Rozhovor: Stavba domu je pro mě koníčkem

Autor: Tereza Malinová (119 příspěvků)
Kategorie: Zateplení fasády
30. 10. 2019
3 komentáře
Rozhovor: Stavba domu je pro mě koníčkem
Příspěvek stavebníka
Jak probíhá stavba domu, kterou si buduje člověk z oboru? „Stavba je pro mě spíše koníčkem než utrpením. Jelikož pracuji ve stavebnictví, je to také má vizitka,“ říká Jaroslav. Navzdory nepříznivému začátku kopli s přítelkyní do země na jaře tohoto roku a do Vánoc se chtějí stěhovat.

Celý příběh začal, když jsme se rozhodli stavět s přítelkyní rodinný dům. Hledali jsme v různých katalozích s rodinnými domy, až nám padl do oka projekt Lucie 7 od ekonomických staveb, ze kterého jsme se inspirovali. Mezitím se nám naskytla možnost koupi pozemku od obce v části naší vesnice. Vybrali jsme si největší a krajní pozemek, ale v tu dobu jsme ještě netušili, co nás čeká.

Trpký začátek

V září, 2018 jsme měli projekt již připravený (sám jsem tvořil realizační dokumentaci) a šli jsme obcházet sousedy s žádostí o podpis na situační výkres pro zažádání ohlášení stavby. Bohužel jeden ze sousedů nám podpis nedal a museli jsme žádat o stavební povolení. To jsme podali 11.7.2018. Pan soused se však rozhodl, že nám bude dělat problémy.

Došlo i na slzy

Tohle bylo asi nejhorší stádium stavby. Zaslání námitek souseda, odvolání se ke krajskému úřadu, odvolání se na ministerstvo pro místní rozvoj. Nejhorší na tom všem je, že důvody nikdy neuvedl a úřady se s tím stejně musely zaobírat. Po nekonečných probdělých nocích a slzách přítelkyně, která to těžce nesla, jsme 24.4.2019 obdrželi pravomocné stavební povolení a mohli jsme vesele začít.

Reklama

Projekt si tvořil sám

Projekt rodinného domu jsem si kreslil sám, jelikož jsem z oboru, výstavbu si taktéž řídím sám a některé věci si i sami, společně s pomocí rodinných příslušníků a známých provádíme sami.

Něco málo o stavbě

Zastavěná plocha domu 192,21 m2, dispozice 4+KK. Použité zdivo Porotherm 30 Profi Dryfix, vnitřní stěny akustické Porotherm 19 AKU. Zateplení domu je minerální vatou tloušťky 150 mm, pod konstrukcí střechy foukaná izolace Climatizér Plus v tloušťce 300 mm. Vytápění podlahové, tepelné čerpadlo Viessman Vitocall 222S. Střecha z dřevěných příhradových vazníků, krytina pálena střešní taška Tondach Samba 11, engoba.

Rozpočet stavby

Orientační rozpočet domu činí 4 630 000 Kč bez pozemku (cena stavby na klíč by byla od stavební firmy 5 300 000 Kč). Náš cíl je ale stavbu kompletně dokončit do 3 500 000 Kč, což si myslím, že se nám podaří. Nyní nás již čeká montáž vinylové podlahy, obklady, dlažba a montáž vnitřních obložkových dveří. V prosinci přivezou kuchyň. Chtěli bychom se nastěhovat do Vánoc.

Reklama

Držíme Jardovi palce, ať stihnou s přítelkyní Vánoce v novém a děkujeme za rozhovor!

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Tereza Malinová
Tereza Malinová (119 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací