Tepelná izolace soklu

Autor: Peťan (79 příspěvků)
25. 3. 2021
0 komentářů
Tepelná izolace soklu
Příspěvek stavebníka
Po dokončení zpětného spoje a před drenáží okolo domu je potřeba tepelně zaizolovat spodní část domu.

Tepelná izolace zasahuje od cca 30 cm nad finálním terénem 70 cm pod zem.

Na izolaci soklu jsem objednal perimetrický polystyren DEK Perimetr a lepící pěnu na polystyren. Celkem bude na domě 15 cm vrstva polystyrenu skládající se ze dvou desek – 10 cm deska bude uložena na výšku. Bude zasahovat po celé výšce. Na tuto desku bude přilepena 5 cm deska „na šířku. Ta bude zasahovat od vrchní hrany 60 cm dolů.

Víte, že články ohledně této stavby vychází i na mé stránce https://www.mylms.cz/stavba-domu/ ?

Tepelná izolace soklu
Reklama

Jako komplikace se ukázal mírně větší rozměr podkladního betonu, než zdiva. Na každé straně je základ větší cca o 1 cm. Musel jsem tedy všechny desky polystyrenu částečně seříznout právě o ten jeden centimetr. Na to jsem si půjčil řezačku polystyrenu. Práce to není nijak složitá. V řezačce je rozžhavený drát, který jsem nastavil, aby uřízl přesný rozměr z celé plochy desky. Vždy bylo potřeba si s tím trochu pohrát, aby se neřezalo zbytečně moc polystyrenu.

Polystyren jsem na zeď lepil pěnou. Používal jsem dva druhy Ceresit CT 84 Express a SOUDAL UNI. Ta první je o něco dražší, ale lepí daleko líp. Podle návodu jsem na desku nanesl několik „čar“ pěny. Nechal jsem to pár minut odvětrat (zatím jsem si připravil další desku)  a připlácl na zeď. Deska okamžitě držela na svém místě. Pro sichr jsem to ještě zapřel dřevem. Ale většinou to nebylo potřeba. Ta druhá pěna už tolik nedržela. Bylo nutné každou desku alespoň na několik minut zajistit na místě. Zároveň jsem s první 10 cm deskou lepil i druhou 5 cm desku.

Kvalitnější lepící pěna vám ušetří spoustu času a nervů ;-)

Tepelná izolace sokluTepelná izolace soklu
Reklama

Poté, co jsem oblepil celý dům dokola, jsem natáhl okolo domu nopovou fólii. Na internetu se řeší, jestli nopama dovnitř nebo ven. Já jsem dával nopy směrem ven. Mezera mezi polystyrenem a nopovkou by stejně moc nevětrala (odkud by proudil vzduch?). Je použita jako ochrana polystyrenu. Doporučuji kouknout třeba sem. Fólie jsem k sobě lepil butylkaučukovou páskou a dával přesahy alespoň 20 cm.

Do zákopu pod nopovou fólii jsem položil drenážní trubku, kterou jsem po částech omotal geotextílií proti vnikání drobných částic. Drenážní trubkou bude proudit vzduch a odcházet případná voda od základů.

Tepelná izolace sokluTepelná izolace soklu

Po dokončení všech prostupů sítí (odpady, voda, elektrika, atd.) bude možné drenážní trubku zasypat štěrkem frakce cca 11-22. Polystyren tedy nikam „neuteče“, není tedy potřeba ho kotvit k domu hmoždinkami…případně pouze v dolní části, aby nedošlo k poškození hydroizolace.

Reklama

Na mé další články na webu Svépomocí.cz se dostanete kliknutím na jméno stavebníka pod úvodním obrázkem.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Peťan
Peťan (79 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama