Jak dát na strop trámy z PU

Autor: Lucie a Mirek (30 příspěvků)
Kategorie: ložnice
17. 10. 2019
0 komentářů
Jak dát na strop trámy z PU
Příspěvek stavebníka
Pokud jste se rozhodli pro umělé stropní trámy, brzy se zřejmě začnete zaobírat myšlenkou, jak je na strop vlastně umístit.

Zda to zvládnete sami (v 1 osobě), co k tomu budete potřebovat a jaké rozestupy mezi trámy zvolit, aby v pokoji dobře vypadaly. Tady vám shrnu svoje zkušenosti s instalací trámů z polyuretanu (PU).

Kolik trámů bude potřeba?

Trámy z PU jsou k dostání v několika délkách a šířkách. Do místnosti 4,7 x 3,5 m vám postačí 3-4 trámy o rozměrech 12x12x400 cm, které si následně zkrátíte. V místnosti 6x3,5 m vypadá dobře 4-5 trámů o stejných rozměrech. Trámy po stropě rozmístíme symetricky, se stejnými rozestupy mezi sebou.

Tip: Máte-li na stropě připevněnou výraznou garnýž a v ní zavěšenou záclonu nebo dokonce závěs, na stropě bude garnýž opticky působit jako další trám. Při výpočtu rozestupů mezi trámy vezměte tento fakt v úvahu a počítejte stropní garnýž jako trám.
Reklama

Jak dát na strop trámy z PU

Trámy z polyuretanu jsou lehké a vevnitř duté. Pokud je rozříznete, zjistíte, že mají profil ve tvaru písmene U. Právě to je jedna z jejich praktických vlastností. Kromě toho, že se jimi dají vést elektrické kabely, umožňují montáž na strop dvojím způsobem:

  • lepením
  • aplikací za pomocí dřevěných hranolů.

V obou případech budete potřebovat pomocníka k ruce, protože v jedné osobě instalaci trámů jen těžko zvládnete (nejste-li Superman nebo alespoň Flash).

Reklama

Nachystejte si: penetrační nátěr, malířskou šňůru + pudr, nůž (může být odlamovací), lepidlo Mamut (to se nám osvědčilo nejvíce; jiné možnosti jsou NMC fix nebo montážní lepidlo v kartuši na polyuretanové materiály), podpěry (těmi zafixujete trám na místě, dokud lepidlo nezaschne) a nějaké staré hadry (ty umístíte mezi podpěru a trám, aby se při fixaci neodřel), silikon v barvě stropu. Postup:

  1. Místa na stropě, kam chcete trámy umístit, vyznačte malířskou šňůrou.
  2. Tato místa (resp. kontaktní plochu, ke které trám přilne) napenetrujte.
  3. Upravte délku trámu nožem tak, aby se trám na strop vešel (měřte pečlivě!) a zkuste trám, nejprve bez lepidla, ke stropu přiložit. Pokud vidíte, že je strop křivý nebo vyboulený, velmi opatrně v potřebném místě seřízněte kontaktní strany trámu tak, aby trám ke stropu dobře přilehl.
  4. Naneste na trám lepidlo.
  5. Trám přilepte na strop a vsuňte pod něj podpěry.
  6. Pro docílení efektnějšího vzhledu po zaschnutí lepidla zatřete drobné mezery mezi stropem a trámy silikonem.

Naše zkušenosti: Trámy jsme lepili v panelákovém bytě s velmi křivými stropy. Kvůli nadměrnému pnutí nám trámy dobře nedržely a museli jsme je i několikrát přelepovat. Nakonec pomohlo, že jsme je v místech největšího pnutí pečlivě seřízli tak, aby co nejvíce kopírovaly tvar stropu. Od té doby máme klid. Použili jsme lepidlo Mamut a trámy drží bezpečně přilepeny déle než 8 let.

Nachystejte si: dřevěné hranoly odpovídající vnitřnímu rozměru trámu, hmoždinky a vruty, hřebíky, malířskou šňůru + pudr, nůž (může být odlamovací), silikon v barvě stropu. Postup:

  1. Místa na stropě, kam chcete trámy umístit, vyznačte malířskou šňůrou.
  2. Odměřte si vnitřní rozměr trámu a podle něj zvolte rozměr dřevěných hranolů (ty musí do “U” trámu pěkně padnout).
  3. Dřevěné hranoly připevněte na strop pomocí hmoždinek a vrutů: na 2 m trámu je potřeba 3 hranoly. Na stropě si tužkou udělejte vedle hranolů značky v místech, kde se nalézají.
  4. Až na strop připevníte všechny hranoly, nasuňte na ně trám. Hřebíky jej následně přibijte k hranolům (orientujte se pomocí značek na stropě).
  5. Pro docílení efektnějšího vzhledu po zaschnutí lepidla zatřete drobné mezery mezi stropem a trámy silikonem.
Reklama

Více našich zkušeností si může přečíst v  článcích na našem webu bydlimeulesa.cz

Galerie

Jak dát na strop trámy z PUJak dát na strop trámy z PU
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Lucie a Mirek (30 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama