Rekuperace

Autor: Majkííí a Kačka (52 příspěvků)
Kategorie: Rozvody rekuperace
17. 3. 2016
40 komentářů
Rekuperace
Příspěvek stavebníka
Rozvody rekuperace jsem realizoval v zimě roku 2014. V roce 2016 konečně nastal čas oslovit firmy s nabídkou na osazení rekuperace.

Cenová nabídka

První problém byl, že vše bylo připraveno pro větrací jednotku Atrea Duplex Easy 300, ale firma mi sdělila, že měli s touto rekuperací problémy a již ji neinstalují. Další problém byla cena nabídnuté alternativní jednotky 42.868 Kč a práce 11.000 Kč. Vše bez DPH. Cena stejné jednotky na internetu je 41.496 Kč, včetně DPH, sifonu a dopravy zdarma. Volal jsem na firmu ohledně cenové nabídky, že se mi to zdá drahé, ale prý už nemůžou jít s cenou dolů. Usoudil jsem smutnou skutečnost a to, že tím když firma přijede a položí rekuperaci na zem, získá více než 10.000 Kč za předpokladu, že nakupuje za stejné ceny jako já. Rozhodl jsem se pro instalaci svépomocí.  Pro úplnost doplním, že mojí volbou se stala jednotka VENUS Recover 300 Comfort od Pardubické firmy 2VV.

Montáž jednotky:

Provedeno do SDK stropu na lepidlo Mamut a pro jistotu i provlékací hmoždinku. Pro usazení rekuperace je použita závitová tyč průměru 8 mm. Jednotka musí mít spád směrem k odvodu kondenzátu. Samozřejmě i následný odvod kondenzátu musí být ve spádu a další problém! Sifon byl příliš vysoko. Když ho vybourám, mohu ho posunout jen o kousek, protože kanalizace vede ve stěně za kotlem. Odmontovat kotel? To ne! Vyřešil jsem to celkem radikálně. Pod kotlem jsem vyboural místo pro doplnění sifonu pro rekuperaci a pračku.

Montáž rozvodů:

K otvorům skrz obvodové zdi jsem namontoval mechanickou zpětnou klapku. Jinak jsem použil stejný materiál a postupy, jako při montáži rozvodů v RD. Jelikož má tato jednotka integrovaný předehřev, propojení se zjednodušilo.

Reklama

Elektrické zapojení:

V příručce je zapojení poměrně dobře popsané. Jednotka je dodávána s pěkným ovladačem, včetně propojovacího kabelu. Naštěstí máme kabely stažené do jídelny, tudíž nebyl problém provrtat díru do technické místnosti. Bourání už mám dost a tak jsem kabely uložil do plastové vodící lišty. Celkově jsme trochu doplatili na změně jednotky tím, že kabely máme natažené jinde, ale co se dá dělat. Tlačítka maximálního odtahu z koupelen, wc a kuchyně jsou propojená v instalační krabici pod ovladačem a dále napojená na vstupní svorky rekuperace s označením BOOST. Jednotku chci provozovat v režimu automatu, a proto jsem dokoupil týdenní programový časovač. Napojení na svorky EXT sice fungovalo, ale časovač jednotku zapínal a vypínal úplně celou. To znamenalo, že tlačítka zrychleného odtahu nefungovala v době vypnuté jednotky. Vyzkoušel jsem odstranění propojovací klemy a napojení časovače na svorky čidla CO2. Tento fígl v dokumentaci není popsaný, ale větrání konečně funguje podle očekávání. Ještě dodám, že časovač je napájený přímo z rekuperace napětím 15V, které je připravené pro čidla CO2 a další senzory.

Regulace a seřízení

Pokud časovač sepne, tak jednotka běží na druhý výkonový stupeň. Pro snížení hluku jednotky jsem snížil výkon druhého stupně z 60 na 50%. Plánuji jednotku zapínat přes noc každou hodinu na 15 až 20 minut. Stejnou frekvenci nastavím v sobotu a v neděli. V pracovní dny se bude větrat jen odpoledne. Nemám žádný měřící přístroj na průtok vzduchu, proto jsem provedl výpočet koeficientů jednotlivých ventilů podle poměru odboček a jejich průměru. Výsledné koeficienty jsou vidět na poslední fotografii. Pro odborníky je to směšná metoda, ale já jsem získal hrubou představu, jak se vzduch rozdělí ve větvích. Podle koeficientů jsem odvodil, kde potřebuji ventil utáhnout a kde povolit. Zatím se zdá, že by to mohlo fungovat. Až budeme bydlet, tak to ještě asi trochu poštelujeme.

Hluk a výkon

Zatím nemám interiérové dveře, ale zkušenosti jsou následující. První výkonnostní stupeň je 30% a není téměř slyšitelný ani přímo u jednotky. V místnostech je celkem neznatelný pohyb vzduchu. Druhý výkonnostní stupeň mám nastavený na cca 50%. Jednotku při tomto výkonu slyším v zádveří, chodbě a v jídelně. V obývacím pokoji je to jen šum, který nijak neruší a téměř ho nevnímám. Proudění vzduchu je již znatelné. Nejvyšší výkon 100% používám při stisknutí tlačítek maximálního odtahu. Jednotka už vydává značný hluk, který je patrný v celém domě. Nicméně po montáži dveří odhaduji, že hluk nebude nijak výrazně rušivý. Případně snížím výkon na 90%. V domě je již proudění vzduchu jasně patrné. Vzduch není nijak chladný, přestože venku byla teplota okolo nuly. Výdechy a odtahy neslyším vůbec. Přeslechy v místnostech nejsou žádné. Celkově jsem s hlučností resp. tichostí velmi spokojen.

Reklama

Náklady

Název položkyCena
Týdenní časovač
550 Kč
Spojovací materiál
350 Kč
Venus Comfort 300
41 496 Kč
Celkem42 396 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Majkííí a Kačka
Majkííí a Kačka (52 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama