Proč mám ráda stropní trámy

Autor: Lucie a Mirek (30 příspěvků)
Kategorie: Malování, tapety
4. 11. 2019
0 komentářů
Proč mám ráda stropní trámy
Příspěvek stavebníka
Trámy poskytují perfektní způsob, jak zkrášlit a vizuálně zaplnit prázdný strop bez montáže stropních podhledů. Jedná se o prvek, který zvládne nazdobit drtivou většinu interiérů. Sluší dokonce i těm minimalisticky pojatým a kupodivu s nimi nepochybíte ani v paneláku.

Jediné dva styly, ke kterým mi trámy nesedí, jsou ultra moderní (high-tech) a loftový. Do nich trámy nějak nepasují.

K čemu jsou ty stropní trámy vlastně dobré?

Dříve plnily svou základní funkci – podpíraly strop. Jakousi druhořadou přidanou hodnotou bylo, že jej zároveň i zdobily. Doba ale pokročila, a s moderními způsoby výstaveb jich už není zapotřebí tolik jako dříve. Jejich funkce se posunula od nosné k dekorativní. Ruku v ruce s tím přišly na trh falešné trámy. Některé jsou přitom vyvedené opravdu věrně. I když sama preferuji spíše “pravé” věci před “napodobeninami”, u falešných trámů dělám malou výjimku. Však se podívejte, jak krásně může strop s přiznanými trámy vypadat.

Falešné trámy – co to vlastně je?

Jsou to uměle vyrobené trámy (ať již z lepených dřevěných desek nebo polyuretanu) nebo trámy z masivu, avšak vkládané do staveb pouze dodatečně, z dekorativních účelů. Oba typy těchto dekorací, nejsou vůbec k zahození. Kromě toho, že stropu dodají trochu nonšalance, mají i velmi praktické vlastnosti:

Reklama
  • dokáží skrýt nepěkné spáry na stropě (třeba v místě spoje dvou panelů)
  • můžete jimi vést elektrické kabely bez toho, abyste rozvrtali strop nebo konstruovali technicky komplikovanější stropní podhled.

Stropní trámy z polyuretanu (PU)

Právě s nimi máme osobní zkušenost. Pořídili jsme si je v hobymarketu, kde mě zaujaly z jednoho prostého důvodu. Vypadaly jako pravé. Dokonce jsem před nimi i váhala, zda fakt nejsou. Od pravých je nakonec nerozeznal ani náš stolař, který nám přišel vsazovat interiérové dveře (to už byly trámy na stropě). Přišel, kouká na ně a říká něco jako “Téda, to muselo dát pěknou práci je takhle vyrobit, z jakého dřeva jsou?” Ha ha. Jenže žádné dřevo, ale PU. Načež jsem se dozvěděla, že on sám dřevěné falešné trámy vyrábí, ale prý “takhle hezky nevypadají”. Nakonec mě ještě požádal o kus odřezku s tím, že se ty svoje pokusí vylepšit, aby se těm z PU víc podobaly. No, tohle neberte jako reklamu na umělé trámy z PU, spíše jako vysvětlení, proč jsem je zvolila i přes to, že preferuji “pravé” před “nepravým” (pokud tím tedy nějak neubližuji přírodě atd.) Nicméně, trámy z PU mají ještě další dobré vlastnosti, díky kterým je zatím považuji za nejlepší řešení, chcete-li mít falešné trámy v paneláku:

  • Jsou velmi lehké. Nezatíží tak konstrukci stropu a můžete je přilepit Mamutem (toto lepidlo se nám nejvíce osvědčilo).
  • Dobře se jimi vedou elektrické kabely. Uvnitř nich je dutina kterou nemusíte nijak “tvořit”.
  • Snadno se řezají. Postačí k tomu kuchyňský nůž.
Reklama

Lepené dřevěné trámy

Nápad se mi líbí, jen si nejsem jistá, jestli při bližším pohledu nejsou vidět ty lepené spoje. Přeci jenom, dům, dřevo i lepidlo v čase pracují, docela by mě zajímalo, jak tyto lepené dřevěné trámy vypadají po letech. Možná je ale stačí čas od času důkladně natřít.

Stropní trámy z masivu

Ty falešné by měly být od pravých k nerozeznání. Stejně jako ony jsou totiž z masivního dřeva. Po jejich instalaci těžko poznáte, zda je trám opravdu nosný nebo je tam jaksi dodatečně a vůbec by tam být nemusel. Anebo, zda má uvnitř sebe vydlabanou dutinu pro vedení elektrických kabelů. Akorát… někdy vídávám “kiksy”, jakože trám prochází přesně středem krbového komína (jako vážně?) apod. Raději si na takové dejte pozor… Trámy z masivu považuji vůbec za nejkrásnější. Dřevo je holt dřevo… Pro další články můžete navštívit náš web bydlimeulesa.cz

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Lucie a Mirek (30 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací