Jak vybrat ideální přívěs na stavbu

Autor: Jana Švec (14 příspěvků)
4. 1. 2021
0 komentářů
Redakční článek
Ve firmě Agados jsme si pořídili nový vlek na stavbu. V dnešním článku vám prozradíme, jak jsme ho vybírali a jak probíhal nákup přímo u výrobce.

Co zohledňovat při výběru přívěsu

Při výběru přívěsu klademe důraz na povrchovou úpravu, tedy na to, zda je žárově pozinkovaný. Dále také na samotný způsob spojování jednotlivých dílů. U nýtovavých přívěsů totiž často dochází na českých silnicích k vytřepání nýtu. Je proto lepší hledat přívěs se šroubovými spoji a se svařovaným rámem místo montovaného.

Při výběru přívěsu byste měli vybírat podle těchto kritérií:

  • Na jaký typ přívěsu máte řidičské oprávnění – V případě ŘP B nesmí hmotnost soupravy přesahovat 3500 kg, tzn., že přívěs může mít hmotnost do 1200 kg.

  • Velikost nákladu, který chceme vozit a jak velkou ložnou plochu budeme potřebovat. Například pro sádrokartonové desky potřebujeme ložnou plochu minimálně 125 x 200 cm.

    Je však důležité počítat s tím, že přívěsy s větší ložnou plochou mají kola obvykle přímo pod ní. To znamená, že se musí břemena vytahovat do větší výšky, než je tomu u přívěsů s koly vedle ložné plochy. U těch ale zase nelze odstranit bočnice a vytvořit tzv. plato pro převážení většího nákladu.

  • Jaké budou bočnice. Můžeme si vybrat bočnice buď pozinkované, překližkové nebo hliníkové.

Stavební přívěsy jsou zpravidla osazovány plechovou podlahou. To proto, aby nedošlo k poškození překližkové podlahy.

Reklama
Jak vybrat ideální přívěs na stavbu

Typ HANDY

Nejběžnějším a nejpoužívanějším typem vozíku je typ HANDY. Nebržděný přívěs do 750 kg. Můžeme se orientovat podle rozměru ložné plochy. Jedná však o přívěs pro hobby použití pro zahrádkáře či chataře, kteří ho používají nepravidelně a vozí standardní zboží.

Robustnější provedení přívěsu

Zde je už v rámu integrovaných 6 ks úchytných ok. Ta jsou pevnější a snesou větší zátěž než oka přišroubovaná do podlahy. Celý rám, v němž jsou oka integrovaná, má prohlubeň a jedná se o tzv. M-rám.

Oka jsou v něm zapuštěna proto, aby o ně nezavadil nebo se nepoškodil materiál, který se bude posunovat po ložné ploše. Oko můžete vytáhnout jednoduše nahoru a pomocí upínacích prvků připnout náklad tak, aby byl správně ukurtován.

Světla na zadní části jsou úplná novinka. Na všechny přívěsy bržděné řady jsou nyní montována led světla v originálním designu AGADOS. Světla disponují všemi funkcemi, které se od nich v silničním provozu očekávají.

Reklama
Jak vybrat ideální přívěs na stavbu

Přesně tento typ přívěsu v Agadosu doporučují malým stavebníkům. Je to přívěs s ložnou plochou 1300 mm x 2500 mm, takže se do něj vejde sádrokartonová deska i ostatní materiál. Můžeme na něj naložit i materiál sypký.

Mezi jeho další přednosti patří:

  • Celosvařovaný rám

  • Možnost použít zesílených druhů náprav

  • Možnost výběru bržděného i nebržděného provedení

  • Možnost provedení i ve sklopné verzi přívěsu.

Přívěs s koly umístěnými pod ložnou plochou

Tento přívěs má kola pod ložnou plochou. Můžete z něj tak vytvořit plato a převážet rozměrnější náklad.

Reklama

Další výhodou tohoto přívěsu je to, že je sklopný. Můžete na něm tak převážet i sypký materiál a pomocí hydraulického motoru ho následně složit. Ovládání je velmi jednoduché a zvládne ho každý.

Přívěs typu ATLAS

Tento přívěs o celkové hmotnosti 3500 kg už je přívěs pro profesionální stavebníky, kteří chtějí přepravovat jak sypké hmoty, tak i manipulační a stavební techniku. Jedná se o hodně populární přívěs.

Jak vybrat ideální přívěs na stavbu

V porovnání s předchozími typy se liší tím, že má hydraulické sklápění nejen do zadní části, ale i do boku a jedná se tak o tzv. třístranný sklápěč.

Má také masivní podvozek a uveze až 2700 kg.

A jaký vlek jsme si nechali připravit na míru?

Přívěs se jmenuje VZ 33. Ložná plocha má 3,3 m a hmotnost přívěsu je 3 t. Je opatřen hliníkovými, plně odnímatelnými bočnicemi a má plachtu pro ochranu převáženého zboží před povětrnostními vlivy.

Přívěs je opatřen také podpěrným kolečkem a dvěma nápravami. Jinak má všechno standardní vybavení. Jedná se o velice výkonný přívěs.

Jak vybrat ideální přívěs na stavbu

Také hledáte přívěs?

Když se rozhodnete, že potřebujete na svou stavbu přívěs, je nejjednodušším krokem navštívit web www.agados.cz, kde si najdete nejbližšího dealera. Můžete také navštívit přímo Agados ve Velkém Meziříčí, kde vám ukáží všechny typy přívěsů a vy si jednoduše vyberete.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Jana Švec (14 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama