Injektáž zdiva svépomocí

Autor: rekonstrukcesvepomoci (2 příspěvky)
6. 5. 2021
0 komentářů
Injektáž zdiva svépomocí
Příspěvek stavebníka

Injektáž zdiva - krok, kterým jsme se rozhodli zahájit naší rekonstrukci. Dům naštěstí mokrý není, ale co se týče vlhkosti, nechceme nic podcenit. Hledali jsme tedy způsob hydroizolace, který je účinný, můžeme jej udělat svépomocí a zároveň nás nezruinuje.

Krémová injektáž zdiva

Krémová injektáž představuje vytvoření vodorovné bariéry ve zdivu, která zabraňuje šíření vlhkosti nad touto bariérou. Lze ji použít pro zdivo cihelné, kamenné i smíšené. Injektáž je možno provádět jak z vnitřní, tak z vnější strany domu.

Před zahájením injektáže je potřeba oklepat omítky, uvádí se 50 cm nad zavlhlý okraj zdi. Následně se provádějí pravidelné vrty, 10 cm od sebe o průměru 14 mm. Hloubka vrtu by měla končit maximálně 4 cm před druhým koncem zdi. Otvory jsou vždy vodorovné, nikoliv nakloněné a celá linie vrtů by měla být maximálně 10 cm nad povrchem země. Vrty se provádí přímo do maltové spáry.

Injektáž zdiva svépomocí
Reklama

Před aplikací injektážního krému je potřeba vrty vyčistit od hrubých nečistot i jemného prachu, aby krém do zdiva co nejefektivněji vsakoval.

A závěrem samotná aplikace injektážního krému pomocí plnící pistole. Aby byla injektáž co nejúčinnější, je potřeba vrty krémem dostatečně vyplnit a utěsnit.

Zainjektované zdivo je vhodné minimálně 14 dní ponechat bez dalších úprav.

Naše injektáž

Náš dům je podsklepený, tudíž abychom bariéru vytvořili těšně nad povrchem země, provádíme injektáž ve sklepě. Zároveň jsme řadový dům, takže pro zdi, navazující na sousedy, je způsob odvlhčení zdiva pomocí krémové injektáže ideální.

Jako první jsme oklepali omítky. A pak se pustili do vrtání. Při čtení návodu na injektáž zní celý proces lehce, ale to vrtání, to teda dřina je. Vrtáků bylo zničeno asi 15. Do cihelného zdiva to až taková hrůza nebyla. Jenže v některých částech sklepa máme zdivo smíšené, kde i přesto, že jsme se snažili navrtat co nejlépe spáru, bylo potřeba provrtat i kdejaký kámen.

Injektáž zdiva svépomocíInjektáž zdiva svépomocí
Reklama

Po vyvrtání celého obvodu domu jsme vrty začali čistit. Pro čištění je doporučeno použít vzduchovou pumpu. Tu si lze i půjčit. My si poradili trošku jinak. Máme stavební vysavač, který má i zpětný chod – foukání. Nalepili jsme na něj hadičku o průměru 12 mm a otvory až do konce vyfoukali. Zaprášíte se, ale šlo to krásně a rychle. Vysávat určitě nedoporučujeme, v otvorech jsou kromě prachu i drobné kamínky a hadička se pouze ucpává.

A nakonec samotné plnění injektážním krémem. K tomu také byla potřeba chlapská ruka, protože krém je hustý a je celkem náročné jej do plnící pistole natáhnout. Po naplnění krémem jsme otvory zadělali zátkami.

Injektáž zdiva svépomocí

Nám osobně zátky v interiéru sklepa zatím nevadí. Až si se sklepy budeme hrát, můžeme zkusit nějak elegantně zakrýt. Každopádně ale tak, ať se k otvorům můžeme my, nebo budoucí majitelé, jednoduše dostat a případně po X letech krémem doplnit. Garance životnosti je minimálně 30 let. A to tady doufám budeme, protože zrovna splatíme hypotéku! :-)

Reklama

Pár tipů

Před injektáží si pořádně změřte hloubky všech zdí.

Po oklepání omítek jsme nadšeně naběhli na injektáž, ale zjistili jsme, že máme špatně spočítané hloubky zdí. Hloubku jsme změřili pouze na pár místech s předpokladem, že ostatní zdi budou hluboké stejně.

Velká chyba 😊 Tloušťka zdí a základů se u našeho domečku pohybuje od 35 do 80 cm. Nejtlustší částí je právě smíšené zdivo. Takže jsme místo injektování vše znovu pořádně měřili a nakupovali různé délky vrtáků.

Smíšené zdivo – vrtání do tohoto typu zdiva zabralo mnohem více času, než jsme původně očekávali. Tak s tím raději počítejte.

Časová náročnost

Obvod domu má 39 m. Jeho injektáž jsme svépomocí zvládli za 4 víkendy. Zdrželo nás hlavně smíšené zdivo a neustálé nakupování vrtáků :-D

Náklady

Název položkyCena
Vrtáky a zátky
4 542 Kč
Injektážní krém (2 kyblíky)
34 000 Kč
Celkem38 542 Kč

Na celý dům jsme spotřebovali celkem 2 kbelíky (po 30l) s tím, že nám ještě zbylo, a tak jsme v budoucím obýváku, kde se původně (při prohlídce domu) vyskytovala plíseň, udělali ještě jednu řadu injektáže navíc.

Jeden kyblík krému jsme kupovali za zhruba 17 000 Kč (únor 2020). Dnes se koukáme, krém je levnější. A do konce května dokonce v akci! 😊

Dále jsme spotřebovali několik vrtáků a zátky.

Nepočítáme-li tedy naši svépomocnou práci a práci našich hodných pomocníků, tak si troufáme říct, že se vejdeme do krásných 40 000 Kč – za celý dům! 🤗

Účinnost po 6 měsících

Pro základní představu o vlhkosti jsme pořídili Parkside měřič vlhkosti.

🩺Hodnoty:

🔴Příliš vlhké > 5 %

🟠Mezní hodnota 2-5 %

🟢Suché < 2 % (Rozsah měření 0,8 - 5,1 %. Hi = hodnoty nad horní hranicí měření.)

Po půl roce od aplikace injektáže jsme provedli přeměření.

Vlhkost pod injektáží vykazuje hodnoty 3,5 – 4,5 %. Někde dokonce blikne i Hi.

Nad injektáží se hodnoty pohybují okolo 1,3 %. Tudíž suché 🤗

Jak dále plánujeme zatočit s vlhkostí

Jak jsme již zmiňovali, dům mokrý není a ve sklepech je vlhkost v pořádku. I tak ale chceme proti vlhkosti udělat co nejvíce.

Omítky jsme oklepali ve všech místnostech (sklepech) celé a spáry vyčistili flexou, ať zdi hezky dýchají. Sklep chceme nechat čistý, na cihlu.

Dále původní majitelé dešťovku sváděli do kanálku blízko domu. My stékající vodu ze střechy svedeme do nádrže na zalévání zahrady, a ze střechy směrem do ulice do kanalizace.

V budoucnu ještě plánujeme odizolovat dům odkopáním zvenku a položení izolace svislé.

Injektáž zdiva svépomocíInjektáž zdiva svépomocí

A od koho jsme krém pořídili?

Nejvíce nás oslovila krémová injektáž AquaStop Cream od TRUMF sanace s.r.o.. Mají skvělé instruktážní video, pro nás svépomocníky, díky kterému jsme na ně narazili. Stejně tak na webu mají vše perfektně popsáno. Cena je výhodná. A když jsme si něčím nebyli jisti, využili jsme telefonické poradny, kde se nám naskytlo okamžité odborné rady.

Snad někoho z vás tento článek k provedení injektáže motivuje. Více toho o nás najedete na instagramu: @rekonstrukcesvepomoci

Práci zdar! 💪

Silvi a Kuba

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
rekonstrukcesvepomoci
rekonstrukcesvepomoci (2 příspěvky)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací