Jak na krásný trávník

Autor: Maia Green (20 příspěvků)
Kategorie: trávník
10. 7. 2019
0 komentářů
Jak na krásný trávník
Příspěvek stavebníka
Krásný trávník hned po výsevu? Nenechte se mýlit…

Asi každý touží po krásném zeleném trávníku, po kterém je radost chodit bosky. Mnoho lidí se domnívá, že budou mít takový trávník chvíli po výsevu. Opak ale většinou bývá pravdou. Lidé jsou pak akorát otrávení z toho, že se to nepodařilo a dlouho to trvá.

Klíčení. Od doby, kdy je půda nachystaná na výsev travních semínek a zasejete, trvá přibližně týden až 14 dní (podle podmínek, někdy to může trvat i déle), než začnou semínka klíčit. Když málo zavlažujete a počasí nepřeje, trvá vyklíčení trávníku dlouho. Pozor, pokud přestanete zavlažovat ve špatnou dobu, může se stát, že semínka vyklíčí, ale následně zaschnou. A vy máte jen hnědou plochu s plevelem. Po trávě ani vidu.  K životu se probouzí nejen trávník, ale i rostliny, kterým (pokud toužíte po anglickém trávníku) říkáme plevel. Těmto nevítaným přírůstkům lze málokdy zamezit, protože jejich semínka v půdě jsou, přestože je nevidíme. V našich podmínkách se jim daří výborně. Jejich růst je podstatně rychlejší než je tomu u trávníku, a to se našemu oku vůbec nelíbí. Vyčnívá jen ten plevel… Jakmile člověk ve své zahradě uvidí plochu posetou lebedou, hned se mu zježí chlupy na zádech a začne se bát, že po jeho vysněném trávníku nic nebude.  Nevstupovat. 6-8 týdnů by se nemělo do trávníku vkročit. Zničili byste tím malé rostlinky, které jsou na sešlápnutí příliš slabé. Jakmile má vyrostlá tráva kolem 8 cm, můžete začít s prvním sečením. První krůčky. K prvnímu sečení je ideální použít kvalitní vřetenovou sekačku. Tu ale mnoho lidí nemá k dispozici. Použijte tedy alespoň lehkou sekačku, která má nabroušené nože. Lehkou, aby se vám nebořila do hlíny (není ještě plně zarostlá a přece jen je ještě po přípravě na trávník pořád kyprá) a taky je pro mladé rostlinky přijatelnější. Ostré nože jsou velmi důležité, protože rostliny řežou. Zamezíte tak vytrhnutí mladých rostlinek i s kořínky.

Co dál?

Tzv. anglický trávník je náročný jak na údržbu, tak i na peníze.  Důležité je zajistit především:

Reklama
  1. Dostatečnou zálivku
  2. Pravidelné sečení
  3. Pravidelné hnojení
  4. Vertikutaci
  5. Postřiky, které zničí plevel. Další variantou je manuální odstranění. Některé druhy vymizí pravidelným sečením.

Vypěstovat trávník trvá cca dva roky (jestliže mu zajistíte vhodné prostředí pro růst). Záleží, kolik péče mu věnujete, a jaké podmínky mu zajistíte. Pokud ale toužíte po anglickém trávníku bez plevele, nezbude vám nic jiného, než mu poskytnout ideální podmínky. V Anglii to mají díky vydatným srážkám mnohem jednodušší. Tady si budete muset zajistit pravidelnou zálivku a sečení, hnojivo a taky postřiky. I když se to na první pohled nemusí zdát, péče o trávník je náročná. Pokud vás zajímá víc informací, jak na zahradu, mrkněte na blog Maia Green

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Maia Green
Maia Green (20 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama