Rozhovor se stavebníkem: vybudovat si domov beru jako součást života

Autor: Tereza Malinová (119 příspěvků)
8. 1. 2020
0 komentářů
Rozhovor se stavebníkem: vybudovat si domov beru jako součást života
Redakční článek
Petr s rodinou již sice v patrovém domě o rozloze 240 m2 bydlí, přiznává ale, že ještě hodně práce zbývá. Přečtěte si, jaká stavební etapa pro něj byla nejtěžší, co vzkazuje stavebníkům a zda by šel do stavby domu znovu.
Co Petr vzkazuje dalším svépomocníkům: "Jděte do toho. Nebojte se. Je to dřina, spousty vymýšlení, shánění, ukecávání, jednání, problémů, rychlých rozhodování, ale stojí to za to. Přijde mi jako součást života, vybudovat si ten svůj domov. A nejen vyměnit peníze za hotový dům."

Co je třeba si na stavbě svépomocí zvláště pohlídat a nepodcenit? Nejdůležitější jsou pro mě věci, které jsou zalité betonem, konstrukční prvky, jako např. základová deska, hrubá stavba, střecha, rozvody vody a elektřiny.  Chce to hlídat drobnosti, jako např. rozměry stavebních otvorů, rovnost stěn, připravenost pro atypické řešení. Obecně, pokud je cokoliv atypické, je důležité vše několikrát překontrolovat.

Máte zhruba spočítáno, kolik jste stavebními činnostmi svépomocí ušetřil? Nemám. Celkově jsem to nepočítal, na to není čas a je to vesměs k ničemu. Vím ale například, že za montáž dveří bych dal 35 tisíc korun, to jsem ušetřil. Za pokládku podlah bych dal cca 100 tisíc korun, to jsem také ušetřil. Za obklad schodů bych dal 70 tisíc korun – materiál mě stál 18 tisíc, zbytek jsem ušetřil. Možná, až bude někdy čas (což asi nebude :D ), tak si to zkusím jen tak pro srandu spočítat, ale když bych měl odhadem říct, tak to může být okolo 1 milionu korun. Která část byla pro vás nejtěžší a proč? Myslím si, že to bylo ve fázi těsně po dokončení hrubé stavby – příprava podlah, podlahového topení, omítky, voda odpady elektrika. Aby to vše navazovalo, správně vše vyměřit, nic nepodcenit (stejně se něco najde, co šlo udělat lépe). I když jsem na většinu měl řemeslníky, tak jsem musel vše kontrolovat, rozhodnout co kde a jak, i když na to je projekt, tak vše překontrolovat. Jakmile se vše zalije anhydritem, a schová pod omítku, už s tím nejde skoro nic dělat. Dokončovací práce jsou sice zdlouhavé, ale když se něco nepovede, tak to lze jednoduše předělat. Tyto zalité a zadělané věci ne.

Reklama

Na co jste nejvíc na svém domě pyšný?

Nejvíce jsem pyšný na sklep, udírnu a zadní dvorek. Ten jsem dělal komplet sám. V domě jsem nejvíce pyšný na obklad schodů z masivu. Kterou činnost (část stavby) by měli svépomocníci podle vás raději přenechat řemeslníkům/odborníkům? Jak jsem zmiňoval výše, pokud s tím někdo nemá zkušenosti, tak vše, co je zalité betonem, nebo je to konstrukční prvek. Někdo může argumentovat, že to je jednoduché. Ano, asi je, ale pokud jste nikdy dům nestavěl, tak nevíte, co se může pokazit. A pak žijte v domě, kde si nejste jistí, že to nespadne. :D

Je něco, co byste dnes udělali jinak? Když to vidím dnes, tak bych si asi poptal firmy, co by to postavily na klíč. Nevím, jaká by byla cena domu na klíč, a asi bych si to hned zase rozmyslel, ale to je první, co mě napadá. Zase na druhou stranu, takhle jsme si udělali pár úprav, které jsme zjistili až při stavbě, že bychom chtěli. Takže asi bych neměnil nic. Šel byste do stavby domu svépomocí znovu? Upřímně už asi ne. Jednou to stačilo. Ještě jsem ho ani nedokončil. Sice v něm žijeme, ale ještě nás čeká mraky práce. Co byste vzkázal lidem, kteří stojí teprve na začátku stavby svého domu? Jděte do toho. Nebojte se. Je to dřina, spousty vymýšlení, shánění, ukecávání, jednání, problémů, rychlých rozhodování, ale stojí to za to. Asi ani ne tak za ty peníze, něco se ušetří, ale ve výsledku (pokud to celé nestavíte sami) to není zas taková pálka. Přijde mi jako součást života, vybudovat si ten svůj domov. A nejen vyměnit peníze za hotový dům. Stavebníkům přeji, ať se dílo daří a mají snad co nejméně problémů.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Tereza Malinová
Tereza Malinová (119 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací