Obezdívání WC - geberitů - část 17.

Autor: Kondrej (35 příspěvků)
Kategorie: Koupelna a WC
8. 7. 2019
0 komentářů
Obezdívání WC - geberitů - část 17.
Příspěvek stavebníka
Na obezdívání geberitů jsem se těšil, protože mě čekalo zdění v sedě/kleče na jednom místě a nemuset jsem někam pořád běhat. Ikdyž je fakt, že jsem běhal nahoru dolů, protože jsem zdil oba dva geberity najednou :-)

Šlo tedy o dolní a horní wc. Připomenu, že dole jsem kvůli hydroizolaci zvolil záchod kombifix (upevnění jen do zdi) a nahoře duofix (upevnění do podlahy a na zeď). Oba záchody tedy vyžadovaly odlišnou metodiku obezdění.  Geberit kombifix dole uchycený jen na zdi Materiál, který byl potřeba: 

  • plné cihly ca 20-25 ks
  • zdicí malta 10 MPa
  • ytong tloušťky 5cm ca 6ks
  • nízkoexp. pěna
  • jedna deska XPS 4cm
  • lepidlo
  • nerez kotvy

Z příček jsem již měl připravenou přepážku z 5cm ytongu, která odděluje vanu a záchod. Tu jsem kotvi v každé řadě do nosné zdi nerez kotvou.  Dál jsem prostě začal - udělal sem zdicí maltu, ne moc řídkou, spíš hustší. A naházel vydatnou vrstvu ca 4cm na zem s přesahem. Na ni jsem začal usazovat zakládací řadu plných cihel a to tak, aby cihly koukaly 5cm před modrou konstrukci geberitu. Trbuka od přívodu vody pro záchod mi samozřejmě zvedla jednu ze zakládacích cihel, ale to jsem nechal být a vyrovnal to v řadě druhé. Šířka maltové lože pro dal ší řady byla 2-3cm, podle toho jak se povedla, ale nešetřil jsem. Maltu jsem plnil lžící i do vzniklé mezery za plné cihly k nosné zdi. Kontroloval jsem krátkou vodováhou oba směry cihel a dlouho zase svislou rysku na zdi a přepážce, co jsem si nakreslil na začátku. Bylo důležitý pořádně geberit podezdít až pod jeho spodek a to natěsno. I jsem vyndal ten geberit polystyrén a plnil matlu zevnitř do železné konstrukce k cihlám. Pak jsem ho zase zandal. Kolem odpadu od geberitu jsem taky důkladně hutnil maltu lžící i prstama, aby byla dokonale všude. Současně bylo potřeba osvojit si nahazování maltu zápěstím, protože na odpadní rouru to jinak nešlo než nahazovat. Jakmile jsem se dostal s plnýma cihlama na úroveň spodní hrany geberitu, zbytek jsem dodělával už ytongem pětkou. Přece jenom cihly šly zdít pomalu a položení ytongu do malty a pak kotvení kotvama do zdi bylo rychlejší a navíc už nebylo potřeba mít v horní části takovou pevnost.  Vrchní část geberitu (podestu, odkládací prostor) jsem udělal tak, že jsem vyřízl flexou 3cm vodorovný šlic do nosné zdi, očistil a nanesl maltu a do ní položil lepidlem namočené ytong tvárnice, které jsem si předtím důkladně vyměřil a ořezal ruční pilou. Nerovnosti vepředu jsem opět vyrovnal maltou a záchod byl zazděný. Tohle zdění jsem dělal na více etap, hlavně kvůli tomu, aby malta při zdění plných cihel byla vytvrdlá a nehlo se mi to někam. Mezery mezi nádržkou a cihlama jsem vyfoukal pěnou a pak zbývalo už jenom vymyslet, co dát na nádržku, aby se dala dobře nahodit. Poohlížel jsem se jako někdo na netu udělal, že tam dal kus svařovaného pletiva. Ale to nešlo sehnat jenom takovej malej kousek a tak jsem dostal od omítkáře tip, ať tam dam tvrzený polystyren a přetáhnu lepidlem. Takže jsem to tak udělal. Vyřezávání sice zabralo nějakej ten čas, ale pak to stálo za to. Mezera byla 5 cm před tou modrou konstrukcí a tak 4ka xps padla dokonale a i s lepidlem jsem byl skoro na úrovni cihel. Ten vyřezaný kus XPS jsem na nádržku přilepil na nízkoexpanzní pěnu.

Reklama

Geberit duofix v patře uchycený v podlaze a zdi Materiál, který byl potřeba tady byl: 

  • ytong tloušťky 5cm 
  • lepidlo
  • nízkoexp. pěna
  • pytlovaný beton a zbylé odpadní kusy cihel a tvárnic
  • nerez kotvy

Horní geberit se ukotvil už předtím do ytong 10 příčky a před obezdíváním bylo potřeba vyřešit odvětrávání smradu pomocí větráčku nad střechu a izolaci střechy v místě, kde ho zazdím. Takže vata mezi krove a pod krokve 10cm izolační deskové vaty. To se muselo připravit dopředu, jinak bych se tam pak už nedostal. Samotné obezdívání začalo naházením malty na betonový strop a založení pomocí ytongu 5cm tloušťky. Pro lepší přichycení zakládací řady ytongu jsem hřebenáčem natáhl i spodní stranku ytong tvárnic. Líp se uchytí do malty za kratší čas. Vzdálenost před modrou železnou konstrukcí geberitu byla onich 5cm. Takže jsem tvárnice dával na těsno k tý modrý geberit konstrukci.  Po vyzdění druhé řady jsem to nechal vytvrdnout den a pak udělal beton a naházel ho spolu s kusy odpadních cihel za první dvě řady ytongu, aby měl jistotu, že pak záchod nebude náhodou tlačil příčky dovnitř. Tam padly nějaký dva tři pytle betonu. Pak jsem chvili vyřezával ytong kolem všech otvorů pro montáž záchodu. Kotvil jsem každou druhou řadu nerez kotvou a z druhé strany přes příčku jsem kotvil 15cm turbošroubama.  Tady jsem odkládací podestu nedělal, protože kolem odtahové trubky na smrad se mi s tim nechtělo dělat. Tak jsem dovyzdil až do šikminy 10 cm pod krokve.  Obecně bych doporučil koupit si velkej úhelník a měřit si pravé úhly kolem obezdívací zídky. Já ho měl a měřil jsem s ním, ale jak jsou porotherm cihly nebroušené z té pohledové strany, tak to stejně moc nešlo, ale i tak lepší než nic.  Celkově moje zdění odpovídalo rovinnosti hrubé stavby, takže jsem doufal, že omítkáři mi ty nerovnosti do půl centimetru pak zarovnají... :-) Stavbě zdar.

Reklama

Náklady

Název položkyCena
ostatní
2 000 Kč
beton pytle
900 Kč
kotvy nerez
300 Kč
ytong 5cm tvárnice
2 500 Kč
pěna
500 Kč
zdicí malta 10 MPa
400 Kč
plné cihly z dřívějška
200 Kč
Celkem6 800 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Kondrej
Kondrej (35 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama