Nádrž na dešťovou vodu bez betonování

Autor: Pavel Matuš (19 příspěvků)
18. 5. 2024
0 komentářů
Nádrž na dešťovou vodu bez betonování
Příspěvek stavebníka
Instalace nádrže ATLANTIS 7000

Prvně rozvody

Rozhodnutí zakopat nádrž na dešťovou vodu takto brzy, přišlo po zjištění, kolik vody z provizorních svodů teče k baráku a tím pádem do základů. Naše střecha má 380 m2, vody je to dost.

Připravil jsem i gajgry, do kterých jsem poté zarazil provizorní svody a světě div se, funguje to. Nádrž na 7000 litrů byla plná po dvou dnech středního deště - od té doby testuji vsak. :-) Absolutně nerozumím, že někdo využívá tuto vodu například pro míchání lepidla atd. - je to všechno chemie a patří tam pouze a jedině pitná voda!

Nádrž na dešťovou vodu bez betonování

Spád

Jelikož je dům opravdu velký a trasa potrubí má na jedné straně 25 metrů a na druhé 35m, začal sem prvním gajgrem s vývodem do boku a tím nahnal několik centrimetrů. Používal jsem potrubí 125 mm. I přesto, že jsem spádem opravdu šetřil mi nezbylo nic jiného než na nádrž zakoupit o prodlužovací komínek.

4metrové trubky jsme pečlivě mazali, ale asi i kvůli nízkým teplotám byly na spojení třeba čtyři mužské ruce, které se u toho pěkně zapotily.

Reklama
Nádrž na dešťovou vodu bez betonování

Samotná nádrž

Po shlédnutí videa pana Tesárka na Youtube, jsem objednal tu samou nádrž, ale pouze jednu, přijde mi to i tak až až. Zvažoval sem i takové, které jsou sice levnější, ale musí se obetonovávat a nakonec jsem je zavrhl. Uvažoval jsem i o betonové, ale do těch polských se mi nechtělo a přeci jenom vodu mám raději z PET flašky než z betonového květináče. Nádrž jsem vybral na webu nadrznavodu.cz a vše proběhlo na jedničku.

Po vykopání díry jsem urovnal dno kulatým kamínkem (kulatým abychom nepoškodili nádrž) a nádrž jsme usadili bagrem.

Po jejím částečném napuštění jsme ji zasypali zase kulatým kamínkem a šli jsme na vsak.

Nádrž na dešťovou vodu bez betonování
Reklama

Vsak

Máme to štěstí, že náš pozemek a vlastně celá čtvrť je jeden velký kamenolom, takže se vsakuje voda skoro sama. Dovolil sem si tedy vsak trochu odfláknout a moc jsem ho nehrotil. Dnes po několika týdnech a opravdu hodně deště už vím, že funguje. Počítám navíc s opěrnou zdí a na vsak bude navezeno cca ještě metr hlíny, než přijde trávník. Snad to bude dobré i v budoucnu.

Trubku do vsaku jsme nechali ještě částečně odhalenou, aby auta, která navážejí zeminu nejezdili přímo přes ní.

Není se čeho bát, tohle by měl zvládnout každý.

Náklady

Název položkyCena
Potrubí 125mm
14 000 Kč
Nádrž
33 515 Kč
Štěrk a kamínky
10 366 Kč
Traktorbagr
8 000 Kč
Celkem65 881 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Pavel Matuš (19 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací