Zázemí stavby

Autor: Libušáci (3 příspěvky)
9. 4. 2019
5 komentářů
Zázemí stavby
Příspěvek stavebníka
Ahoj svépomocníci, v tomto článku vám ukážeme, jak jsme si zřídili zázemí pro stavbu.

Když už jsme si konečně koupili pozemek, tak padla otázka jak budem přežívat na stavbě a skladovat materiál na pozemku. Pozemek je od naší nejbližší základny vzdálený 35km. Zvažovali jsme zda postavit něco dočasného a po skončení stavby po tom zamést stopy nebo to tam nechat a najít tomu jiné využití. Načrtli jsme si plánek zahrady (více méně v měřítku). Na základě našich představ tak vznikl koncept naší zahrady. Bylo rozhodnuto, že se jako „stavební bouda“ koupí plechová garáž. Ta pak zůstane jako kůlna/garáž a po skončení stavby se upraví dle potřeby. Bouda je vzdálena od hranice pozemku více než 2m a má méně než 25m2.

Stavební bouda

Protože po skončení stavby počítáme s vizuální úpravou, tak při výběru „boudy“ hrála roli jen cena a rozměry. Nakonec padla volba na českou firmu se slovenským obchoďákem a polskými montéry :-). Rozměry boudy jsme vybrali 3x5m. Před objednáním „boudy“ jsme nejdříve vyměřili prostor a vykopali (zatím ručně) díru na základy. Základ jsme udělali cca 30 cm, kde prvních 10cm tvořilo kamenivo 32/63 (zažehleno), dále 17cm frakce 16/32 (zažehleno) a nakonec 3cm frakce 4/8 do kterého jsme kladli zámkovou dlažbu. Po obvodu jsme zabetonovali  zahradní patníky a 6 okrasných tvarovek 200x200 vylité betonem, které slouží jako patky pro boudu. Zámková dlažba se vysypala křemičitým pískem a zametla. Vtipná historka – k řezání dlažby mi kolega půjčil elektrocentrálu. Elektrocentrála nám po dvou minutách vyhořela, asi přetížením, i když papírově by naši velkou flexu s pomalým rozběhem měla zvládnout! Tak jsme vše naskládali do auta, včetně dlažby a že jedeme řezat domů… Ale auto si sedlo na zadek a dalo nám jasně najevo, že nikam takhle naložené nejede.Vyložil jsem tedy přítelkyni, hromadu věcí a odjel sám řezat dlažbu domů. Bylo cca 30 stupňů ve stínu, na pozemku žádný stín v tu dobu nebyl… Doma jsem řezal hlava nehlava, abych se brzy vrátil na pozemek a nenašel místo přítelkyně škvarek ! Tato akce trvala zhruba tři hodiny, přítelkyně přežila a já uspěšně nařazal všechny předem naznačené dlažky na správnou velikost. Oprava elektrocentrály stála „jen" 2500Kč. Potom už přijeli borci z Polska a plechovou garáž za půl hodiny složili. Jelikož u nás fouká jak na větrné hůrce musel jsem jim být k ruce a držet nespojené díly, aby neodletěly. Připlatili jsme si i za kotvení garáže do patek. Když jsem, ale viděl čím to ukotvili (plastová hmoždinka cca 8x60) tak jsem nakonec kotvil znovu 8mm závitovou tyčí do chemické kotvy. IBC nádrž na dešťovou vodu z boudy Když byla „bouda“ hotová začali jsme řešit další palčivý problém. Neměli jsme žádny zdroj vody na pozemku a vždy jsme si museli dovézt v barelu s sebou. Na internetu jsme našli vhodného prodejce IBC nádrže a objednali. Před tím jsme si připravili 4 pilíře ze ztraceného bednění na které se nádrž posadila. Pilíře jsou dost vysoké na to, aby se pod nádrž vešel kýbl či konev. Nádrž jsme umístili za boudu a vodu chytáme pomocí plastového 70mm žlabu. Ve svodu těsně před hrdlem do nádrže je uděláno odbočení, které při utěsnění svodu do nádrže slou   ží jako přepad. Voda z přepadu je odvedena do trativodu na zahradě.

WC

Ještě jeden problém zbývalo vyřešit... Přesněji mít kde si odskočit. Jak jsem zmínil na začátku, před stavbou boudy jsem si rozvrhli, kde co na zahradě bude. Věděli jsme tedy, že za boudou budeme chtít nějakou malou nářaďovnu na lopaty, rýče, krompáče, kýble a konve. Z této nářaďovny je provizorní WC. Dlouho však trvalo rozhodnout se jaký druh WC si uděláme. Nejdříve jsme přemýšleli nad typickou kadibudkou, ale nějak jsme se s tou myšlenkou neztotožnili. Rozhodli jsme se pro chemický záchod v nářaďovně. Nářaďovna je postavena z OSB desek pobitých na konstrukci z hranolů 50x50mm. Podlaha je položena na 5 pilířích ze ztraceného bednění a je cca 5cm nad zemí. Do nářaďovny jsem udělal vývod z trativodu na zahradě pro případ budoucího pisoáru. Prostor pod IBC nádrží a nářaďovnou je vysypán kamenivem 32/63 a střecha nářaďovny je protažena i nad IBC nádrží a má sklon směrem k boudě a sdílí s ní okap. Zajímavost na závěr: WC máme od srpna 2018 a do data vydání tohoto článku jsme ho použili 0x :-).

Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Libušáci
Libušáci (3 příspěvky)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama