Pořiďte si dřevostavbu. Bydlet můžete už za pár týdnů

Autor: Saint-gobain.cz (10 příspěvků)
13. 5. 2021
1 komentář
Pořiďte si dřevostavbu. Bydlet můžete už za pár týdnů
Komerční

Jak nestrávit půlku života stavbou rodinného hnízda? Vsaďte na dřevo. Tempo práce je nesrovnatelně rychlejší než u klasických zděných domů, takže hrubá stavba může být hotová do týdne. A když si pak pohrajete se suchou výstavbou a zvolíte správnou izolaci, vykouzlíte dům snů. Poradíme vám, na co je potřeba myslet.

Dřevostaveb je kolem nás víc, než by se mohlo zdát. Rozhodně totiž nejde jenom o roubenky, sruby a dřevěné chaty. Do dřevostaveb se počítají všechny domy, které mají nosnou konstrukci ze dřeva (nebo z materiálů na bázi dřeva). Ta se pak dá schovat za klasickou omítku, takže přírodní materiál pod ní budete jenom tušit.

Třeba jako v případě této vily. Řekli byste, že je to dřevostavba?

Pořiďte si dřevostavbu. Bydlet můžete už za pár týdnů

Za funkcionalistickým zevnějškem stojí právě dřevěná konstrukce, ale taky mistrná práce se sádrokartonem. Suchá výstavba si se dřevem totiž náramně rozumí. A není divu. Díky tomu, že se u ní nepoužívají žádné mokré procesy, nezanesete si do stavby vlhkost. Přesně to dřevostavba potřebuje.

Postaveno za týden? Se dřevem to jde!

Mezi dřevostavbami jsou hodně známé tzv. montované domy, které vznikají z předem připravených stavebních dílců. Ty se jen přivezou na stavbu a smontují se tak, aby tvořily zvolenou konstrukci. Za pár dní máte hotovo.

Právě rychlá výstavba je největší výhodou dřevostaveb, ale rozhodně ne jedinou. Co dalšího oceníte?

  1. Můžete hned bydlet. S dřevostavbou nečekáte, až vyschnou zdi a uzrají podlahy. Tady se jde cestou suché výstavby, a tak se můžete prakticky okamžitě nastěhovat.

  2. Stavíte, kdy chcete. Pokud máte hotovou základovou desku, můžete začít stavět kdykoli během roku. Dřevostavba není tak závislá na počasí jako zděné domy.

  3. Budete mít klid. Konstrukce dřevostaveb se běžně doplňuje o minerální izolaci a SDK desky, přičemž obojí má skvělé akustické vlastnosti. Zvenčí i mezi místnostmi pronikne jen minimum hluku.

Dřevem to všechno jenom začíná. Aby byla stavba funkční, odolávala povětrnostním podmínkám a dlouho vydržela krásná, je potřeba pečlivě vybrat i další materiály.

Myslete na dostatečné zateplení i odhlučnění

Abyste měli „klid a nohy v teple“, budete potřebovat kvalitní izolaci. Začněme vnitřním zateplením. Nejčastěji má podobu kamenné vlny nebo skelné vaty a prodává se buď ve velkých rolích či už přímo po deskách. Při výběru byste se měli dívat, jaký součinitel tepelné vodivosti daná izolace má. Tahle vlastnost totiž udává, jak dobře materiál vede teplo. Značí se λ (lambda) a platí, že čím menší číslo, tím lepší je izolace.

Ruku v ruce se zateplením jde i zvuková izolace. Česká technická norma udává, že vnitřní stěny v rámci bytové jednotky by měly tlumit hluk o síle 40 dB (takové vlastnosti se říká vzduchová neprůzvučnost). Jenže když bude vedle v místnosti běžet televize s hlasitostí 70 dB, tak ji i přes takovou zeď uslyšíte. Pokud ale dřevo doplníte o kvalitní izolaci a sádrokarton, můžete se dostat na vzduchovou neprůzvučnost 52–55 dB. Takový rozdíl už je znát.

Pokud chcete zabít dvě mouchy jednou ranou, sáhněte po ISOVER Woodsil. Tyhle desky z čedičové vlny totiž fungují jako tepelný izolant, který zároveň výborně tlumí hluk. Jsou nehořlavé, odolné proti škůdcům, hmyzu i hlodavcům, a hlavně se vyrábějí přesně v rozměrech pro dřevostavby. Což vám náramně ušetří práci. Pro zakrytí pak můžete využít třeba konstrukční sádrokartonové desky RigiStabil, které se hodí jak na svislé příčky, tak na podlahy.

Chraňte dům i zvenku. Se zateplovacími systémy je to hračka

Když máte stavbu uvnitř pěkně izolovanou, přichází na řadu ještě venkovní zateplení. Nejen že vám pomůže zajistit tepelný komfort, ale zároveň ochrání stavbu před vlhkostí, a tím i před vznikem plísní a hub. Se správně zateplenou fasádou máte jistotu, že dřevostavba bude krásně funkční dlouhé desítky let.

Většina výrobců dnes nabízí ucelené systémy zateplení pro konkrétní typy staveb. To znamená, že přesně určuje, který izolant použít, čím ho ukotvit či přilepit a jakou nanést stěrku. Nemusíte si tak lámat hlavu a složitě přemýšlet, jak izolaci správně provést. Stačí jen následovat postup instalace. K zateplení dřevostaveb můžete takto použít například systém ETICS weber therm elastic W.

Když se dřevo dostane ke slovu

Na závěr pro vás máme ukázku další zdařilé dřevostavby. Ani tady byste možná hned nehádali, že konstrukce je ze dřeva, opláštěná sádrokartonovými deskami RigiStabil.

Pořiďte si dřevostavbu. Bydlet můžete už za pár týdnů

Interiér už napoví víc: tady je dřevo přiznané a vkusně zkombinované s hladkými plochami ze sádrokartonu. Dohromady skvěle fungují i v koupelně.

Pořiďte si dřevostavbu. Bydlet můžete už za pár týdnůPořiďte si dřevostavbu. Bydlet můžete už za pár týdnů

Takový rodinný dům nemusí být jenom sen. Dřevostavby jsou dnes v kurzu a na trhu najdete nepřeberné množství materiálů, které vám usnadní práci.

A pokud do toho nechcete jít sami, vždycky se můžete obrátit na specializovanou firmu.

Ty poctivé a ověřené najdete na www.nejremeslnici.cz

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Saint-gobain.cz
Saint-gobain.cz (10 příspěvků)
Další články autora:
Kontakty na autora
https://www.saint-gobain.cz/+420 226 292 229
Smrčkova 2485/4 (DOCK 02) 180 00 Praha 8, Česká republika
Poslat poptávku
Saint-Gobain Česká republika

Saint-Gobain Česká republika

+420 226 292 229

Poslat poptávku
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama