Montáž oken a dveří

Autor: Peťan (79 příspěvků)
4. 4. 2021
2 komentáře
Montáž oken a dveří
Příspěvek stavebníka
Ihned po dozdění všech otvorů jsem změřil velikosti stavebních otvorů a kontaktoval firmy ohledně nacenění oken.

Celkem jsem poptával asi u pěti firem. Bylo to během léta, takže uprostřed dovolených. Některé firmy odpověděly hned, některé napsaly, že mají dovolenou a ať týden počkám a některé se neozvaly vůbec.

V rámci fair-play jsem počkal tedy až se vrátí z dovolené a pošlou také cenovou nabídku. Po 14 dnech jsem komunikoval asi se dvěma firmami a nakonec jsem se rozhodl pro firmu Sulko, od které přijel obchodní zástupce, vše dopodrobna vysvětlil atd. Od této firmy má okna několik známých a mají s nimi (jak s okny, tak s firmou) dobré zkušenosti. Rozhodl jsem se pro typ oken Sulko Profi Line, což jsou šestikomorové profily z kompozitního materiálu o šířce 86 mm. Zaskleny budou trojsklem.

Když už jsem měl vše domluvené ozvala se další firma, že měli dovolenou a kdy že se můžou stavit. Opravdu?? Taková rychlost je v dnešní době vražedná. Kdyby automaticky napsali e-mail, že mají taky dovolenou, samozřejmě bych počkal. Ale čekat na někoho, až se vzbudí…

Ještě během návštěvy obchodního zástupce „na hrubo“ změřil rozměry oken a dveří kvůli předběžné cenové nabídce. Po odsouhlasení se stavil technik a změřil všechny otvory přesně. V té době už musel být daný „vagris“, tedy místo, kde bude výška od podlahy přesně 1 metr. Domluvili jsme se na dalších detailech (umístění kliček na oknech, směr otevírání dveří, apod.). Mezi koupelnou a WC bude jedno dělené okno ke kterému bude přizděna příčka. Za pár dnů mi přišla definitivní cenová nabídka a domluvil se přesný termín instalace oken, která měla být za necelé tři měsíce. V té době zbývalo dokončit štíty a komplet střechu – bednění, laťování, položení krytiny.

Víte že se na tyto články můžete podívat i na mém webu www.mylms.cz/stavba-domu/

Nepříjemné a deštivé počasí samozřejmě „úřadovalo“ i během pozdního léta, částečně v září i říjnu. Práce se tedy zdržovaly a zdržovaly. Navíc se vše (kromě krovu) dělá svépomocí – víceméně v jednom člověku, nebo jako v případě střechy za pomocí kamarádů z práce – tedy ve třech lidech.

Po dokončení střechy přišel čas na terénní úpravy kolem domu. PSK portál v obýváku je možné do domu dostat pouze z vnější strany (překáží překlady vnitřních dveří). Bohužel pod domem je nádrž na dešťovou vodu a převýšení asi 2,5 metru. To je nutné překonat s vysokým „oknem“ vážícím asi 300 kg.

Rozmočený terén okolo domu není možné nějak rozumně zpevnit. Několik dní před plánovanou instalací oken soustavně prší a bagrista se s bagrem akorát tak zahrabe. Co naplat, bagrista alespoň částečně udělal nájezd, který bylo nutné ručně dohrabat, odklidit bahno a posypat štěrkem.

Reklama
Montáž oken a dveří

V den instalace to už bylo veselejší… Ráno už tolik nepršelo, teplota okolo 6 °C, odhrabal jsem bahno a doházel ještě nějaký štěrk na provizorní cestu. Poté, co přijeli dva montážníci jsem povolal ještě několik pomocníků. Zejména kvůli přemístění PSK portálu a vyzvednutí oken do patra. Schody jsem tou dobou ještě neměl hotové.

Montáž oken a dveříMontáž oken a dveří
Reklama

Všechna okna šla odnést ve dvou lidech. Od portálu se odmontovaly dveře, aby se snížila jeho váha. Potom se pod něj podhodili lana a portál se přenesl dovnitř. Co budu povídat, i v sedmi lidech to nebyla žádná sranda… Dále už pokračovali sami montážníci. Jsou samostatná jednotka, tak jsem se jim nepletl pod nohy a dělal si své (dokončoval jsem střechu). První den osadili portál, okna v kuchyni, obýváku, dílně a na schodišti. Druhý den dokončili zbytek. Celkově strávili montáží oken cca 16 hodin.

Druhý den byla „předávačka“, kdy jsem okna zkontroloval, zda je vše v pořádku, byl jsem „proškolen“, dostal jsem klíče a návod, podepsal předávací protokol a bylo hotovo.

Montáž oken a dveří

Okna jsem neotevíral ještě druhý den kvůli zatvrdnutí montážní pěny. Den poté se sundaly samolepky z vnější strany – slunce sice už v polovině října tolik nepeče, ale i tak nechci, aby zůstaly na oknech stopy od lepidla. Až se bude dům zateplovat, tak se okna oblepí nějakou maskovací páskou.

Reklama
Montáž oken a dveří

Dům už vypadá jako dům. Neprší dovnitř, nefouká dovnitř, je možné jej uzamknout. Na sklonku podzimu je to hned lepší pocit. Ještě se dovnitř dá jít garáží/dílnou. Stavba se může zazimovat…

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Peťan
Peťan (79 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací