Úprava terénu pod zahradním domkem

Autor: Houska (9 příspěvků)
Kategorie: Zahrada
25. 2. 2021
1 komentář
Úprava terénu pod zahradním domkem
Dotaz
Chystám se stavět dřevěný zahradní domek a zajímá mě váš názor na úpravu terénu pod ním.

Můj plán je udělat 12 betonových patek (pilířů) do nezámrzné hloubky jejichž detail přikládám jako obrázek. Na tyto patky plánují nějakou hydroizolaci (tekutá lepenka nebo rovnou natavit asfaltový pás). A přímo na patky usadím dřevěný základový rošt, který bude složen z hranolů 10x10. Na tento rošt pak budu dále montovat svislé konstrukce, střechu a opláštění. Úvodní obrázek je pouze ilustrační. (zdroj: zahradni-domky.cz)

Rád bych věděl, zda a proč dělat nějaké terénní úpravy. Někde jsem viděl ubrání 10-20 cm skrývky, vykopání odvodňovacích kanálů směrem zpoza domku ven, zasypání těch kanálů štěrkem pak hrubý štěrk a myslím, že ještě v kombinaci s geotextílií. Jinde jsem zase viděl, že neřešili nic, jen vyvrtali díry, dali malé bednění ať je to trochu ve vzduchu a zalili betonem.

Nechtěl bych aby to bylo moc ve vzduchu, ať tam nemusím dělat nějaký "schodek", ale zároveň to chci udělat tak, ať ta spodní stavba dlouho vydrží. Terén je rovinatý, voda se tam drží jen při silnějších deštích. Spodní voda tam není.

Jaké jsou vaše názory na téma?

Úprava terénu pod zahradním domkem