Kontrola postupu výstavby při stavbě domu svépomocí

Autor: Ján Bavala (6 příspěvků)
Kategorie: Stavba domu
2. 4. 2020
0 komentářů
Redakční článek
Pouštíte se do stavby nebo rekonstrukce a chtěli byste mít v zásadních stavebních etapách jistotu, že postupujete správně? Jednou z věcí, která by vám se získáním jistoty mohla pomoci, je služba od firmy NEMOPAS nazvaná “Kontrola postupu výstavby při stavbě domu svépomocí“. Dnes vám tedy přináším rozhovor s Radimem Maříkem, který mi tuto službu detailně přiblížil.

 Upozornit na úskalí hned v začátcích = minimalizovat ztráty

Lidé, kteří si staví své domy sami, zpravidla nemají problém s kvalitou práce – staví opravdu velmi precizně a pečlivě,“ říká hned z kraje našeho rozhovoru Radim Mařík z NEMOPASU, „o to více je pro ně důležitá konzultace s odborníkem – zvláště pak v některých kritických fázích výstavby.“ Stavebníci tak díky zmiňované službě “Kontrola postupu výstavby při stavbě domu svépomocí“ předejdou chybám, které mohou při stavbě či rekonstrukci snadno vzniknout a vyhnou se případným vícenákladům, které by následovaly v souvislosti s úpravami nebo opravami. Úspora přitom mnohdy přichází ještě před zahájením stavby. „Jednou z nejdůležitějších fází, které je třeba věnovat značnou pozornost, je samotný projekt. Ještě před stavbou NEMOPAS provede kontrolu projektové dokumentace a předem upozorní na možná rizika či zvýšenou pracnost navrhovaného řešení,“ dodává Radim a své stanovisko vysvětlí hned na několika konkrétních příkladech.

Kontrola postupu výstavby při stavbě domu svépomocí

Raději dříve než-li později

Také mě zajímalo, jaký postup volí odborníci v případě, pokud při kontrole hrubé stavby narazí na závažnější chybu. „Necháváte pak stavebníka nebo stavební firmu zbourat danou část stavby a předělat ji?,“ zněl můj dotaz.  „Ano, víme, že taková řešení nejsou obvykle příjemná ani pohodlná; ale někdy skutečně není zbytí. Musíme mít přitom na paměti, že to bude stále levnější a úspornější řešení, než dělat rekonstrukci v okamžiku, kdy je dům dostavěn, kdy se již používá – a “najednou“ dojde například ke vzniku prasklin apod.,“ zareagoval Radim z NEMOPASU.

Reklama

Základní doporučení? Nepoužívat nic neosvědčeného

V průběhu našeho povídání mě Radim Mařík ubezpečuje, že používat konstrukce, materiály a skladby, ověřené a vyzkoušené odborníky, se vždy vyplácí. „Existují například katalogy skladeb a materiálu od firmy DEK. Tyto katalogy obsahují řešení, kterými lze eliminovat nejčastější chyby, jakých se stavebníci dopouští při stavbách. Z naší dosavadní zkušenosti se jednoznačně ukazuje, že řídit se jimi se stavebníkům vyplácí,“ uzavírá. A jaké je moje závěrečné zhodnocení? Kontrola postupu výstavby při stavbě domu svépomocí je jistě praktická služba, o které by měl uvažovat každý, kdo chce mít jistotu, že při stavbě nebo rekonstrukci svého domu na nic nezapomene – a možná se tak v budoucnu vyhne problémům a opravám, které by ho mohly stát desítky nebo i stovky tisíc korun. Shlédnutí našeho rozhovoru Vás bude stát ještě méně – pár minut. Pokud vás služba, podobně jako nás, zaujala, rozhodně si toto video nenechte ujít.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Ján Bavala (6 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama