Jak ušetřit místo v bytě pomocí systému posuvných dveří

Autor: Jana Kouřilová (94 příspěvků)
2. 9. 2019
0 komentářů
Redakční článek
Plánujete stavbu nového domu? Nebo se chystáte na rekonstrukci domu či bytu? Bojujete s nedostatkem místa v interiéru? Tento problém vám z velké části pomohou vyřešit posuvné dveře do stavebního pouzdra ECLISSE. Namontovat si je můžete dokonce i sami.

Pár rad na začátek

Domů vám přijde pečlivě zabalené stavební pouzdro i s veškerým příslušenstvím. Balík se vším potřebným je pěkně skladný, takže se nemusíte bát mít ho doma dřív. Před tím, než si řekneme něco k samotné montáži, připomeneme si pár základních pravidel.

  1. Nikdy nevyhazujte návod k montáži. Může se hodit i později.
  2. Všechny komponenty si nejdřív pečlivě zkontrolujete v rozloženém stavu.
  3. Na každém pouzdru najdete jeho „rodný list“, podle kterého vám technici z Eclisse mohou poradit, když budete mít jakýkoliv dotaz. Tento kód pro vás i do budoucna může být hodně důležitý, protože obsahuje informace od výrobce. Proto tento štítek ničím nepřelepujte.
  4. Montážní krabičku s příslušenstvím pro posuvné dveře budete potřebovat až později ke dveřím, uložte ji proto na bezpečné místo, aby se na stavbě neztratila.
  5. V průběhu montáže je velmi důležité vše pořádně proměřit jak vodorovně, tak svisle. Pouzdro se montuje na již dokončenou podlahu, která musí být rovná. Pokud ještě finální podlahu nemáte, vypodložte spodek pod pouzdrem a usaďte ho do výšky budoucí podlahy.
  6. Používejte vždy šroubky, které jsou součástí balení. Nesmí být příliš krátké, ale ani delší. Systém posuvných dveří by pak nemusel správně fungovat.
"Rodný list" nevyhazujte, ale uschovejte si jej pro pozdější komunikaci s dodavatelem.
Reklama
  1. Na začátku je třeba připravit stavební otvor podle rozměru pouzdra, který jsme vybrali. Pak přijde na řadu sestavení pouzdra a jeho usazení.
  2. Konstrukci pouzdra tvoří několik vodorovných zesílených omega profilů, což vám umožní bezpečné vedení dveřního křídla. Dalším velkým pomocníkem jsou svislé výztuhy, které odolávají vertikálním tlakům. Součástí pouzdra je i patentovaná rozpěra, kterou slouží k vyrovnání pouzdra během montáže. Všechna pouzdra Eclisse mají odnímatelnou kolejnici. Díky tomu můžete i po zabudování pouzdra kolejnici vyndat a přenastavit doraz nebo doplnit pouzdro o komfortní doplňky. Na profilu stavebního pouzdra najdete vyznačený váhorys. To je důležité, aby se pouzdro usadilo do správné výšky, na dokončenou podlahu. Pouzdro sestavte krok po kroku dle montážního návodu. Nyní je konstrukce připravena pro další části práce.
  3. Pokud jste si zvolili stavební pouzdro LUCE s přípravou pro vedení elektra, měly byste již mít také do konstrukce přivedené elektrické kabely. Smontované stavební pouzdro si připravíme k montáži. Stejným způsobem postupujeme i u skryté zárubně pro otočné dveře.
  4. Kotvící packy přišroubujeme do podlahy. Pokud to ale nejde, například, když je v podlaze vedeno topení, packy přilepíme lepidlem.
  5. Vnitřní polystyren plní funkci vyztužení při montáži sádrokartonu. Profil se vám díky tomu neprohne. Po montáži pak polystyren odstraňte.
  6. Důkladně přišroubujte sádrokartonovou desku.
  7. Všechny šroubky zatáhněte stavební hmotou.
  8. Veškeré napojení sádrokartonu a stavebního pouzdra zpevněte perlinkou.
Jak ušetřit místo v bytě pomocí systému posuvných dveří

Během práce nezapomeňte kontrolovat, zda opravdu vše důkladně sedí tak, jak má. Jakmile je pouzdro zabudované, můžete ho nechat zaměřit dodavatelem dveří a objednat posuvné dveře s obložkou.

Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Jana Kouřilová
Jana Kouřilová (94 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama