A jsme ve vatě

Autor: Jirka a Katka (6 příspěvků)
9. 4. 2015
1 komentář
A jsme ve vatě
Příspěvek stavebníka
Další akce jasné – ještě před opláštěním jsme objednali okna (o těch ale až v dalším článku), takže bylo potřeba připravit špalety. V provedení ekopanelů velmi jednoduché. Okenní otvor je v kontrukci připravený v rozměru a stačí ho „obložit“ kolem dokola 30cm širokými bloky. Vzhledem k tomu, že první várka panelů přišla o něco málo později, dostali jsme jako bonus tyto bloky už „nakrájené“ ze 120cm širokých panelů. Dalo to cca den práce a mohla se montovat okna.

Na začátku září naši odjeli na dovolenou. Ještě před tím dorazila objednaná vata. Přijde do celé konstrukce. 140mm do obvodů, 120mm do nosných příček, 200mm do podhledů v patře a 160mm do podhledů v přízemí. Pokud si dobře pamatuji, bylo toho 8 palet po 12ti balíkách.

Za jeden víkend jsem vyvatoval v podstatě vše, co bylo potřeba, až na několik menších spár, které jsem postupně dodělal o víkendech po ránu, než přijel táta. (Já jsem většinou na stavbě okolo šesté, protože standardně tak vstávám do práce, táta jezdí na rozumnou osmou).

Po této fázi jsme se mohli pustit do opláštění vnitřních stěn. To trvalo trošku déle. Vnitřek včetně podhledů je přeci jen o něco větší plocha. Mezitím jsme ještě oplášťovací práce přerušili. Bylo potřeba dotahat lepidlo na špaletách (fotky budou v článku o oknech) a na předním štítu. A nějaké další přípravy – trámy na podhledech je potřeba přeložit prkny. Na doporučení modřínová prkna – 2.5cm tloušťky, 12cm šířky, 4m délky. Podhledy se šroubují až na takto vytvořený rastr. Šroubují se 80cm od sebe. Panely přijdou až na ně. Tento krok nelze vynechat. Slouží ke spevnění celého stropu. Mezi jednotlivé panely na středy se pak ještě šroubuje cca 30cm odřezek tohoto prkna. Strop se pak chová jako jednolitá deska. Nehrozí odskočení panelů proti sobě, které by bylo jen velmi těžko opravitelné.

Reklama

V říjnu jsem si vzal týden dovolené a s tátou jsme za tento týden našroubovali všech 110 panelů na podhledy jak v patře tak v přízemí. Používali jsme od Ekopanelů vypůjčený mechanický zvedák. Ukázal se jako pomocník, bez kterého by se nedalo fungovat.

Ještě před podhledy bylo samozřejmě nutné natahat podhledovou elektriku. U tohoto systému naprosto bez problémů. Kabely se v pohodě schovají do 2.5cm mezery u prken. Takže je jen protahat a později dávat pozor, aby nedošlo k prošroubování. Druhou etapu opláštění jsme ukončili začátkem listopadu.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Jirka a Katka
Jirka a Katka (6 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama