Příprava desky

Autor: Hanz (9 příspěvků)
6. 7. 2020
1 komentář
Příprava desky
Příspěvek stavebníka
Pásy mám vylité, začínám zdít ztracené bednění. Podle provázků z laviček si podbetonuji a založím rohy.

Na podbetonování si míchám beton sám v míchačce, vylívat budu později betonem z betonárky. Nebetonuji celou plochu pod bedněním, pouze dva pásy, aby mi tvárnice držela směr a výšku. Po vyzdění je potřeba vykopat drážky pro kanalizaci, elektriku a vodu. To není pěkná práce, když mám půdu samý kámen. Kameny rozendám po ploše pod deskou.

Příprava desky

Mezi kopáním mi naváží štěrk z místního lomu, frakce 0-32 mm. Na kanalizaci jsem si musel ještě narýsovat podrobný plánek, abych věděl, co nakoupit, protože kolínek a odboček je spousta. Hlavní větev potrubí je 125 mm, odbočky jsem dělal 110 mm, Hlavní větev ještě povede stoupačkou do podkroví. Na radu instalatéra jsem místo kolene 90 koupil dvě 45, není tam takový zlom. Vývody mám dělat zároveň s deskou, raději prý kousek pod než nad desku. Ze zbytků trubek jsem si udělal pomocí horkovzdušné pistole zátky dlouhé tak 30 cm, které budou po vylití desky vidět a nenapadá mi do trubek bordel. Nakonec mám sedm vývodů - kuchyně (dřez a myčka), technická místnost (pračka, gule, hlavní vývod stoupačkou do podkroví), koupelna (vana, sprcha, umyvadlo, záchod si instalatér vyvede z hlavní stoupačky odbočkou). Ještě jsem nakoupil hadice pro vodu a pár klubek kabelů, které chci rovnou protáhnout chráničkami, abych si později ušetřil nervy. Chráničku prodávali v balíku po 50 m a průměr 75 mm. Jedna chránička je pro přívod ele. plus jsem tam přidal jeden kabel cyky 3x1,5 mm pro noční proud. Druhá chránička má 2x kabel pro zvonek, 1x trubka pro přívod vody z řádu, 1x cyky 5x2,5 pro čerpadlo do jímky, 2x cyky 3x1,5. Třetí chránička povede ke studni, kde jsem dal trubku na vodu, 2x cyky 5x2,5 pro čerpadlo a 2x cyky 3x1,5 pro hlídání hladiny.

Reklama
Příprava desky

Vše jsem zasypával pískem a hutnil klackem a palicí. Poskládat a nařezat kanalizaci nebyl problém, celkem mi to krásně vyšlo podle mých propočtů a výkresu. Na řezání jsem použil nově zakoupenou aku brusku a docela jsem si jí oblíbil. Vše jsem postupně zavozil štěrkem. Mezitím jsem prolíval tvárnice betonem z betonárky, stačily mi 3 m3. Připravil jsem si bednění na desku. To jsem nařezal z prokladových desek, které jsem dostal u místního prodejce dřeva. Výšku jsem měřil podle provázku z laviček. Ještě probíhala kontrola vodováhou a večer jsem si pustil stavební laser. Desky jsem zapřel a zaklínkoval o hranu výkopu, aby to šlo dobře rozebrat. Nakonec jsem vše pěkně zhutnil vibračním pěchem a začal připravovat výztuž. Koupil jsem kari sítě 6x15x15 a pod příčky jsem dal ještě druhý pruh sítě. Vše jsem vázal k sobě a k obvodu, kde jsem si natáhnul dva dráty průměr 8 mm k výztuži z pásů. Kari sítě jsem podkládal zámkovou dlažbou výšky 40 mm.

Příprava desky
Reklama

Ještě jsem si připravil rampu pro vylití desky. Na betonárce mi řekl, že desku vylijeme domíchávačem a že pomocí té rampy dojede beton po celé ploše. Příprava je hotová a jdu betonovat. Je vybetonováno a všechno nedopadlo podle představ, ale výsledek je asi dobrý. Na fotce je vyfocená rampa před, když přijel domíchávač. Narychlo se to upravovalo, zbytečně dlouhá. Konec se opřel o zem, kozy se popondaly dozadu a to byl ten problém, protože na konci nebyly podepřené a to dno se z půlky utrhnulo. Takže se rampa zkrátila na polovinu a my jsme museli beton ručně nahnat pádlováním dozadu.

Příprava desky

Na betonování mi přišel jeden kamarád na pomoc, sám bych to nedal. Naštěstí jsme to zvládli, ale trošku ze mě lilo. Uprostřed základu jsem si svařil dva jekly k sobě, abych to mohl latí stahovat. Nápad asi dobrý, ale chtělo to lépe zabezpečit, protože jsem to jen podložil a přivázal. Chtělo to přivařit k roxorům, protože ta masa betonu s tím hýbala. Než přijel s druhou půlkou betonu, stáhli jsme to latí a já tak nějak podle vodováhy nastavil výšku toho jeklu. Už to nebylo přesné, tak trochu od oka. Další průšvih nastal, když jsem to chtěl vibrovat zapůjčenou latí. Zrovna v tu chvíli byl výpadek elektrické sítě, nějaká oprava. Než to pustili, přijel s betonem podruhé a už to bylo zavadlé. Nakonec jsem to celé vibroval tou latí. Výsledek už nebyl perfektní, uprostřed mi zůstaly dvě rýhy, které budu muset ubrousit, až to ztvrdne.

Reklama
Příprava desky

Chtěl jsem to mít lepší, ale byla to trochu improvizace. Příště by to chtělo lepší přípravu, alespoň 3 lidi, aby to dva stahovali a třetí to rovnou vibroval latí. Na tu bídu to asi dopadlo dobře a bude se to muset trošku poupravit.

Náklady

Název položkyCena
hořák
300 Kč
polystyren XPS
7 500 Kč
hydroizolace a penetrace
10 402 Kč
Zapůjčení vibrační latě
1 300 Kč
Beton na desku
25 200 Kč
Zapůjčení žáby
100 Kč
Dlažba pod sítě
500 Kč
Výztuž
451 Kč
Kari sítě
6 125 Kč
Beton a doprava 3m3
6 900 Kč
Elektrika, cyky 3x1,5 100m, kabel zvonek, přívodní kabel
7 000 Kč
Kanalizace, voda, chránička
6 117 Kč
Písek,štěrk
4 100 Kč
Písek, cement
1 800 Kč
ocel betonářská 8mm6m 10ks
542 Kč
Celkem78 337 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací