Jak to u nás začalo?

Autor: Petr a Míša (1 příspěvek)
3. 5. 2020
2 komentáře
Jak to u nás začalo?
Příspěvek stavebníka
Ahoj stavebníci. Po zhruba deseti letech, co sleduji tento web, jsem se rozhodl, že se také s manželkou aktivně zapojíme do této komunity a přeneseme naše slasti a strasti s naší stavbou vysněného domu, na plochu monitoru.

Rozhodnutí stavět

Vše začalo počátkem roku 2017, kdy v nás začala hlodat myšlenka pořídit si vlastní bydlení, jelikož strkat přes sto tisíc ročně do něčeho, co nikdy nebude naše, není jak z pohledu ekonomického, tak z pocitu nějaké jistoty, žádná výhra. Oba jsme zvyklí téměř celý život bydlet v domku a po určité době, kdy bydlíme v pronajatém bytě, jsme se shodli, že byt už ne. Sice je krásné přijít domů z práce, hodit nohy na stůl a mít, jak se říká, hotovo, ale ani jeden z nás nejsme žádní lenoši a práce na domě a kolem domu se nebojíme. Každopádně v rozhodování hrál i faktor neúměrně se zvedajících cen bytů. Jako první nás napadlo koupit starší dům a zrekonstruovat. Ale jelikož finančně to není zas až tak výhodné a strávený čas stavěním se zdvojnásobuje (nejdřív rozbít a pak postavit), rozhodli jsme se, že si postavíme domek nový. Dostali jsme se tedy do fáze hledání pozenmku.

Hledáme pozemek

Jako první jsme samozřejmě oslovili pana Googla, jestli o něčem neví. Samozřejmě věděl, ale jelikož se od Jičína, kde momentálně bydlíme, nechceme moc vzdalovat a nechceme dát za pozemek ranec, výsledek hledání pana Googla, ač se snažil jak chtěl, se rovnal nule. Dobré pozemky byly rozebrané a ty ostatní byly ve vesnicích, které i Google měl problém najít, nebo nezasíťované s nejbližším bodem připojení 200 metrů daleko. Už jsme si řekli, že to necháme být, když kde se vzala tu se vzala babička mé ženy s tím, že by nám nechala pozemek mezi jejím domem a domem rodičů mé ženy. Samozřejmě jsme byli nadšení, ikdyž pozemek není zrovna z nejkrásnějších. Je ve tvaru trojuhelníku a do kopce, ale je na úpatí kopce známém jako Zebín s nádherným výhledem na celý Jičín. Už jsme objednávali katalogy s rodinnými domy, když přišel dopis z odboru územního plánování v Jičíně s tím, že pozemek se nachází v takzvané "zelené zóně" a jediné, co na něm můžeme postavit, je cyklostezka nebo jezírko s Rákosníčkem. Po tom, co jsem našel spadlou bradu, jsem vypustil pár nepublikovatelných výrazů na adresu Evropské unie, která má bohužel v tomhle prsty, zhluboka jsme se nadechli a začali od nuly. Jednoho krásného dne na mě na internetu vykouknul pozemek v nedaleké vesničce Dřevěnice. Příznivci volejbalu určitě znají. :) Jeli jsme na něj kouknout, ale už při příjezdu bylo jasné, že tenhle ne. Byl 2 metry pod urovni vozovky a v záplavové oblasti. Takže zase nic. Napadlo nás tedy zajet přímo na obecní úřad. Jelikož bylo vidět že v obci s cca 300 obyvateli se hooooodně staví (cca 20 rozestavěných domů), napadlo nás, že by místní starosta mohl o něčem vědět. A ejhle, obec bude prodávat pozemky na stavbu. Jupííí!!!.

Jak to u nás začalo?
Reklama

Ukázali nám lokalitu na mapě a už jsme tam stáli a vybírali pozemek. Na výběr bylo ze 4 pozemků. Celá lokalita je mírně z kopce, cca 10 cm na metru, ale to se dá řešit. Na kopci jsme být nechtěli, protože tam celkem foukalo, takže volba byla jasná. Pozemek 21x65 metrů lehce po kopcem nám bude říkat pane.

Jak to u nás začalo?

Upalovali jsme na obec a do jejich mapy rychle napsali své jméno, aby nám ho už nikdy nikdo nevyfoukl. A světe div se, 24.8.2018 byl pozemek oficiálně náš. :) Bylo to první etapové vítězství velmi těžkého závodu jménem STAVBA VYSNĚNÉHO DOMU.

Reklama

Náklady

Název položkyCena
Stavební parcela
753 600 Kč
Celkem753 600 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Petr a Míša
Petr a Míša (1 příspěvek)
Další články autora:
Autor zatím napsal pouze tento článek.
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací