Hrubá stavba - Začínáme

Autor: Jirka (4 příspěvky)
9. 10. 2019
2 komentáře
Hrubá stavba - Začínáme
Příspěvek stavebníka
Minulý článek skončil loni koncem roku po vylití základové desky. V tu dobu jsem celkem řešil, co udělá beton vs zima, protože jsem desku dodělával těsně před prvními mrazíky (půlka listopadu 2018).

Po vybetonování desky byla první noc, kdy se teplota dostala na nějakých -1 ºC. Do betonu jsem si tenkrát nechal dát nějakou přísadu a po vybetonování nechal desku asi 3 dny být. Po 3 dnech jsem ji přikryl takovým tenkým filcovým kobercem (investice cca 1500,-). V zimě jsem desku nechal pod sněhem, nic jsem s ní nedělal až do jara. Koncem března jsem tu parádu odkryl a byl spokojen, deska bez jakékoliv trhliny.

Začínáme zdít

Koncem března vše začalo napenetrováním a navařením hydroizolace (2 vrstvy) pod budoucími zdmi. To byla paráda, práce s plamenometem mě hodně bavila. :-D Nechal jsem si místním šikovným bagristou srovnat pozemek a zbudovat nájezd tak, aby se i těžká technika dostala vedle desky. Poté jsem objednal cihly Portotherm 44 profi na obvodové zdi (první řada z 38) a 30 na vnitřní nosnou. Bbagrista mi je složil z kamionu a rozvozil na desku přesně tak, jak jsem si řekl. Objednal jsem si technika z Porothermu a první řadu jsem si nechal založit od něj, investice cca 5tis, které absolutně nelituji. Za cca 5 hodiny byl pryč a první řada dokonale rovná. Na víkend jsem svolal brigádu a spolu s cca 6 kamarády a kamarádkami jsme během dne naházeli 3 řady. Bez vodováhy, jen tak na pankáče podle oka. Druhý den mi přišel pomoct místní zedník. Nakonec jsme nic opravovat nemuseli, ale dál pokračovali už s vodováhou a provázkem. Je to vážně lepší. :-D. Měl jsem cihly i včetně doplňkových, tak jak to má být. Hezky rohovky, velké koncové i poloviční koncové. Koncovky jak v rozích tak jako ostění kolem oken a dveří, mají to vymyšlený. I když přesnost cihel není stoprocentní... 

Zastavení stavby

Pár dní jsem zdil se zedníkem a pak už sám, občas pomohl taťka, občas kámoši. Překlady jsme dávali ručně, ty největší 3,5 m dlouhé ve 4 lidech. Dávali jsme i 2,5m jen ve dvou, ale to bylo dost náročný - únava se sčítala a záda na sebe nenechala dlouho čekat. Sehnal jsem si 2 kostky HAKI lešení a dál pokračoval sám, jsem přece mladý, plný sil. Přes velikonoční svátky jsem dozdíval první podlaží, každý den od rána do večera a když jsem pak sundával doma prádlo ze sušáku, luplo mi v zádech a nemohl jsem se hnout. V životě jsem to nezažil, ale následoval jeden opich a po 2 dnech mě z práce vezla rychlá na další. Takže jsem byl na měsíc mimo hru a stavba stála.

Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací