Hluk pří výstavbě rodinného domu - tepelná čerpadla a klimatizace

Autor: Akulab (3 příspěvky)
4. 12. 2020
0 komentářů
Hluk pří výstavbě rodinného domu - tepelná čerpadla a klimatizace
Komerční
Jako stavebníci rodinného domu, nebo jakéhokoli jiného objektu menšího rozsahu, na problém s hlukem narazíte, pokud se v souvislosti s výstavbou stanete provozovatelem stacionárního zdroje hluku. Takovým zdrojem hluku nejčastěji bývá výměník tepelného čerpadla nebo klimatizace, který je umístěný vně objektu a ovlivňuje tak okolní stavby určené k bydlení.

Kdo má na starosti řešení této problematiky?

Dotčeným orgánem a autoritou rozhodující v problémech s hlukem je orgán ochrany veřejného zdraví, tj. příslušná Krajská hygienická stanice (KHS). S tímto úřadem můžete jednat Vy jako stavebník, nebo Váš projektant řešící inženýring stavby. Doba vyjádření KHS k předloženým dokumentům je 30 dní.

V jaké fázi je třeba hluk řešit?

Dokumentaci k hlukovým poměrům v lokalitě souvisejícím s provozem tepelného čerpadla, nebo klimatizace si KHS může vyžádat buď při stavebním řízení, kdy se Vaše stavba povoluje, nebo až při kolaudaci domu. Při stavebním řízení se zpracovává hluková studie, která vyhodnotí šíření hluku lokalitou. Pokud se zdroj hluku řeší až po jeho realizaci, například pokud uděláte změnu ve Vašich stavebních záměrech a rozhodnete se pro klimatizaci, či tepelné čerpadlo v průběhu výstavby, situace se řeší autorizovaným měřením hluku.

Hluk pří výstavbě rodinného domu - tepelná čerpadla a klimatizace

Je lepší studie, nebo měření hluku?

Pro stavebníka je ekonomičtější variantou hluková studie, která se obvykle dělá „od stolu“. Nevýhodou hlukové studie je její výrazně nižší přesnost, a proto je pro její kladné vypořádání ze strany KHS nutné deklarovat hodnoty hluku o 3 dB nižší, než je hygienický limit. Měření hluku je oproti hlukové studii obecně dražší variantou, neboť je k němu potřeba autorizovaného pracoviště, pravidelně ověřovaného měřicího vybavení a také je třeba k němu připočíst náklady na cestu. Oproti hlukové studii je ovšem přesnější.

Ukázku hlukové studie a protokolu o měření hluku naleznete v příloze článku.

Jaké limity je třeba splnit a kde?

Hluk se v tomto případě zpravidla posuzuje v tzv. CHVePSu / CHVePu (chráněný venkovní prostor stavby / chráněný venkovní prostor). Nikoli na hranici pozemků. Jedná se o prostor do 2 m před oknem obytné místnosti, nebo nezastavěný prostor určený k rekreaci, lázeňské / léčebné / rehabilitační péči a výuce. V praxi je to tedy nejčastěji nejbližší obytné okno Vašeho souseda. Zde musí být splněn hygienický limit 50 dB ve dne a 40 dB v noci. Pokud bude zaznamenána tzv. tónová složka hluku, tj. důraz na hluk v určitých frekvencích (pro tyto zdroje typické) hygienický limit se snižuje o 5 dB. Důvodem snížení limitu je, že tónová složka způsobuje vyšší „nepříjemnost a slyšitelnost“ hluku pro lidské ucho.

Kdy je nutné doložit hlukovou studii, nebo měření hluku?

Jestli je nutné doložit hlukovou studii, či měření hluku vyhodnotí příslušná KHS na základě podkladů o zdroji hluku. Jde o individuální posouzení. V praxi je tato povinnost ukládána při vzdálenosti maximálně několika desítek metrů. Například u výměníku tepelného čerpadla o akustickém výkonu (Lw) 60 dB může být teoretická vzdálenost limitní izofony pro noční dobu (včetně korekce na tzv. tónovou složku hluku, tj. 35 dB) cca 8 - 10 m v závislosti na podmínkách lokality.

Jak se připravit na měření hluku a hlukovou studii?

Jelikož je hygienický limit poměrně přísný, je třeba měření uskutečnit v době, kdy jsou vhodné meteorologické podmínky a v lokalitě je relativní klid. Měření se tak často uskutečňuje v nočních hodinách. Doba celého procesu měření se obvykle pohybuje okolo 1 hodiny. Nutností je dohodnutí se sousedem, který je hlukem nejvíce ovlivněn, aby měření na svém pozemku umožnil. Během měření je třeba na požádání zdroj hluku vypnout / zapnout. Měření se provádí při maximálním výkonu zařízení. Ke zpracování hlukové studie je třeba doložit výkres s umístěním zdroje hluku a technický list k prostudování jeho akustických parametrů. Máte-li k dispozici, pak také vyjádření příslušných úřadů.

Snad už máte v problematice jasno. Pokud ještě nemáte zpracovatele studie, nebo měření, zkuste to s námi. Rádi Vám pomůžeme. Více o nás, naší práci a cenách se dozvíte na www.akulab.cz

Přílohy

ukazka-hlukove-studie-pro-klimatizacni-jednotku.pdf
ukazka-protokolu-o-autorizovanem-mereni-hluku-tc.pdf
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama