27. týden – Vyzdění komínu, východního a západního štítu, nákup cihel

Autor: e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
Kategorie: Týdenní přehled
3. 5. 2021
0 komentářů
27. týden – Vyzdění komínu, východního a západního štítu, nákup cihel
Redakční článek

V tomto krátkém týdnu nás čekalo vyzdění komínu na úroveň krovu, také vyzdění východního a západního štítu a nákup bazarových cihel.

27. 11. 2020 – Den 102 – 1,5 hodiny na stavbě

V pondělí 23.11.2020 jsme se dozvěděli, že nadkrokevní izolace, kterou potřebujeme pro pokračování prací na krovu, není skladem. Bude až v prosinci. Pokrývače jsme tedy museli odvolat a přesunout na prosinec.

Pro nás to znamenalo částečnou úlevu, protože máme více času na dokončení štítů a instalaci polystyrenu za pozednice. Časem se ukázalo, že bychom do původně domluveného termínu nejspíš dokončení štítů vůbec nestihli.

Protože dnes byla přijatelná teplota, pustili jsme se do vyzdění komínu. Protože jsme při transportu tvárnic z domu před realizací stropu špatně zastrčili do palety vidle jeřábu, několik tvárnic jsme rozbili. Potřeboval jsem tedy vyzdít tvárnice, které mám, a následně spočítat, kolik jich musím znovu dokoupit.

Z komínu v 2.NP jsem odstranil igelit a navlhčenou houbičkou otřel tvárnici i hrdlo keramické vložky. Do vložky jsem nanesl spárovací tmel FM Rapid a na betonovou vložku tenkovrstvou zdící maltu.

27. týden – Vyzdění komínu, východního a západního štítu, nákup cihel
Reklama

Po uložení dvou tvárnic se na keramickou vložku s tepelnou izolací vloží pod hrdlo vymezovací pružina a keramická vložka se zasune do tvárnic tak, aby vytlačila spárovací hmotu FM Rapid v hrdle spodní vložky. Pomocí vyhlazovače spár se spoj začistí. Takto pokračujete stále dokola.

Tvárnice mi došly, ještě než se mi povedlo dostat se nad úroveň krovu. Takže jsem komín zase zakryl igelitem a vyrazili jsme domů.

28. 11. 2020 – Den 103 – 6 hodin na stavbě

Dopoledne jsem se vrhnul na zdění špičky štítu na východní straně domu. Cihly jsem měl nanošené nahoře, takže jsem si je jen postupně vyndal nejprve na HAKI kostku a potom na OSB desky, které jsem měl položeny na kleštinách.

Na cihlu jsem si vždy zakreslil šikminu podle krovu a poté provedl pilou Alligator její seříznutí. Záměrně jsem řezal cihly o něco menší, protože jsem plánoval poté celou šikminu urovnat maltou přesně podle krovu. Nakonec se to ukázalo jako neefektivní a na druhé straně domu jsem později šikminu řezal přesně podle vyznačené čáry.

Za den se mi povedlo vyzdít jeden štít (špičku), nepočítám do toho šikminy na štítu na úrovni 2.NP.

27. týden – Vyzdění komínu, východního a západního štítu, nákup cihel
Reklama

Ještě štěstí, že se termín další etapy realizace střechy přesunul na prosinec.

Protože se velmi brzy ukázalo, že cihly co nevidět dojdou, podíval jsem se večer po příchodu ze stavby domů na internet a zjistil, že nedaleko od nás jsou cihly Porotherm 44 T Profi k dispozici. Neváhal jsem, na inzerát zavolal a za několik málo minut vyrážel s přívěsem pro cihly. Koupil jsem vše, co bylo potřeba, a s nákladem dojel opatrně zpátky.

Cihly jsem nechal na přívěsu. Druhý den mě tedy znovu čeká nošení. Taková stavební posilovna.

29. 11. 2020 – Den 104 – 4,5 hodiny na stavbě

Dopoledne mi Janko pomohl s nošením cihel do patra. Autem s přívěsem jsem zacouval ke garáži a všechny cihly jsme nejprve nanosili na paletu do garáže.

Další postup byl stejný jako minule. Janko si vylezl do patra. Těsně za schody jsem položil polystyrenovou deskou. Následně jsem s cihlami běhal „po schodech“ a cihly mu nahoru pokládal. Janko cihly skládal na paletu a pak jsme ji paleťákem odvezli, kam bylo třeba.

27. týden – Vyzdění komínu, východního a západního štítu, nákup cihel
Reklama

Když jsem měl nahoře konečně zase cihly, abych mohl pracovat, vhrnul jsem se na zbylé části šikminy na východní straně domu. A povedlo se stihnout i stranu západní. Je to spousta řezání, ale s pilou Alligator se člověk ani tolik nenadře.

Současně jsem se pokusil tepelně izolační maltou rovnat štít na východní straně, ale moc se mi to nedařilo.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
e4 dům svépomocí
e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací