Střecha – izolace a laťování

Autor: Peťan (79 příspěvků)
21. 1. 2021
0 komentářů
Střecha – izolace a laťování
Příspěvek stavebníka
Na celoplošné bednění vyrobené v předchozí části je potřeba položit pojistnou hydroizolaci. Po dokončení této fáze už nebude do domu pršet – už budu klidnější.

V první řadě je potřeba pod fólii dát okapní plechy, aby případný kondenzát z fólie netekl po palubkách a po krovech. Na spodní část palubek se přirazil hliníkový plech s antracitovým nátěrem. Ten má tvar takový, aby případné kapky šly mimo dřevěné konstrukce. Plech se v horní části přibil několika hřebíky – je to jen pojištění proti upadnutí. Tyto plechy, stejně jako celá krytina a ostatní plechové části, budou od místního výrobce, firmy Kovokrab. Je možné použít buď standardní tvar plechu, případně si domluvit změny některých úhlů a délek přesně na míru.

Jako pojistnou hydroizolační vrstvu jsem použil fólii DELTA MAXX PLUS od firmy Dorken. Je to dost pevná paropropustná fólie s lepící vrstvou na jedné straně. Fólie se pokládá od spodní strany v pásech s přesahem – ten se poté slepí vestavěnou lepící vrstvou. Podle informací od „střechařů“ se jedná o opravdu kvalitní fólii. Samozřejmě tomu odpovídá i vyšší cena.

Hydroizolační fólii jsem nejprve rozbalil a nařezal na potřebné kusy. Délka střechy je cca 17 metrů, je tedy zbytečné rozbalovat vše z 50m role. Fólie se rozbalila zároveň s hranou okapního plechu, vyrovnala se, aby na ní bylo co nejméně přehybů a přilepila spodní stranou k plechu. Výhoda je, že nefoukal vítr, takže nebylo nutné fólii nějak extra kotvit. I tak jsem ji ale na několika místech přicvakl sponkovačkou k bednění – samozřejmě pouze horní v části, kde bude překryta další vrstvou fólie. Nad první vrstvu fólie se uložila druhá. Nyní je pruh již dostatečně široký, aby bylo možné přibít kontralatě a latě.

Střecha – izolace a laťování

Kontralatě/latě jsem objednal opět z DEKu. Jedná se o latě 60 * 40 * 4000. Ty jsou již z výroby impregnované, takže je práce o něco jednodušší. Nejprve se spodní kontralatě zkrátily tak, aby nepřečnívaly přes okapní plech a v horní části zůstal kus fólie volný pro nalepení další fólie. Na lať se nalepila těsnící páska DELTA SB60. Ta těsní díry od hřebíků při přitloukání (kontra)latí. Kontralať se umístila na bednění v místě, kde je krokev a v horní části se přibila hřebíkem 3 * 100. Kvůli rozdílné tloušťce palubek a prken bylo nutné místo, kde je kontralať na palubkách, podložit. Naštěstí rozdíl odpovídal tloušťce jedné palubky, takže v přesazích je skladba střechy krokev – palubka – okapní plech – fólie – těsnící páska – palubka – kontralať – … Kontralať jsem ve spodní části umístil na střed krokve a přibil i na spodní straně.

Reklama
Střecha – izolace a laťování

Po přibití pěti prvních kontralatí se na spodní stranu přibila první lať. Jde o stejné dřevo, akorát jsou použity hřebíky 4,5 * 130. O první lať je možné se již opřít, a tak se práce stává o něco jednodušší. Po celou dobu práce je nutné zacházet s fólií opatrně, aby nedošlo k jejímu poškození. Zvláště při manipulaci s latěmi může dojít k jejímu roztržení, nebo spíše proražení. Samozřejmě, že se mi taky povedlo udělat pár děr. Ale díky pevnosti fólie se jedná pouze o malé dírky, které jsem zalepil páskou DELTA MULTI-BAND. Je až neuvěřitelné, jak tato páska lepí.

Střecha – izolace a laťování
Reklama
Víte že články s touto stavbou vychází také na mé stránce https://www.mylms.cz/stavba-domu/ ? Mrkněte tam ;)

Při laťování se postupovalo stále dokola – vždy se umístily kontralatě na krokve, přibily v horní části, spodní část se vystředila, umístila se palubka a celek se přibil. Vždy po pěti kontralatích se dole přibila lať, po které bylo možné chodit. Tento začátek je nejhorší a bez vázacích prostředků to snad ani nejde dělat. Samozřejmě, pokud není okolo domu lešení, nebo se neskládá cvičná střecha „na zemi“, podobně jako v některých produktových videích. V reálu je práce vždy o trochu složitější.

Následovalo přibití latí na celou délku již přibitých kontralatí. Latě mají rozteč 250 mm. Protože na střeše bude plechová střešní krytina, která snese nějaké nepřesnosti v rozmístění latí, uřízl jsem dva špalíčky 190 mm dlouhé (190 + 60 = 250 mm rozteč), ty vždy položil na již přibitou lať, dorazil k nim další a tu přibil. I tento způsob je docela přesný, ale může se stát, že nebudou latě v úplné rovině. Lepší variantou je brnkačkou udělat si čáry s přesnou roztečí a na tyto čáry klást latě. Na celé střeše je něco přes 200 latí.

Střecha – izolace a laťování
Reklama

Těsně před dokončení laťování jsem řešil zamezení vnikání hmyzu do prostoru půdy. Na mezeru na hřebeni jsem přisponkoval pruhy perlinky. Umožňuje větrání prostoru půdy, ale zamezí vniknutí nezvaných návštěvníků. Poté se fólie a laťování dodělalo až těsně před mezeru. Ta zůstane bez fólie. Z toho ale vyplývá další problém – jak zamezit vniknutí sněhu a deště pod hřebenáčem do prostoru půdy?

Na kontralatě jsem připevnil další vrstvu fólie, která tvoří jakousi stříšku. Vzduch může proudit z prostoru půdy, pod krytinou, ale voda hnaná větrem steče po fólii dolu.

Střecha – izolace a laťováníStřecha – izolace a laťování

Hned na začátku se nezačínalo úplně spodní latí, ale vlastně latí druhou. První lať je potřeba mít umístěnou v co nejlepší rovině (v případě tašek i všechny ostatní). Vybraly se tedy pokud možná co nejrovnější latě a brnkačkou se udělala rovná čára mezi krajními krovy. Podle této čáry se přibila spodní lať – ta je umístěna zároveň s hranou krovu. Od krovů (krokví) se odměřil boční přesah palubek na spodní i horní straně. Přesah zde bude 9 cm. Dole i nahoře se odměřila pozice a brnkačkou se na latích vyznačila ryska, podle které se oříznuly maflem. Ještě před řezem se změřila pravoúhlost krajů střechy – jednoduše se naměřily délky pomocí Pythagorovi věty – pro zjednodušení je možné naměřit na stranách 3 a 4 metry. A mezi těmito body musí být přesně 5 metrů. Viz obrázek níže.

Střecha – izolace a laťování

Na krajích však mezi palubkami a latěmi vznikla mezera. Ta je vysoká cca 52 mm (tloušťka kontralatě 40 mm + tloušťka palubky 12,5 mm). Nechal jsem tedy ohoblovat několik latí na tento rozměr a tyto pod latě přišrouboval jako úplně krajní „kontralať“. Lať přesně přiléhá na oříznuté latě, takže tvoří rovinu do které se přišroubuje závětrná lišta.

Střecha – izolace a laťování

Jako poslední část této etapy jsem ořízl odlamovacím nožem přesah fólie a přesahující palubky jsem ořízl elektrickou motorovou pilou. Ničím jiným se na toto místo nedá moc dobře dostat. Pokud je pila ostrá, tak při plné rychlosti je řez krásně hladký bez poškození pohledové strany palubek. Kraje střechy již mají finální rozměr.

Střecha – izolace a laťování

V této části do domu konečně už neprší 🙂 Pojistná hydroizolace nějakou tu vodu udrží a tato fólie může zůstat i nějakou dobu nezakrytá… Platí ale pravidlo, že není proč otálet. Zima se blíží a krytina je krytina…

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Peťan
Peťan (79 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama