Instalace okapních háků

Autor: Peťan (79 příspěvků)
12. 2. 2021
2 komentáře
Instalace okapních háků
Příspěvek stavebníka
Ještě před pokládkou střešní krytiny je nutné nainstalovat na dům okapní háky...

Samozřejmě existuje i varianta dodatečné montáže na boční strany krovů. V tomto případě však budou háky zakomponovány do laťování. Dnes je to zcela běžné provedení.

Na ořezávání palubek v předchozí části stavby jsem používal elektrickou motorovou pilu. Ta se výborně hodí i pro „vyfrézování“, nebo spíše vyříznutí drážky do latě pro umístění okapního háku. Nad každým krovem jsem do latě vyřízl drážku velikostně odpovídající šířce a tloušťce okapního háku. Práce to byla velice rychlá a jednoduchá. Vše jsem prováděl, jak jinak, ze střechy.

Pro další informace, zajímavosti atd. mrkněte na mojí stránku www.mylms.cz/stavba-domu/ kde vydávám články ohledně této stavby. Je tam i něco o elektrice ;)

Instalace okapních háků
Reklama

Jako okapní systém použiji „skládačku“ z DEKu, konkrétně okapový systém DEKRAIN 280. Jde o obyčejnou lakovanou ocel. Dle popisu mají kvalitnější lak, tak snad něco vydrží… Zpětně si teď říkám, že jsem měl použít hliníkový okapní systém.

Podle instrukcí klempíře jsem naměřil pozici ohybu prvního háku. Je důležité, aby nejvyšší hák měl čelní stranu pod úrovní střechy (viz obrázek níže). Je to ochrana proti zasekávání sněhu o okapní systém. Naměřil jsem tedy pozici ohybu háku a ten ohnul v ohýbačce. Zároveň jsem ohnul další hák o 9 cm delší. Spád by tedy měl být cca 5 mm / 1 m střechy. Ohýbačku jsem použil ruční, zapůjčenou od klempíře. První úhel ohybu jsem udělal „podle oka“ a ohýbačku na tuto pozici nastavil. V případě, že by nebyl úhel správný, je možné pouze pomocí šroubu přenastavit správný úhel. Před montáží háku jsem nad první lať přidal špalíček, který jsem vyrobil z latě. Tu jsem ohobloval předtím o 5 mm – nebude tak překážet háku.

Instalace okapních háků

Nejvyšší hák jsem jednoduše přibil na místo jedním hřebíkem 4,5×130. Na druhé straně domu jsem přibil na předposlední krokev nejnižší hák. Poslední hák bude opět o cca 5 mm výše, aby voda stékala z obou stran do kotlíku.

Reklama
Instalace okapních háků

Nevýhoda naměření a ohýbání háků na přímo zemi je v případě nerovné střechy – pokud by byly krokve v jiné výšce, kopíroval by okapový žlab „zkroucenou“ střechu. U novostavby toto spíše nehrozí, ale v případě staršího domu se to může stát. Ale i tak jsem radši každý hák doměřoval zvlášť.

Instalace okapních háků
Reklama

Mezi nejnižším a nejvyšším hákem jsem napnul provázek – jeden na dolní straně háku a jeden na krajní straně. U provázku je ještě nutné změřit spád vodováhou. Minimální spád by měl být alespoň 3 mm/1 m – u většiny vodováh by se měla bublinka dotýkat čárky. Po změření jsem na střechu vzal neohnuté háky a u každé krokve hák přiložil ke střeše. Hák jsem nastavil tak, aby se dotýkal provázků a v místě budoucího ohybu označil tužkou. Hák jsem poté v ohýbačce ohnul na přednastavený úhel, opět umístil pod střechu na pozici provázku a přibil dvěma, nebo třemi hřebíky. Tímto způsobem jsem postupoval u všech háků.

Instalace okapních hákůInstalace okapních háků

Samotné okapní žlaby a svody od nich se budou instalovat dodatečně, až bude hotová střecha. Následovat bude osazení střešní krytiny, aby do domu konečně nepršelo…

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Peťan
Peťan (79 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací