Jak si zpříjemnit večerní posezení na terase? Máme pro Vás tipy.

Autor: CS BETON (4 příspěvky)
Kategorie: pergola, terasa
1. 8. 2018
0 komentářů
Jak si zpříjemnit večerní posezení na terase? Máme pro Vás tipy.
Příspěvek stavebníka
Pro účel nasvícení zahradních kuchyněk, pergol i jiných míst se přímo nabízí LEDkové pásky které mají efekt a malou spotřebu energie. Světla lze ovládat jak pohybovým čidlem, tak manuálním vypínačem, ale i jejich kombinací, nebo dálkové ovládání, které lze používat jako stmívač nebo dočasný vypínač.

Na fotografiích byl použit stavební systém CSB – NATURBLOK a CSB – NATURBLOK EDIT. JAK NA TO? Na zákryt zdí nebo podezdívek používáme stříšku, která je vždy od stěny mírně odsazena. V našem případě je to CSB – NATURBLOK stříška – skladba 5 kamenů. Toto odsazení lze skvěle využít pro vložení LEDkového pásku. Jejich profily totiž mají různou podobu. Jsou předsazené, rohové, otočné, ale i integrované. Pokud chcete vkládat pásek bez profilu přímo do stříšky, můžete pomocí vodní pily vyřezat do spodní strany stříšky drážku v požadované hloubce i šířce, a pomocí silikonového lepidla ji upevnit přímo do drážky. Následný rozvod kabelů je v případě CSB – NATURBLOK EDIT velmi jednoduchý díky dutinám, ve kterých lze kabely v chráničce vést libovolně podle potřeby. Kameny na chráničku pouze navlékáme. V případě klasického CSB – NATURBLOK je nutné promyslet postup před započetím stavby. Je třeba určit umístění svítidel, vypínačů i zásuvek a tím vymezit vedení rozvodů a postupně připravovat ve zdi průchody pro instalace. Vrtákem většího průměru předvrtáváte postupně vodící dráhu a zároveň jí protahujete ohebnou kabelovou chráničku požadováného průměru (podle počtu a síly kabelů) s vodící šnůrkou nebo drátkem (podle toho, s čím se vám lépe pracuje). V místě vyústění kabelů chráničku ukončíte a protáhnete v ní kabely. Pokud je to možné a jste-li netrpěliví, je snadnější chráničku protahovat již s vloženými kabely. Nemusíte se obávat do betonových bloku vrtat i větší průměry děr, jen doporučujeme vrtat kameny vždy na jejich středu. U nástěnných svítidel postupujeme stejně jako u zásuvek a vypínačů viz níže. V případě zásuvek a vypínačů můžete použít diamantový korunkový vrták (vykružovák) pro elektroinstalace. Pokud nemáte k dispozici vykružovák, je také možné vybrat místo, kde bude umístěn kámen o výšce 75 mm, a vyříznout do něj otvor flexou. Většina standardních vypínačů a zásuvek, mají spolu s krytem větší výšku než tento kámen. Proto případně nepřesný či nehezký řez krytem přikryjete. Vedení kabelů řešíme stejně jako u svítidel. Z bezpečnostních důvodů vždy používejte svítidla a zásuvky s krytím od IP44, které jsou určeny pro vlhké a venkovní prostředí. Pokud vaše řešení vyžaduje vodotěsné či prachuodolné zásuvky anebo vypínače, je vhodné použít krytí od IP54. TIP NA ZÁVĚR Chtěli byste mít v zahradní kuchyni v rozumném dosahu poličku za stejného materiálu a v ní umístěné osvětlení na pracovní desku? S malou pomocí je to možné. Podobně jako na obrázku vidíte držák na květiny, lze takto vytvořit i poličku.

Jak si zpříjemnit večerní posezení na terase? Máme pro Vás tipy.

JAK NA TO? Protože výška stříšek je shodná s výškou nižšího kamene tohoto systemu, jde to jednoduše, aniž by to narušilo přirozenost stavby, integrovat do zdi. Můžeme pro to využít stříšky, které byly použity na zákryt zdi. Jsou to CSB – NATURBLOK stříška – skladba 5 kamenů. S jejich pomocí vytvoříte poličku s malou hloubkou (zhruba 7 cm), kterou je možné použít např. na kořenky nebo jiné drobné předměty.

Reklama
Jak si zpříjemnit večerní posezení na terase? Máme pro Vás tipy.

V případě, že by vám vyhovovala polička hlubší, nemožné to není. Druhý typ stříšek systému CSB – NATURBLOK má stříšku rovnou a jeden z jejích kamenů je dlouhý 50 cm. Pokud ho vložíte kolmo do zdi, můžete s jeho pomocí vytvořit poličku hlubokou až 25 cm (dle potřeby je možné upravit délku seříznutím). 

Jak si zpříjemnit večerní posezení na terase? Máme pro Vás tipy.
Reklama

V tomto případě je ale dobré si uvědomit některé skutečnosti: • Bod A: Pohledová strana bude hladká. Můžete ji však kamenických kladívkem otlouct tak, že štípání nasimulujete. • Bod B: Spoje stříšek je nutné zaspárovat anebo je můžete ponechat, pokud vám vzniklá dráżka nebude překážet. • Na konec je vhodné, např. použitím chemické kotvy, vložené kameny do zdi zafixovat svislou výztuží oběma směry.  

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
CS BETON (4 příspěvky)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací