Realizace suché podlahy s podsypem LIAPOR

Autor: Pavel Tesárek (73 příspěvků)
Kategorie: podlahy, koberce
7. 10. 2019
0 komentářů
Redakční článek
Suchá plovoucí podlaha na podsypu z lehkého keramického kameniva Liaporu se používá nejčastěji při rekonstrukcích a všude tam, kde je třeba vytvořit novou podlahu na nerovném podkladu. Jak při realizaci podlahy postupovat, vám ukážeme na zkušebním modelu.

Příprava před pokládkou

U dřevěných stropů uložíme pod budoucí podlahu celoplošně netkanou separační geotextilii. U stropů betonových či keramických lze podsyp LIAPOR nasypat přímo na na očištěný, soudržný podklad.

Realizace suché podlahy s podsypem LIAPOR

Současně je u plovoucích podlah nutné po jejich obvodu umístit na stěny dilataci. Lze ji provést například pomocí dilatačních pásů z minerální vaty, a to na výšku celé skladby podlahy.

Reklama

Výška vyrovnávacího podsypu

Do podlah používáme jako vyrovnávací podsyp lehké keramické kamenivo Liapor keramzit frakce 1 až 4 mm. Doporučená výška vrstvy je od 20 do 100 mm. V případě vyšších vrstev výrobce doporučuje násyp v polovině výšky celoplošně proložit podlahovými deskami o tloušťce cca 10 mm.

Rychlá realizace 

Po celé šířce místnosti si na délku stahovací latě připravíme pásy z podsypu, které urovnáme do vodováhy a současně upravíme na požadovanou výšku vrstvy.

Realizace suché podlahy s podsypem LIAPOR
Reklama

Na srovnané pruhy podsypu položíme dřevěné či jiné rovné latě, zkontrolujeme rovinnost a pomocí stahovací latě urovnáme podsyp do roviny.

Menší zátěž pro konstrukci

Lehké keramické kamenivo Liapor je čistě přírodní keramický materiál, který při vyrovnávání podlah oceníte nejen pro rychlost realizace. Zásyp představuje také podstatně menší zátěž pro konstrukci než beton, což je výhodou především při rekonstrukci starších budov.

Realizace suché podlahy s podsypem LIAPOR
Reklama

Nakonec Liapor dosypeme do prohlubní vzniklých po odstranění latí, zhutníme ho hladítkem a můžeme začít s pokládkou podlahových desek. Při pokládce, spojování a tmelení podlahových dílců se vždy řídíme pokyny výrobce.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Pavel Tesárek (73 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama