Projekt a úřady

Autor: Hanz (9 příspěvků)
17. 6. 2020
1 komentář
Projekt a úřady
Příspěvek stavebníka
Chci stavět na kraji obce. Bohužel v územním plánu je to vedené jako rekreační parcela, tudíž to má jistá omezení.

Nemohu postavit nemovitost k trvalému bydlení, z toho vyplívá, že jsem omezený maximální zastavěnou plochou 90 m2. To si řeší každá obec jinak. Nedostanu číslo popisné, pouze číslo evidenční. Odpady a trvalou adresu budu muset nějak vymyslet. Budu doufat, že se mi to povede časem zkolaudovat k trvalému bydlení a převést pozemek na stavební parcelu, případně jen vyjmout stavbu, a tu zkolaudovat k trvalému bydlení. Naposledy měli výhrady kvůli chybějící infrastruktuře, která se stavbou doplní. Elektřina a voda tam je, cesta už se vyřešila a na odpady mám projekt. Začal jsem rýsovat koncem srpna a měl v plánu stavební povolení do konce roku, začátek stavby na jaro. Vše se trochu zaseklo na příjezdové cestě, to ještě vysvětlím. Povolení (oznámení) jsem dostal koncem května, oznámení trvalo cca 14 dní. Narýsováno jsem měl celkem rychle, max. za 2 měsíce, představu jsem měl jasnou. Mezitím jsem vyběhával úřady, nebyl to první projekt který jsem si rýsoval. :-D Postupem času se měnila pravidla a moje představy. Nejprve bylo povoleno 50 m2, nakonec to město změnilo na 90 m2, a to už mi stačilo na krásnou 4+kk.

Projekt a úřady

Taky moje představy se postupem času měnily a z bungalovu, který jsem zavrhnul, protože do 90 m2 jsem se nebyl schopný vejít, byla nakonec krásná jednopodlažní stavba, plus dva pokojíky v podkroví. A jsem velice rád, že to nakonec není bungalov, kde se podle mě zastaví zbytečně velká plocha a celý dům se tím následně prodraží. Navíc se mi přestaly líbit, protože jsou všechny bungalovy stejné. Malý sklon střechy a velká plocha, všechny jak z katalogu. Idea byla taková, že přízemí je pro dospělé a podkrovní pokojíky jsou pro děti, na stáří prostě budu mít spodek a nahoru vůbec nemusím.

Reklama
Projekt a úřady

Taky se změnil můj pohled na vzhled a funkčnost domu. Všechny věci nemusí být funkční, něco se dělá prostě pro krásu, i když to není zrovna výhodné. Tudíž bych chtěl mít hodně oken, aby se propojil interiér s okolní přírodou. Tu začátku vysazuji a připravuji podle toho, kam budou okna, abych měl alespoň trochu soukromí a krásný výhled z oken. V interiéru to chci pojmout moderně a pracovat s materiál jako beton, dřevo, ocel, převážně čisté bílé, našedlé barvy, barvy dřeva, které podle mě nikdy nevyjdou z módy. Barevné zdi se mi už okoukaly. 150 m na sever je silnice, tudíž všechny obytné místnosti směr jih. Ložnice, obývák na jih. Technická místnost, šatna, koupelna, kuchyně na sever a pěkně u sebe, aby byly rozvody co nejmenší. Do patra se jde po betonovém schodišti, které končí mezipodestou, z které se jde do pokojíků a horní malé koupelny. Prostřední 1/3 nemá strop, jen tu mezipodestu. Idea byla taková, že tam bude jídelna a budu mít výhled na jižní a západní okna. Budu koukat na schodiště a budu mít prostor nad sebou až do krovu a zároveň se teplo z krbovek dostane i do horního patra.

Projekt a úřady
Reklama

Materiály jsem zvolil ytong, se kterým se dobře pracuje. Fasáda bude obložená severským modřínem, od kterého si slibuju dobré odvětrání zdiva, originální vzhled, nebudou se tvořit plísně a zachovají se dobré vlastnosti zdiva. A v neposlední řadě to zvládnu sám s pokosovou pilou a trochou samostudia.

  • Studna - papíry, povolení - trvaly cca 1 rok, cena za vše 80-90 tis (projekt, povolení, ele. rozvody, čerpadlo, skruže a stavební práce).
  • Elektrická přípojka - cena 25 tis, trvalo to cca 1 rok od požádání po stavbu kapličky.
  • Narýsovat projekt - to jsem zvládnul sám, dva měsíce, zprávy, razítka, požární zprávy, štítky, radon, projekt kanalizace.. Vše do 20 tis.
  • Razítko a konzultace jsem si domluvil s jedním pánem.
  • První úřad, na který jsem šel, byla dopravní policie, majetkové a dopravní inspektorát. Vše proběhlo dobře. Policie mi dala souhlas, dopravácí mi dali souhlas na majetkovém jsem dostal souhlas s bránou a vjezdem (je to pozemek města). Takže jsem si myslel, že je vše v pořádku a můžu pokračovat dál. Bohužel v říjnu jsem vše nesl na stavební a nedovolili mi projekt podat kvůli tomu, že pozemek před bránou je trvalý travní porost (zemědělská půda) a musí být převedený na ostatní komunikaci. Tím se mi povolení protáhlo o půl roku čekání, než město převede pozemek. Ale jsem rád, že se to podařilo a všude byli vstřícní. Bohužel některé procesy trvají trochu déle, než by si člověk přál. Takže příjezd doporučuji řešit jako první, hlavně se stavebním úřadem, protože ostatní úřady s tím mohou souhlasit, ale na stavebním ne.
  • Společné oznámení záměru.
  • Souhlas sousedů, podpisy na situaci. Vše v pořádku. Na severu a západu jsem svým sousedem, mám okolo pozemek. Na jihu a východě je soused město (cesta), tudíž žádný problém.
  • Stanovení radonu - to trvalo cca 3 týdny, cena 4 tis., výsledek střední zatížení.
  • Průkaz energetické náročnosti - nesplňoval jsem obnovitelné zdroje kvůli elektrickému vytápění, tudíž jsem musel přidat alespoň krbová kamna s výměníkem (pomohla by rekuperace, tep. čerpadlo, soláry.) cena cca 3-5 tis, doba cca 3 týdny.
  • Požárně bezpečnostní řešení, zadával jsem cca 3 tis. Cca 3 týdny
  • Souhlasy s vložením sítí . městské pozemky, tudíž nebyl problém. Trvalo to tak 1,5 měsíce.
  • Doklad o napojení ele. energie - ten jsem už měl, ale vyřízení elektrické kapličky trvalo cca rok.
  • Vrt - stavební povolení, cca rok.
  • Vyjádření o existenci sítí - Většina se obešle na internetu, případně e-mailem a něco osobně (ČD Telemetika, EON ele., EON plyn, Cetin, město informatika, město teplárna, město technické služby, T mobile, Vodafone,O2, archeologové, armáda).
  • Závazné stanovisko - územní plán – trvalo mi to cca měsíc, potřebují projekt, technickou zprávu, architekt dá razítka na výkresy + zpráva.
  • Rozhodnutí o povolení vjezdu, policie, dopravka, majetkové - cca měsíc.
  • Souhrnné stanovisko životního prostředí, ochrana přírody, vody, vzduchu, odpadové hospodářství - cca 1 měsíc.
  • Protože stavím na zahradě, tj zemědělská půda, musím stavbu vyjmout ze zemědělského půdního fondu. Musel jsem zajít na životní prostředí, a tam mě čekalo nemilé překvapení. Místo 3 tisíc budu platit 30 tis, protože můj pozemek spadá do ochranného pásma vod, kde jje koeficient x10. Tyhle informace nikde nezjistíte, jen přímo na tomto úřadě. Ta částka se vypočítává z bonity země na pozemku, tu jsem měl naštěstí špatnou, ale někomu se ta částka může vyšplhat do astronomických výšek a pak se ani nemusí vyplatit stavět. Výslednou cenu ovlivňuje bonita třídy, ochranná pásma, chráněné krajiny…
  • Projekt kanalizace a vody z řádu - projekt jsem zadal, cena 5 tis, trvalo to tak 3 měsíce, nikdo neměl  čas.
  • Úřady - technické služby, životní prostředí, souhlas na majetkovém úřadě s uložením sítí do jejich pozemku.
Reklama

Kanalizace bude řešená přečerpávací jímkou. Jsem pod úrovní kanalizace a na životním nechtějí povolovat čističku a septiky, pokud je možnost se nějak připojit ke kanalizaci, i když je to třeba nákladné.

Náklady

Název položkyCena
Vynětí ze ZPF
27 000 Kč
projekt a vyřázení povolení
30 000 Kč
Celkem57 000 Kč

Přílohy

ez-aa.pdf
situace.pdf
pudorys-2np.pdf
pohled-zapad.pdf
pudorys-1np.pdf
pohled-jizni-new.pdf
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama