Zaměřil, naklepal hřeby, označil sprejem a mohli jsme začít. Nejdříve je ale potřeba bednění roznosit po obvodu stavby. Budeme stavět z Porothermu 44, máme tedy obvodové bednění šířky 40cm. A to se pronese, je to pěkný kus betonu a obzvláště půlené kusy s dvojitou vnitřní přepážkou. Pod vnitřními nosnými příčkami je pak bednění šířky 30cm.

Na roznesení bednění po stavbě pozvěte kamarády, záda Vám poděkují.

Při pokládce doporučuji dlouhé pracovní kalhoty, rukavice a brýle. Po chvili ostražitost poleví a ostré hrany roxorů jsou nebezpečné. Při shýbání nad bedněním pozor na oči.

Reklama

Odkud začít

Prošli jsme pasy dokola a za pomoci laseru našli nejvyšší místo betonu v základových pasech. Podle něj jsme v nejbližším rohu nasadili výšku a začali usazovat bednění do betonové směsi z betonárky. Pak přenést přes laser výšku a usadit bednění i v ostatních rozích, a mohl se mezi nimi natahnout provázek. Pak už je pokládka celkem snadná. Vnitřek bednění jsme plnili betonem zhruba do čtvrtiny výšky a udusali dřevěným hranolem. Zvenčí také obsypali a zpevnili betonem.

Z(a)tracené bedněníZ(a)tracené bednění

Armování, 2.řada bednění a prostupy

Po dokončení první vrstvy bednění jsme začali armovat roxorem o průměru 10mm. Do prolisu obvodové tvárnice o šířce 40cm jsme pokládali 2 pruty. Ten vnitřní jsme pomocí vazače a fixačních úvazků připevnili ke svislým roxorům ze základových pasů. Do tvárnic o šířce 30cm jsme pokládali prut jeden a fixovali opět ke svislým roxorům. Při nastavování vodorovných prutů jsme drželi překryv 50cm a řádnou fixaci.

Po armování (nebo v jeho průběhu – na odreagování) dochází na oblíbené roznášení bedňáků. Druhá řada se prakticky „jen“ vyskládá na první. Důležité je si pohlídat vazbu.

Pokud jde o prostupy, bylo důležité dobře vyměřit kde a v jaké výšce v bednění (kvůli spádu kanalizace) jej vyříznout. Následně jsme vycpali hranolkem z polystyrenu, což mi přišlo jako nejjednodušší řešení. Ten se po betonáži vytlačí nebo vyškrábe.

Reklama
Z(a)tracené bedněníZ(a)tracené bedněníZ(a)tracené bednění

Betonáž

Na vylití bednění betonem jsem objednal domíchávač s pumpou z blízké betonárky. Obsluha pumpy mi na ústí hadice nasadila zpomalovací koleno tlačeného betonu pro lepší kontrolu při plnění bednění. Betonem jsem plnil tvárnice lehce pod okraj a po následném zvibrování a sesednutí byl pod okrajem asi 5 cm. Při následné betonáži se pak základová deska lépe propojí se ztraceným bedněním.

(Náklady níže jsou ze začátku roku 2022)

Z(a)tracené bednění
Reklama

Náklady

Název položkyCena
Ztracené bednění
12 000 Kč
Fixační úvazky + vazač
800 Kč
Beton pro usazení bednění – 2 kubíky
5 500 Kč
Pumpa + beton do bednění – 6 kubíků
19 000 Kč
Celkem37 300 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Péráci
Péráci (7 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací