Aby se vám energie při stavbě neprodražily, porozhlédněte se po dodavateli s nejlepší cenou

Autor: Gazela Energy (1 příspěvek)
Kategorie: Rozvody elektřiny
12. 4. 2021
0 komentářů
Aby se vám energie při stavbě neprodražily, porozhlédněte se po dodavateli s nejlepší cenou
Komerční
Možná, že jste ceny energií nikdy moc neřešili. Spoustu let jste strávili u velkého dodavatele se stejným tarifem, kde jste bez zbytečných otázek platili přesně to, co se po vás chtělo. Jak přišla stavba, váš pohled na energie se asi změnil. Chcete ušetřit peníze tím, že si všechno děláte svépomocí, a tak máte obavy, že budete platit horentní sumy za provoz míchaček, vrtaček, halogenů a dalších věcí, které jsou na stavbě potřeba. Proto se asi porozhlížíte po novém dodavateli energií. Co vlastně taková změna krok po kroku obnáší?

1. Průzkum

Než začnete srovnávat nabídky, nejspíš napřed rozhodíte sítě mezi přáteli a známými. Možná vás zarazí, kolik z nich je se svým dodavatelem energií spokojených. Nejspíš proto, že stejně jako vy před pár měsíci vůbec nevědí, kolik, komu a za co vlastně platí.

Hledejte kombinaci dobré ceny a férových podmínek. Když narazíte na nesmyslné pokuty nebo zdánlivě výhodné fixace, nejste na správné adrese.

2. Cena až na prvním místě

Když stavíte, začnou být peníze mnohem větším tématem na všech frontách, energie nevyjímaje.

Teď nejspíš máte některý ze základních tarifů D01d nebo D02d a zjišťujete, že v porovnání s PRE, Innogy, ČEZem a dalšími dodavateli nabízí nejlepší cenu Gazela.

3. Hledání toho pravého

Gazela se sice zdá fajn, ale ještě se neunáhlujete a pátráte dál. Pročítáte články na internetu, zkoušíte také oficiální srovnávač cen energií od Energetického regulačního úřadu a nahlédnete i do svého oblíbeného dTestu.

Dejme tomu, že z tohohle pátrání vám Gazela vychází nejlépe, a rozhodnete se pro ni. Jak to bude probíhat dál?

4. Pár nezbytností k poptávce

Na webu Gazely vyplníte pár údajů a vyfotíte svoje poslední vyúčtování, aby vám mohla spočítat, kolik ušetříte. Budou to nejméně jednotky tisíc ročně.

5. Fér nabídka na cestě

Do dvou dnů vám v mailu přistane srovnání cen a návrh nové smlouvy. Když se vám bude líbit, podepíšete ji hned myší nebo prstem. Když se vám nabídka od Gazely líbit nebude, jste svobodní a vydáte se hledat dál.

6. Medvědí tanec starého dodavatele

Hned po podpisu smlouvy Gazela vypoví tu starou u vašeho stávajícího dodavatele a začíná běžet výpovědní lhůta. U smluv na dobu neurčitou to bývají obvykle 3 měsíce.

Lhůtu je třeba absolvovat, aby si po vás starý dodavatel nenárokoval tučné odstupné. Vsaďte se, že o vás ještě zabojuje. Možná na vás vytasí nějakou skvělou cenovou nabídku, která ale nemusí být transparentní a zaplatí za ni jiní zákazníci. Až platnost tohohle cenového trháku skončí, jste zpátky v pasti. Lepší se na celou dobu někam uklidit, třeba zrovna na stavbu, a prostě ji přežít.

Až vám to u Gazely přestane vyhovovat, jste volní už za měsíc. Přesně taková je totiž její výpovědní lhůta.

7. Začínáte šetřit

Jakmile doběhne výpovědní lhůta, energii od minulého dodavatele nahrazuje energie od Gazely a vy začínáte šetřit.

Všechno, co s Gazelou potřebujete vyřídit, můžete udělat přes aplikaci. Třeba přidat nové odběrné místo nebo podepsat výpověď.

Už žádné telefonáty nebo běhání na pobočku.

S novým dodavatelem už můžete být v klidu. Gazela vám sama dá vědět třeba o tom, že se zlevňuje elektřina a promítne se to na vašem vyúčtování.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Gazela Energy (1 příspěvek)
Další články autora:
Autor zatím napsal pouze tento článek.
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací