30 voňavých druhů šeříků

Autor: Tereza Malinová (119 příspěvků)
10. 8. 2019
0 komentářů
30 voňavých druhů šeříků
Redakční článek
Nenáročné a vděčné šeříky se díky svým podmanivě krásným květenstvím staly oblíbenou parkovou výsadbou, zdobí ale také živé ploty a bývají součástí volných seskupení keřů na zahradách. Libují si na sluníčku, mají rády sušší humózní půdu a k dostání jsou ve více než 800 kultivarech.

Plané i pěstované šeříky

V České republice není žádný ze 30 druhů šeříků původní, ale celá řada se jich zplaňuje i pěstuje. Nejznámější je šeřík obecný, původní keřík z jihovýchodní Evropy a Malé Asie. Šeříky se dorůstají podle odrůdy do 0,5 až 4 metrů. Bývají vyšlechtěny do tvaru polovysokých keřů či stromků a na pěstování jsou poměrně nenáročné – nevadí jim přímé slunce, zvládnou i polostín. Bez problémů přečkají také období delšího letního sucha. Možná proto se na jižní Moravě některé šeříky mnohdy chovají jako invazivní druhy.

Pěstování šeříků

Šeříky mají v oblibě vápenitou půdu. I když dobře zvládají sucha, občasná zálivka udrží rostliny ve větší kondici a výrazně jim pomůže. Zalévat byste je měli především v době nasazování květů, tedy od dubna do května. Rozkvetlé květy vydrží keři přibližně 3 týdny. Ve váze zůstanou pěkné přibližně 3 dny, ale zato nádherně provoní celý byt. Šeřík nesnese vlhkou či přemokřenou půdu. Prospívá mu ovšem pravidelné hnojení, se kterým můžete začít hned od března. Na konci vegetačního období můžete šeřík prořezat – snese jak jednoduché tvarování řezem, tak velmi radikální zmlazovací řez. Pokud naopak potřebujete šeřík napěstovat do výšky či šířky, nemusíte ho prořezávat vůbec.

Zasychající květy odstraňte ostrými zahradnickými nůžkami. Pokud je budete pravidelně stříhat, celý šeřík bude kvést déle.
Reklama

Odrůdy šeříků

V České republice se v květnu pravidelně rozvoní více než 30 druhů šeříků a jejich 800 kultivarů. Jejich květní laty mohou být jednak plné, jednak jednoduché – liší se také barvou, od čistě bílé, přes krémovou, po různé odstíny fialové, ale také žluté, růžové a červené. Mezi nejkrásnější jednoduché odrůdy šeříku obecného patří:

  • Cavour (modrá barva květu)
  • Charles Joy (fialovočervená)
  • Primrose (smetanová)
30 voňavých druhů šeříků
Reklama
  • Belle de Nancy (modrá)
  • Paul Thirion (růžovočervená)
  • Michael Büchner (modrá)

Úctyhodných 6 metrů se dorůstá i růžová odrůda Katherine Havemeyer. Sytě růžové úzké a dlouhé laty rozkvetou v květnu a listy šeříku se v téže době zbarví dozelena. I odrůda Katherine Havemeyer vyžaduje slunné stanoviště či polostín. Bývá často vidět v parcích, zdobí také živé ploty a mnohdy je součástí volnějšího seskupení keřů. Krásné botanické druhy šeříku:

  • S. chinensis (levandulově modrá)
  • S. lacinata (lila)
  • S. reflexa (purpurová)
  • S. microphylla (světle růžová)
Reklama

Šeříky jsou na pěstování velmi nenáročné, dají se rozmnožovat několika způsoby a jsou mrazuvzdorné, proto zimu vždy dobře přečkají v zahradě.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Tereza Malinová
Tereza Malinová (119 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama