První krůčky k vysněnému domovu

Autor: Pat a Mat (8 příspěvků)
11. 7. 2020
1 komentář
První krůčky k vysněnému domovu
Příspěvek stavebníka
Zdravíme všechny svépomocníky! Již delší dobu sledujeme tento úžasný projekt, a tak chom se i my rádi podělili o naše zkušenosti. I když v jednotlivých článcích ostatních svépomocníků toho bylo hodně psáno, třeba u nás najdete něco nového.

V tomto článku se zaměřím na to, proč jsme se rozhodli koupit pozemek a stavět dům, a co jsme museli absolvovat, než se nám to vůbec povedlo.

Začátky

Vraťme se o šest let zpět, do roku 2014. Toho roku jsme vůbec neuvažovali, že bychom kupovali nějaký dům nebo jinou nemovitost a stavěli. Naše plány byly cca pět let šetřit a našetřit si tak jakési "startovné" na pozdější výstavbu domu. Bydleli jsme v malé garzonce a naše životní náklady byly velice malé, téměř nulové, takže ze dvou platů byla možnost hodně ušetřit. Jenže osud to chtěl jinak. Opakovaně za tu dobu se nám stalo, že ať plánujete cokoli a sebelépe, ve skutečnosti to vše dopadne úplně jinak. Naskytla se nám možnost koupit rodinný řadový domek za opravdu hodně nízké peníze a po krátké domácí debatě jsme dům koupili. Dům nebyl dostaven, uvnitř to byla hrubá stavba a bylo potřeba dodělat spoustu věcí. Já sám jsem měl zkušenosti téměř nulové, ale odhodlání bylo silnější. Dům se v roce 2016 kolaudoval, dokončení bylo z 90 % svépomocí. Zjistil jsem, že spoustu profesí si člověk dokáže udělat sám, jen musí mít vůli, něco si o tom zjistit a být aspoň trochu manuálně zručný. Bez pořádného nářadí se taky neobejdete. Ale já si při té práci vždy psychicky hrozně odpočinul, naplňovalo mě to a ten pocit, když se podíváte, co jste za nějakou dobu vytvořili a dokázali, je k nezaplacení. Takže pokud ještě váháte, jestli si to dělat svépomocí či firmou, jděte do svépomocí, pokud můžete. Naučíte se spoustu nových věcí a člověk tu po sobě něco zanechá :) V roce 2019 udeřil osud znovu, a to, že jsme s domem začali být nespokojeni. Nemyslím tím, že by dům nebyl v pořádku, ale pozemek u něho byl velice malý, cca 42 m2 zahrady, ale přistavováním dalších domů v blízkém okolí se soukromí snížilo téměř na nulu. Můj sen byl vždy samostatně stojící dům s velkou zahradou a v krásném okolí. A tak jsem přišel s myšlenkou dům prodat, koupit pozemek a vystavět dům. Což o to, myšlenka dobrá, provedení už tak snadné není. Musím však poděkovat partnerce, která i přes to, že také v domě nebyla úplně šťastná, ale dokázala by tam žít i přes to, stála za mnou a vždy mě podporovala v mých plánech a myšlenkách. Dům se nabídl k prodeji a během dvou týdnů byl zájemce. Přišla řada na hledání pozemku, protože než se vyřídí jednotlivé smlouvy a převod domu, chtěli jsme už mít vybraný pozemek, abychom v co nejkratší době mohli začít stavět. Hledání pozemku jsem ze začátku viděl jako nejjednodušší část, pozemků je přeci všude dost, jenže...

Výběr pozemku

Výběr pozemku není ani tak zdaleka jednoduchý, jak se může zdát. Na internetu jsme našli v okolí několik pozemků, které jsme objezdili, ale valná většina je něčím zatížená a výstavba na nich je komplikovaná. Realitní makléři jsou také z valné většiny hodně nespolehliví a neprofesionální, byl jsem kolikrát jejich jednáním úplně zhnusen. V bodech tu zkusím popsat, na co při výběru pozemku dát pozor:

Reklama
  • % zastavitelnost,
  • regulativa pro danou oblast,
  • přípojky na IS,
  • příjezdová komunikace (častý problém u pozemků),
  • zda přes pozemek nevede VN (ochranné pásmo),
  • zda pozemek není v těsné blízkosti tratí či jiných komunikací (ochranné pásmo),
  • zda není zatížen nějakým břemenem,
  • zda se na něm dá vůbec stavět,
  • zda není poddolovaný nebo podmáčený,
  • zda není v zátopové oblasti,
  • zda není v CHKO,
  • internet v místě pozemku.

Pokud se vám nějaký pozemek líbí, určitě zajděte vždy na stavební úřad a zeptejte se na vše potřebné k pozemku. Realiťáci, aby prodali, vám nakukají cokoli. Např. jeden pozemek, který se nám líbil, byl problémový s komunikací, kterou vlastnila firma v exekuci. Pozemek byl také v těsné blízkosti trati, která má ochranné pásmo, a z hygieny bylo nařízeno vystavění protihlukové stěny mezi tratí a pozemkem. Prodávající vystavění této stěny přislíbil do konce dubna, nicméně ještě dnes tam není kopnuto do země. Toto vše se dozvíte z katastru nemovitostí nebo na stavebním úřadě, příp. úřadě pro územní plánování. Další paní realiťačka vám řekne, že oblast není zátopová, ale přitom byla celá vesnice pod vodou. Další pozemky byly třeba svažité, a tím rostou náklady na výstavbu domu, nebo nemají přípojky na některé IS, takže bychom to museli řešit studnou či jímkou. To vše jsme nechtěli. Výběr se zúžil, a tak jsme museli hledat pozemek dál od místa bydliště. Jelikož bydlíme blízko Prahy, pozemky jsou tu i dost drahé. Po dlouhém hledání jsme konečně našli pozemek, u kterého, jak říká partnerka, nastal ,,wow efekt". Pozemek rovinatý, v krásné oblasti v blízkosti hor a řeky. Prodávající nebyl fyzická osoba zastoupená realitní kanceláří, nýbrž velká stavební firma, která i pozemky zasíťovala, vystavěla komunikace a vše předala obci, tak jak má být. To jsme vřele uvítali. Jednání se zástupcem firmy tedy mohlo začít...

Koupě pozemku

Jednání firmy bylo opravdu profesionální a na úrovni. Domluvili jsme si schůzku na pozemku a vše nám vysvětlili a ukázali. Bylo víceméně rozhodnuto. Pro klid duše jsme se ještě zastavili na příslušném úřadě k ověření informací, protože jsme to tak dělali vždy. Tam nám vše odsouhlasili a ještě nás odkázali na Správu CHKO, protože pozemek se v této lokalitě nachází. Tam se dostavilo bohužel hořké zklamání. Náš záměr bylo na pozemku vystavení jednopodlažního bungalovu s valbovou střechou o sklonu 16 stupňů. To CHKO zamítlo, střechy mohou být pouze sedlové o sklonu min. 30 stupňů. Zklamání rychle přešlo v zoufalost. Začal jsem věřit, že pozemek už snad ani nenajdeme a stavět nezačneme. Dostal se nám do rukou katalog typových domů od firmy Gservis, tak jsme hledali dům, který by na pozemku šel postavit a nám vyhovoval jak vnitřním uspořádáním, tak venkovním vzhledem. Nakonec jsme takový dům přece jen našli, až na to, že to mělo jeden háček. Dům měl sklon střechy 20 stupňů a jeho přizpůsobení dle vyjádření projektanta by bylo velmi komplikované a nákladné.Na CHKO jsme tedy zkusili předložit návrh tohoto domu a zažádat o vyjímku ohledně sklonu střechy. Arogantně jsme byli odmítnuti. Ustoupit ze svých plánů jsme ale více nechtěli, proto jsme odmítli pozemek zakoupit. Po cca dvou měsících se zástupce firmy znovu ozval s tím, že by tento dům přeci jen na pozemku postavit šel. Obnovili se jednání a po písemném vyjádření CHKO, že tento dům na pozemku vystavět lze, již nic nebránilo pozemek koupit. Byli jsme nadšeni! Že by zázrak?!

Reklama

Projekt a stavební povolení

Projekt domu se vyřizoval u již zmiňované firmy Gservis. Firma zajišťovala i osazení domu na pozemek včetně ENB. Celé vám to prodají v jednom balíčku, který vychází o něco levněji, než byste si to kupovali jednotlivě. Změn v projektu bylo minimum, chtěli jsme změnu vytápění z plynového kotle na tepelné čerpadlo a žaluziové kaslíky na venkovní žaluzie. Z malé koupelny v přízemí jsme udělali technickou místnost, která v domě naprojektována nebyla. Celkově jsme s firmou Gservis spokojeni nebyli, tudíž ji nemohu doporučit. Jako největší zápory firmy bych zmínil nedodržení termínů, které sami píšou ve svých obchodních podmínkách a nulová komunikace. Projektant vám radši nebere telefon a nechá vše vyřizovat s vámi svou asistentku. Další věc, co by se asi stávat nemělo, je, že v projektové dokumentaci např. máme jako soklový polystyren o tlouštce 100 mm a v technické zprávě udávají 120 mm. Takže podruhé bych tuto firmu již neoslovil. Na projekt jsme čekali přesně tři měsíce i přes to, že to byl projekt typový. Po obdržení projektové dokumentace koncem dubna jsme vše předali zástupci firmy, která nám pozemek prodává. Bylo nám nabídnuto za zvýhodněných podmínek, že nám veškerá povolení ke stavbě obstarají v kratším časovém horizontu. Na tuto nabídku jsme nakonec přistoupili, abychom měli více času se zaměřit na stavbu samotnou. Po dvou měsících, koncem června bylo pravomocně vydáno stavební povolení a my můžeme začít stavět!

Stavební firma nebo svépomocí?!

Naše představa byla, že z důvodu uspoření času a sil, bychom si hrubou stavbu nechali vystavět firmou a zbytek dodělávali svépomocí. Zhruba tak, jako u našeho předešlého domu. Rozeslali jsme poptávku a čekali. Během několika dní se ozvalo cca 10 stavebních firem. Bohužel zájem těchto firem asi brzo ochladl. Během měsíce dorazily tři nabídky, dvě firmy se omluvily a odstoupily, zbytek se už neozval. Nevím, jak si to vysvětlit, ale asi to celkově poukazuje na kvalitu našeho stavebnictví. Trošku zklamání. Další šok přišel při shlédnutí nabídek. Dvě firmy výstavbu hrubé stavby tj. základová deska, hydroizolace pod obvodové a nosné zdivo, obvodové a nosné zdivo, stropy ze systému Ytong, střechu, komín a schodiště nacenily na bezmála 4 mil. korun. Poslední firma na téměř 2,5 mil. korun. První dvě firmy jsme úplně vyloučili a u poslední se trochu obáváme kvality provedení. Nakonec po nacenění materiálu přímo u výrobce zdiva či střešní krytiny jsme se rozhodli pro stavbu svépomocí. Po předběžné kalkulaci tak dojde k úspoře v mil. korun. Trochu výzva, ale už se na to těším. :) Pokud jste se dopracovali až sem, tak máte můj obdiv, pač jsem ani já sám nečekal, že se tak rozepíšu :) Doufám, že vás to moc nenudilo a něco nového vám to třeba přineslo. Držte nám palce, budeme to potřebovat... Všem svépomocníkům a svépomocničkám hodně zdaru!

Náklady

Název položkyCena
Přepis KN
2 000 Kč
Poplatky a jiné projekty
8 900 Kč
Vyřízení stavebního povolení
12 000 Kč
Projekt
58 300 Kč
Celkem81 200 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Pat a Mat
Pat a Mat (8 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací