Komín

Autor: NED (20 příspěvků)
Kategorie: Komín
21. 3. 2024
0 komentářů
Komín
Příspěvek stavebníka
Základy, založení, stavba komínu

Základy pod komín

Pod komínem je v pod deskou vykopaný a vybetonovaný základ. Již si nepamatuji přesně rozměry, ale myslím, že je to 80x80x80. Beton a kamen. Výkop jsem obednil tak, aby byl beton až na úroveň podkladního betonu, kde jsou betony spojeny.

Výběr komínu

Poptával jsem komín u více dodavatelů, nakonec jsem vybral komíny Zeman. Objednání i dodání proběhlo v pořádku, na internetu mají návody, jak si komín postavit svépomocí. Průměr kouřovodu mám 180 mm, úhel kouřovodu 45° pro krbovou vložku. Dvoje revizní dvířka, jedny dole a jedny na půdě.

Reklama

Vybral jsem o něco levnější variantu Standard, protože jsem si myslel, že rozdíl oproti variantě Premium je pouze v bílých doplňcích. Bohužel varianta Premium má také přesnější tvárnice, ty ve variantě Standard byly dost křivé. Vzhledem k rozdílu necelé 2 000 Kč bych příště vzal určitě variantu Premium, usnadnilo by mi to práci.

Založení komínu

Do betonového lože jsme uložili a srovnali první tvárnici. Ta je celá vyplněná betonem. Až od druhé tvárnice stavíme sestavu komín dle návodu. První tvárnice totiž zůstane po zateplení a vylití podlahy prakticky celá v podlaze. Založení proběhlo před montáží krovu, aby při montáži věděli, kudy bude komín krovem prostupovat.

Komín
Reklama

Stavba komínu

Ke komínu byl dodán návod a na internetových stránkách dodavatele je i odkaz na video návod. Na první vybetonovanou tvárnici byla uložena keramická jímka. V dalších tvárnicích byly vyřezány dle návodu otvory pro mřížku k jímce a revizní dvířka.

Vždy jsem postupoval tak, že jsem do malty uložil jednu až dvě tvárnice. Následně vložil na tmel keramickou vložku a izolaci, a tak stále dokola. Napojení kouřovodu bylo vyzděno o něco výše z důvodu použití krbové vložky s výměníkem, která má kouřovod ve větší výšce než obyčejná krbová vložka.

Dokud se dalo pracovat ze země, tak šla práce docela dobře od ruky. U stropu a nad vazníky již to bylo mnohem horší. Abych se dostal nad krov, měl jsem postavené na vaznících lešení ze stavebních koz, což nebylo úplně ideální řešení. Od dodavatele jsem měl objednanou také sadu na kotvení komínu ke krovu. Nadstřešní část komínu jsem dozdil až po zalaťování krovu ze střechy. Z vazníků to již v rámci dodržení přijatelné bezpečnosti práce nešlo.

KomínKomín

Natažení komínu

Komín je natažen do stavebního lepidla. Nakonec není komín v přízemí pohledový a je schovaný za obestavbou krbové vložky, takže se nejedná o pohledovou část. Nadstřešní část jsme také natáhli do stavebního lepidla. Oplechování pak zhotovili pokrývači při realizaci střechy.

Reklama
Komín

Náklady

Název položkyCena
Komín
20 000 Kč
Celkem20 000 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama