3 věci, které v koupelně nepodceňujte

Autor: EMOS (2 příspěvky)
8. 6. 2020
1 komentář
3 věci, které v koupelně nepodceňujte
Komerční
Při rekonstrukci koupelny se lidé často soustředí pouze na design. Prvotní cíl, aby místnost dobře vypadala, by ale měl jít ruku v ruce s tím praktickým. Jsou věci, které se rozhodně nevyplatí podceňovat a v koupelně to platí dvojnásob.

Koupelna je místo, kde trávíme určitý čas každý den. Je tam specifické vlhké prostředí a proto se vybavení do koupelny dost liší od vybavení v jiných částech bytu. Dali jsme dohromady 3 tipy, na které se v koupelně vyplatí zaměřit:

1. Větrání koupelny

Větrání koupelny je alfou a omegou všeho. Ať v ní máte okna či nikoliv, vždy si do ní pořiďte koupelnový ventilátor. Koupelna totiž patří mezi nejnáchylnější místnosti na vznik plísní v domě. Je v ní vysoká vlhkost, se kterou je třeba bojovat včas, než bude pozdě. Ve špatně odvětrávaných koupelnách jsou pak vidět na stěnách „mapy“ od plísní, které rozhodně neprospívají vašemu zdraví. Do koupelny jsou ideální ventilátory s čidlem vlhkosti a s časovým doběhem. Spustí se ve chvíli, kdy vlhkost vystoupá na nastavenou úroveň a běží ještě určitou dobu po vypnutí.

3 věci, které v koupelně nepodceňujte

Jestliže máte v koupelně i okna, je třeba myslet na vyšší vlhkost vzduchu a vliv vlhkosti na materiál oken. Dřevěná okna (ani dveře) se zde příliš nehodí. Vhodnější jsou kvalitní plastová okna a dveře, které mohou být i prosklené. Plastovým dveřím vlhkost nevadí a jejich životnost je v řádech desítek let.

Při výběru oken a dveří do koupelny nezapomeňte myslet i na soukromí. Na trhu je veliká nabídka typů zasklení plastových oken. Častou volbou jsou proto mléčná, matná či jinak dekorovaná skla.

Na okna také můžete dodatečně instalovat rolety, žaluzie či jinou stínící techniku, která vám zajistí naprosté soukromí. Vzhledem k již zmiňované vysoké vlhkosti je ideální otvírat okno a zapínat ventilátor při každém sprchování či koupání. Nemáte-li v koupelně okno, větrejte alespoň otevřenými dveřmi. Jen tak zachováte v koupelně zdravé prostředí a prodloužíte životnost vybavení.

3 věci, které v koupelně nepodceňujte

Vytápění koupelny

Přemýšlíte, jak v koupelně topit? Možností je mnoho, od klasického radiátoru přes podlahové vytápění až po některé z přídavných topidel. Vytápění volte s ohledem na velikost místnosti, ale i vaše finanční možnosti. Pokud chcete efektivní vytápění, tedy takové, které budete platit pouze ve chvíli, kdy ho budete potřebovat, určitě sáhněte po infrazářiči. Ten totiž funguje na principu sálavého tepla, to znamená, že když ho zapnete, ihned začne zahřívat osoby v místnosti. Od osob a předmětů se následně ohřívá vzduch a okamžité teplo je přesně to, co v koupelně chce.

Kromě okamžitého ohřevu infrazářiče nevíří prach a mají pozitivní účinek na lidský organismus. Navíc je na trhu najdete v různých designech. Podívejte se na nabídku infrazářičů ve specializovaném e-shopu.

Praktické i designové vybavení

Koupelny bývají často místem i pro umístění praček a sušiček na prádlo. Přístroje lze často skládat i na sebe, čímž ušetříte prostor. Pokud vaše koupelna disponuje opravdu omezeným prostorem, pak je optimální řešení kombinovaná pračka se sušičkou. Vybírejte energeticky úsporné modely, na trhu seženete i A+++, které mají velkou kapacitu (některé až 9 kg prádla).

Podívejte se na nabídku moderních automatických praček. Tyto pračky nabízejí různé funkce – automatické čištění bubnu nebo pauzu pro přidání prádla.

Pokud jste nadšenci moderních technologií a vybavení vašeho domova, pravděpodobně budete zvažovat i takové vybavení do koupelny. Oblíbené jsou bezdotykové dávkovače mýdla či osoušeče rukou. Dámy možná dají přednost stěnovému vysoušeči vlasů, který tak mají stále po ruce. Při rekonstrukci a zařizování koupelny je každopádně nutné dbát na bezpečnost, jak elektroinstalace, kterou byste měli nechat na zkušeném odborníkovi, tak bezpečnost při užívání koupelny pro seniory nebo malé děti. Dejte pozor na kluzké podlahy a ostré hrany, senioři ocení madlo na přidržení. Zařiďte si koupelnu tak, aby byla nejen krásná a designová, ale také hlavně praktická a funkční.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací