Základy až po bednění

Autor: Jirka a Katka (6 příspěvků)
5. 7. 2014
4 komentáře
Základy až po bednění
Příspěvek stavebníka
Veškeré dokumenty pro schválení stavebního povolení se nám podařilo předat na SÚ 25.3.2014. Vedoucí odboru si vše prohlédl, seznal, že je vše v pořádku a přišlíbil, že stavební povolení dorazí do dvou týdnů. Super, jde se na věc.

5.4. Pozvali jsme známého geodeta. Proběhlo vcelku standardní vytyčení. Připravili jsme lavičky v rozích a na středech. Vynesly se dvě roviny pro obě budoucí výšky desky. Až teď začínalo být vidět, že pozemek je opravdu dost z kopce. No nic, alespoň se při bagrování nebudeme muset k lavičkám tolik ohýbat. Původní plán byl, že v týdnu omrkneme a rozhodneme o dalším postupu.

11.4. – 13.4. V týdnu jsme ještě celý výkop okouknuli. Po natažení nových provázku to nakonec nedopadlo tak špatně. Ale nelíbilo se nám, že nemáme skrývku a v nejhlubším místě jsme 170cm pod terénem. To pomohl vyřešit šikovný klučina z vesnice s pásovým minibagrem. V pátek odhrabal skrývku (vyhrabané pásy přeskočil pomocí radlice a dostal se doprostřed). Pak upadl alternátor. Dal ho do kupy a v sobotu dobagroval přebytečnou zeminu okolo budoucí stavby. My jsme přes víkend nakoupili a nastříhali svislé roxory dočistili spáry, upravili pár míst, které bylo potřeba dokopat ručně a zašalovali budoucí schod. Šalování jsme udělali z železných plátů, které byly naštěstí k dispozici a zapřeli různými kusy železných kulatin po dědovi z půdy. Ještě že to byl takový kutil a máme po něm hromadu takovéhoto materiálu, dřeva, plně vybavenou dílnu a spoustu stavebního nářadí.

V neděli odpoledne jsme ještě vyznačili výšky pro vylití pásů. Po cca dvou metrech jsme po vnějších okrajích natloukli dřevěné kolíky na výšku a označili je oranžovou signální barvou. Mezi kolíky jsme ještě natloukli do stěny výkopu dva hřebíky a také označili. Trošku čáru přes rozpočet nám udělala spuchřelá hadice staré hadicové vodováhy, takže jsme si vynesli jednu výšku a tu jsme přenášeli 4m latí a standardní vodováhou. I tak se nám podařilo se vždy potkat do půl centimetru, takže jsme to dál neřešili. Nakonec jsem si výkop ještě proměřil a spočítal beton. Dopracoval jsem se k číslu 14.72m3. Víkend to byl krásný, teploty okolo 16°C. Vylití pásů bylo naplánované na úterý. Jenže předpověď se rapidně zhoršovala…

Reklama

14.4. Ráno v práci jsem kouknul na předpověď – už ten den rapidní ochlazení, v úterý možnosti sněžení. Nevěřil jsem. Odpoledne jsem přijeli na pozemek a při teplotě okolo 5°C a velmi nepříjemném dešti jsme položili zemnící pásek. Tím jsme byli připraveni na vylití.

15.4. Vstávám ráno o půl sedmé, koukám z okna –prší a je sakra zima. Dávám si snídani, mezitím se déšť změnil ve sníh. Nedá se nic dělat. Vyrážím tedy do práce a mezitím volám do betonárky, že celou akci ruším.  V tomto počasí se nedá dělat.

16.4. Počasí se rapidně otočilo. Teploty jsou zase 13+. Táta se sestrou zajeli na pozemek a ručně vybrali z výkopu co možná nejvíc vody.

Reklama

17.4. – výkop vypadá slušně. Zamlouvám tedy na pátek 18.4. 15m3 a dovezení 30cm tvarovek ZB. Beton jsme brali z nedalekých Slatiňan. Díky nižší ceně jsme tedy od nich vzali i tvarovky. Výkop slušně vypadá, ale bahna je na pozemku habaděj, takže vylití bude za pomocí pumpy.

18.4. – pumpa a první mix se 7m3 dorazili okolo desáté ranní jak bylo domluveno. Cca za dvacet minut byl v základech. Začínal jsem se bát, že nám bude cca 1m3 chybět. No nic, domluvili jsme se s obsluhou pumpy (mimochodem velmi šikovný pán), že případně nedolijeme příčku, kterou pak dobetonujeme ručně. Následně dorazil druhý mix. Po cca hodině nebylo co dělat. Beton vyšel. Dokonce nám zbylo cca 0.25m3 betonu. Můj výpočet byl tedy přesný v setinách. To beru jako finální potvrzení, že náhody se opravdu dějí. :-) Tedy vlastně ještě bylo co dělat. Samozřejmě jsme do betonu zapíchali po metru roxory.

Pánové bohužel neměli kam „utopit“ zbytek betonu, protože kvůli počasí neměli další akci. Nechali jsme tedy zbytek vylít na pozemek s tím, že ho odvezeme k bratrancovi na stavbu. Rekonstruuje starší dům, kde potřeboval vybetonovat kousek pásu pro nový přístavek. Vozili jsme to na káře po kolečku. Trvalo nám to skoro dvě hodiny. Kdybychom to věděli na začátku, raději to rozházíme na pozemku a spevníme tak trochu příjezd. No nic… Dali jsme si tedy pozdní oběd. Pak dorazil náklaďák s první várkou tvarovek (8 palet po 30ks), nechali jsme je tedy složit okolo budoucí desky. Celkem jsme jich potřebovali 390 s tím, že zbytek dovezou příští týden. I tak jsme měli na víkend o zábavu postaráno.

Reklama

K této fázi bych ještě doplnil jednu drobnost. Prostupy jsme měli připravené ze starých trubek od dědy z půdy. Byly zaražené do hlíny a podepřené stojánkem z kulatiny. Jenže jsme tak nějak zapomněli na Archimedův zákon, takže jedna z trubek si vesele vyplavala. Obshluha pumpy poradila jednoduchou fintu. Příště vysypat pískem, pro teď prostě chvíli počkat, až beton trošku zatuhne, odházet a vrátit. Tak se taky stalo. Trubku jsem vysypal, ucpal po krajích igelitem a cca po hodině jsme ji vrátili zpátky do betonu tam, kde má být.

19.4. Ráno přijel geodet. Na betonu se už dalo v pohodě chodit, takže nám znova odpíchl vnější míry domu. Celé to vynášet z provázků v některých místech více než 1m nad pásy se nám nechtělo. Bylo potřeba ješět chvíli počkat na zatuhnutí betonu, takže ten den už jsme si jen zajeli pro roxory na vodorovné armování a dali si odpočinkové odpoledne.  

20.4.Ráno jsme začali rozmísťovat tvarovky okolo pásů. Plán byl jasný – založit rohy a udělat první řadu po obvodu a možná něco navíc. Práce šla vcelku od ruky. Rohové tvarovky jsme založili na pěnu a pak pěnu společně s dřevěnými klínky používali už jen na dorovnání nerovností. Kolem půl druhé přijel pomoc švagr čekatel. Trošku nás strhl, takže do šesté večerní jsme dodělali obě dvě řady a zpracovali veškeré tvarovky, které byly k dispozici. Alespoň nebude na Velikonoční pondělí potřeba pracovat.

21.4. Stejně mi to nedalo. Vzal jsem si motyku, krumpáč a lopatu a prokopal jsem se k prostupům. Zabralo to celé dopoledne. Ještě že trošku přepršelo a zem nebyla tak tvrdá.

22.-25.4. Jsem si naplánoval a vzal dovolenou. Hned v úterý nám dovezli zbytek tvarovek. Takže v úterý a ve středu jsme rozmístili zbytek tvarovek, zašalovali jsme mezery ve tvarovkách okolo schodu a také konečně zapojili vodu a připravili stavební rozvaděč. Také se nám v tomto týdnu konečně podařilo dořešit hypotéku. Na 24.4. jsme objednali 8m3 betonu a opět pumpu. Vylití už byla trošku špinavější práce, protože pumpu je samozřejmě potřeba trošku vodit, i tak to byla paráda na cca ¾ hodiny. Během lití nám praskla jedna tvarovka v druhé řadě. Dle odhadu obsluhy pumpy tak dvě kolečka. Tvarovku jsem zapřed kusem prkna a skutečně dovnitř naházel dvě kolečka. Pánové vědí… Za další necelou hodinu jsme rozvozili do tvarovek zbytek z pumpy a vršky trochu zpěchovali. Tato fáze byla hotová a shodou okolností mě šéf potřeboval v práci, takže 25.4. pauzička od stavby  a hurá zase do práce.

I tak nám to zatím pěkně šlape...

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Jirka a Katka
Jirka a Katka (6 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama