Nádrž na dešťovou vodu 1

Autor: Peťan (79 příspěvků)
10. 7. 2020
1 komentář
Nádrž na dešťovou vodu 1
Příspěvek stavebníka
Příprava na nádrž na dešťovku vznikla tak nějak na rychlo. Samozřejmě, že nádrž byla v plánu, ale spíš tak nějak postupně. Jenže jakou nádrž? Plastovou, betonovou, velkou, malou, …

Původní idea byla taková, že si z Polska objednám monolitickou betonovou nádrž na nějakých, řekněme 10 mvody. Plastová by se stejně musela obbetonovávat, dělat pod ní základ atd. Trošku jsem osondoval internet a nalezl spíše smíšené zkušenostmi s těmito nádržemi. V žádném případě neříkám, že je to šmejd, nebo že kvalita není dobrá. Ale spíše jsem narazil na takové články. Pod domem bude terén navožen do roviny, aby vznikla jakási terasa. Bude tedy nutné doplnit asi 2 metry terénu. Umístit nádrž bude nejlepší do této navážky – okolo nádrže bude dost materiálu, aby nepromrzala a alespoň se tím „ušetří“ zemina.

Nádrž na dešťovou vodu 1

Rozhodl jsem se tedy nádrž vytvořit vlastní, ze ztraceného bednění šířky 20 cm. Uvnitř utěsněnou buď fólií, nebo nějakou stěrkou (to se ještě uvidí). Navíc při betonáži desky určitě zbude nějaký beton, tak jsem narychlo (den předem) domluvil s bagristou vyhloubení jámy, kde bude vylita základová deska pro nádrž. Dno asi 0,5 m hluboké jámy jsem ručně urovnal a vibračním pěchem pořádně udusal. Na to jsem položil kari-sítě s oky 150 x 150 s průměrem drátu 8 mm. Protože deska bude o něco větší než jedna síť (3 x 2 m), použil jsem sítě dvě, které jsem rozřezal a navzájem pospojoval vázacími drátky. Sítě jsou podloženy kousky ztraceného bednění, aby neležely přímo na zemi.

Reklama
Nádrž na dešťovou vodu 1

V den betonáže podkladního betonu bylo díky použití pumpy jednoduché tuto malou desku zalít zbylým betonem. Vždycky něco málo zbude… A je lepší to použít takto, než to někde kydnout zbytečně, nebo z toho vyrábět nějaké „dlaždice“ pochybné kvality. Nakonec bylo betonu skoro zbytečně moc, deska má tloušťku nějakých cca 30 cm (tohle už by se dalo nazývat základová deska). Přibližně jsem spočítal materiál a objednal 3 palety ztraceného bednění 500 x 200 x 250 mm. Na paletě je 60 kusů, takže jde o nějakých 180 kusů. K tomu samozřejmě cement a písek, neboť budu ZB samozřejmě zakládat a poté i vylévat betonem míchaným v míchačce – zas toho tolik nebude potřeba. Po založení první řady vyvrtám uvnitř ZB do desky díry o průměru 10 mm a do nich na chemické kotvy upevním vertikální výztuž.

Nádrž na dešťovou vodu 1
Reklama

Poté pokračuji standardním skládáním kostek ZB vedle sebe (pro sichr jsem to k sobě lepil nízkoexpanzní pěnou). I když by ZB mělo být vysoké 250 mm, nemusí to být úplně pravda. Je docela nepříjemné se vyměřovat s první řadou na milimetry, když to ve třetí řadě nelícuje už o nějakých 5 mm, jenom proto, že každá kostka je jinak vysoká. No, strop to holt srovná. Strop je monolitický betonový. Po dostavění stěn jsem udělal bednění z prken a desek, které jsem uvnitř podepřel a poté postupně vylil desku tloušťky cca 10 cm. V desce je kari-síť (stejná jako v desce) a několik roxorů, které zpevňují jak celou plochu, tak kritická místa (okolo prostupu).

Nádrž na dešťovou vodu 1

Co se týče nádrže jako takové, bude v ní zřejmě čerpadlo s tlakovým spínačem (samo udržuje požadovaný tlak a nepotřebuje expanzní nádobu), nějaké snímání hladiny (ultrazvukový senzor?) a dopouštění z řádu (aby nedošlo k míchání dešťové vody a vody z řádu). Hadice a kabel z nádrže bude veden do technické místnosti. Voda se bude používat na zalévání (možná v budoucnu nějaká automatika) a splachování WC… Články k této stavbě vychází také na mé mém webu: https://www.mylms.cz/stavba-domu/

Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Peťan
Peťan (79 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama