Střecha - krovy

Autor: Peťan (79 příspěvků)
4. 12. 2020
4 komentáře
Střecha - krovy
Příspěvek stavebníka
Montáž krovů byla v podstatě první akce, které jsem se přímo neúčastnil. Jednoduše řečeno – krovy byly provedeny tzv. „na klíč“.

Výrobě krovů předcházela komunikace s tesařem, kterému jsem poslal nejdříve dokumentaci stavby. Ten to hrubě nacenil a přijel se na dům podívat jednou během stavby přízemí a pak podruhé po dokončení věnce pod pozednice. Změřil si rozměry domu a umístění traverz v podlaze a vypočítal výšky v kterých budou vaznice. Do těchto výšek jsem částečně vyzdil štíty. Vycházelo to 178 cm nad výšku okna. Tedy výška 11 cihel nad podlahu. Ty zbylé 3 cm si tesaři podloží dřevem.

Po dozdění části štítů následovalo čekání… čekání a čekání… Dnes je doba bohužel taková, že nikdo nechce dělat manuálně, natož venku a s těžkými věcmi. Takže řemeslníci mají o práci postaráno a ti co mají čas většinou nejsou moc kvalitní. Pokud je řemeslník navíc závislý na počasí, nastává další problém. A v roce 2020 bylo léto vyloženě středoevropského typu. Od června do září v podstatě nebyl týden, kdy by nepršelo. A to samozřejmě všechno zdrží… Chápu to, ale nepotěší to.

Naštěstí asi měsíc po původním termínu tesaři náhle dorazili a to byl pak frčák. První odpoledne přijeli s náklaďákem s jeřábem a umístili na barák pozednice, vaznice a sloupy. Trámy zavětrovali a odjeli. Druhý den dopoledne udělali zbytek – osadili všechny krokve a kleštiny. Celá vazba byla tedy cca za den namontovaná. Samozřejmě, že měli vše připraveno z dílny a na dřevo nemuseli pilou v podstatě ani sáhnout.

Střecha - krovy

Následovat bude dozdění štítů, ukotvení pozednic do věnce, natření přesahů barvou a ošetření přípravkem proti breberkám…

Reklama
Střecha - krovyStřecha - krovy
Víte že články ohledně této stavby vychází i na mé stránce www.mylms.cz/stavba-domu/ Najdete tam i spousty článků ohledně elektroniky a elektroinstalací, motorů apod.
Střecha - krovyStřecha - krovyStřecha - krovy
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Peťan
Peťan (79 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací