Jak dlouho trvá vyřídit stavební povolení nebo ohlášení stavby?

Autor: Jana Kouřilová (94 příspěvků)
9. 12. 2020
0 komentářů
Jak dlouho trvá vyřídit stavební povolení nebo ohlášení stavby?
Redakční článek
Dostat vysněný dokument s textem „Stavba povolena“ může trvat opravdu hodně dlouho, obzvlášť u nás v Česku. Proto když se rozhodnete řešit rekonstrukci nebo novostavbu, připravte se, že od zahájení projektové činnosti ke schválení projektové dokumentace si počkáte bez problému i rok.

Kdo bude projekt vypracovávat?

Než si jenom najdete projektanta, který vám dům navrhne a v ideálním případě vyřídí i stavební povolení, může to nějakou dobu trvat.

V dnešní době je stavebnictví extrémně přesyceno. To znamená, že i projektanti mají spoustu práce. Proto může být velký problém najít kvalitního projektanta, který na vás bude mít čas.

Studie a územní řízení

Musíte vědět, jak má dům vypadat a jak na základě Územního plánu dané lokality může vypadat. K tomu slouží studie, kde se zohlední všechny vaše požadavky. Ta poslouží i pro vyjádření úřadu územního plánování. Podle našich zkušeností u nás běžně trvá vypracování studie 1 měsíc. Následně, než se schválí na úřadu územního plánování, mohou uběhnout třeba i 4 měsíce.

Záleží však úřad od úřadu, 4 měsíce jsou ta nejextrémnější varianta na Pardubicku. Ovšem třeba v Brně je situace taková, že vydání územního rozhodnutí trvá i déle než rok.

Vypracování projektové dokumentace

Aby to „odsýpalo“, studii dáváme na úřad a už začínáme pracovat na další dokumentaci. Může se zdát, že není jisté, jestli studie bude schválena a práce nepřijde vniveč. Nicméně úředník dokáže říci i dopředu, jestli dokumentaci schválí. Když nevidí problém, prvotní ústní souhlas je následován papírovým potvrzením, které však vydá až za několik týdnů či měsíců.

Než vypracujeme kompletní dokumentaci, musí se nejprve vypracovat dokumentace, podle které ostatní inženýři vypracují jednotlivé dílčí projekty. Je zapotřebí navrhnout požární bezpečností řešení, vypočítat průkaz energetické náročnosti apod. Následně se projektová dokumentace dodělá. Tento proces může zabrat přibližně 4 měsíce.

Reklama

Předinženýring neboli zajištění všech vyjádření dotčených orgánů a subjektů

Musíme opatřit vyjádření hygieny, hasičů, životního prostředí, památkářů, síťařů a desítky dalších. Tato činnost může zabrat cca 2 měsíce.

Stavební povolení/ohlášení

Pokud se řeší ohlášení stavby, stavebnímu úřadu by mělo vyjádření trvat 1 měsíc. Pokud se řeší stavební povolení, vyjádření může stavebnímu úřadu trvat 2-3 měsíce. Tyto termíny jsou však platné v případě, kdy je vše bez komplikací. Tato řízení mají své opodstatnění, není to žádná formalita. Úředníci zjišťují a konzultují záměr. Může se stát, že zjistí nějakou neočekávanou komplikaci a celý cyklus může být zpomalen. To se však stává výjimečně. Na problémy se narazí většinou již během navrhování.

Veškeré uvedené časové úseky jsou průměrné a nelze je vztahovat na všechny případy. Mohou nastat rychlejší, ale i pomalejší varinaty.

Článek poskytl Ing. Matěj Machač

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Jana Kouřilová
Jana Kouřilová (94 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací