Chráníte svoji chalupu dostatečně?

Autor: K & V ELEKTRO (12 příspěvků)
7. 7. 2020
0 komentářů
Chráníte svoji chalupu dostatečně?
Komerční
Léto je ideální doba na drobné úpravy vaší chaty nebo chalupy. Zkuste se zaměřit na to, jestli je vaše rekreační obydlí dostatečně chráněno jak proti zlodějům, tak i nekontrolovanému šíření požáru či plynu.

Ochrana majetku

Zabezpečení proti zlodějům, vandalům nebo nevítaným nocležníkům – to už zdaleka není jen kvalitní zámek, bezpečnostní mříže a bytelný plot.

Oblíbené a stále cenově dostupnější jsou kamerové systémy, ve kterých si můžete zkombinovat různé druhy a množství bezpečnostních prvků, které jsou pro váš konkrétní objekt potřebné. Mezi ně patří kromě IP kamer například PIR čidla, detektory otevřených oken a dveří či sirény. Při aktivaci alarmu budete ihned upozorněni (nejčastěji SMS zprávou).

Systém je také možné napojit na pult centrální ochrany, aby v případě narušení objektu na místo vyrazila zásahová jednotka. Pokud je pro vás pořízení komplexního zabezpečovacího systému příliš nákladné, zvažte alespoň instalaci maket kamer. Další možností je simulace vaší přítomnosti na chalupě.

K tomu se nejčastěji využívají svítidla s časovačem, u kterých nastavíte jejich pravidelné rozsvícení v určitou hodinu.

Proti požárům a úniku plynu

Hrozbou pro vaše rekreační obydlí ale není jen vetřelec. Majetek a v krajních případech i lidské zdraví může poškodit také požár a únik plynu. Přestože je požární hlásič povinnou součástí pouze novostaveb realizovaných po roce 2008, neměli byste váhat s jeho montáží ani do starších obytných objektů. 

Detektor kouře není vhodný do místností s krbem a kamny. Zde doporučujeme instalovat spíše požární hlásiče, které sledují rychlý nárůst mezní teploty.
Chráníte svoji chalupu dostatečně?

Máte na chalupě plynový kotel nebo karmu? Pak sáhněte po hlásiči oxidu uhelnatého. Tento jedovatý plyn je nebezpečný především proto, že není vidět ani cítit, takže jeho zvýšenou přítomnost ve vzduchu nemáte jak zjistit.

Pokud topíte nebo vaříte na plynu, neměl by ve vaší domácnosti chybět ani detektor plynu. Ten upozorňuje na přítomnost všech hořlavých plynů, jako jsou propan, butan, zemní plyn či svítiplyn. Pro správné umístění si předem zjistěte, zda se plyn, jehož přítomnost chcete zjišťovat, drží v místnosti u podlahy nebo u stropu.

Galerie

Chráníte svoji chalupu dostatečně?Chráníte svoji chalupu dostatečně?
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
K & V ELEKTRO (12 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací