Hrubá stavba

Autor: Barunka (13 příspěvků)
23. 10. 2019
0 komentářů
Hrubá stavba
Příspěvek stavebníka
Na založení prvního řádku jsme si vyčlenili celý jeden den a byli jsme na to dva. Pro představu, obvod domu je zhruba 48 metrů.

Pro zdění jsme si vybrali Porfix, a to kvůli jeho ceně, snadné úpravě velikosti a využití zbytků. Říznout porobeton zvládne i ženská ( to dokazuje fakt, že jsme byly hlavními řezačkami) a teď, po dokončení hrubé stavby, máme opravdu velmi málo odřezků. Využili jsme je totitž na mnoha místech při zdění a tenhle zbytek se bude hodit na dorovnání terénu nebo naše další výmysly. Obvodové zdivo máme Porfix 375, který pak ještě budeme zateplovat polystyrenem. Pro první řádek jsme si namíchali beton v míchačce, přesný poměr nevím, tuším že to bylo 1 lopata cementu + 3 lopaty kameniva do betonu + voda. Každou tvárnici jsme taky natáhli zdícím lepidlem, toho jsme dali opravdu jen šlupičku (jako když šetříte máslem na pečivu). S prvním řádkem jsme si dali opravdu záležet. Další den jsme si vystavěli rohy, aby nás později nezdržovaly a stihly vytvrdnout. Zvládli jsme i několik celých řádků, ale druhý den to teprve byla jízda, řádky přibývaly opravdu rychle. Když jsme se dostali do výšky oken, vysloužily jsme si, jako hlavní řezačky, lepší nářadí v podobě speciálního plátku do akupilky. To pak odsejpalo ještě rychleji. Stojí okolo 1000 Kč a byla to skvělá investice. Řeže rovně a k našemu překvapení se nezlomil. Výhodu snadné úpravy jsme uvítali i při přípravě kapes pro ostatní příčky. Z trvárnic jsme odřizli nekteré části a vznikl prostor pro provázání příčky s obvodem. 

  • U zdění jsme byli většinou 3 (1 chlap a 2 ženské), ale v některých dnech jsme měli i 7 pomocníků.
  • Celý obvod jsme vyzdili za 66 hodin. Zdili jsme 11 řádků a v tom posledním byly překlady.
  • Dál jsme pokračovali vnitřními nosnými příčkami (porfix 250), ty nám trvaly 20 hodin ve 4 lidech.

U těch vnitřních už jsme museli myslet hodně dopředu, paleťakem si strategicky rozmístit palety a promyslet postup, abychom mohli všude projet s lešením. Armatura do věnce byla zas moje (stejně jako do základů, jen teď byli tenčí a lehčí). Než kluci vyzdili věncovky, já měla hotovo. Věncovky na obvod jsme měli originální a na "250" jsme dali obyčejné příčkovky 7,5, a tím si udělali prostor pro armaturu a beton.  Při betonování věnce jsme konečně poznali kouzlo pumpy, objednávala jsem 4 kubíky (cca 70 metrů věnce). A moje klasické rady:

Reklama
  1. Na penetraci jedině v holínkách
  2. Plátek na porobeton rozhodně koupit!
  3. Domluvte si převoz palet na desku i zapůjčení "paleťáku" - spoustu ušetřených kroků.

Více z (nejen)  naší stavby se můžete dočíst na www.ubarcidoma.cz.

Náklady

Název položkyCena
Ostatní
5 000 Kč
Beton 20/25 s pumpou
13 860 Kč
Materiál na věnec (železo, porfix 75)
10 150 Kč
Auto s hyrd. rukou
4 500 Kč
Porfix (375, 250, 100, věncovky, překlady)
181 240 Kč
Celkem214 750 Kč
Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Barunka (13 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací