Stavebník z Čakovic: Jděte do toho!

Autor: Jana Švec (14 příspěvků)
23. 11. 2020
0 komentářů
Redakční článek
V Čakovicích, okrajové části Prahy, najdeme spoustu malebných zákoutí. Uprostřed této klidné oázy staví svépomocí svůj vysněný dům Michal Švec. A my jsme se ho přišli zeptat, jak stavba probíhá.

Představení domu

Náš dům jsem stavěl jako jednopatrový bungalov o rozměrech cca 10x15 m. Pozemek jsem před mnoha lety dostal jako dar od rodičů. Náš rozpočet byl kolem 2.000.000 Kč.

O stavbě pasivu jsem neuvažoval. Podle mě se totiž investice do pasivu vrátí za mnoho desítek let.

Jak jste řešil „papírování“?

Projekt jsem tvořil s profesionálním projektantem a samozřejmě s manželkou. Od prvního oslovení projektanta až do vyhotovení trval projekt asi 3 měsíce. Zato stavební povolení… To jsem si vyřizoval sám a trvalo to velice dlouho, asi tak rok.

Stavebník z Čakovic: Jděte do toho!
Reklama

Dům do momentálního stádia stavím od února 2017 a plán více méně dodržuju.

Jak jste spokojen s výběrem materiálů?

S materiály nebyl vůbec žádný problém. S produkty značky Heluz se pracuje velice dobře. Cihly se velmi dobře řežou. Z celého domu bylo odpadu asi kolečko a půl, možná dvě kolečka. Krovy jsou příhradové vazníky, krytina je betonová taška. Dům je zateplen polystyrenem 14 cm a 18 cm. Zdivo obálky domu je HELUZ 36,5 plus broušená a je vystavěný na pěnu.

Kde jste čerpal informace a inspiraci?

Už mám za sebou stavbu jednoho domu.

Na serveru svepomoci.cz čerpám informace průběžně, myslím si, že pan Tesárek to dělá dobře a jeho přístup je profesionální. Web sleduji a průběžně se nechávám inspirovat.

Reklama
Stavebník z Čakovic: Jděte do toho!

Co všechno si děláte svépomocí?

Řemeslníky jsem měl na pokládání krytiny, dále elektrikáře, omítkáře vnitřních příček a podlaháře, který mi vyléval podlahu anhydridem. Myslím si, že sám jsem na stavbě udělal tak 80 %.

Co vás bavilo nejvíc?

Nejvíc mě bavilo zdění obecně. Naopak nejsložitější pro mě bylo laťování krovu, protože se to dělalo ve výškách. Dělal jsem to sám a musel jsem tam tahat fólii a bylo to pro mě opravdu nepříjemné.

Reklama

Udělal byste dnes něco jinak?

Víceméně bych udělal všechno stejně, až na jednu jedinou věc. Dům bych asi postavil trošku větší. Bohužel v době, kdy jsem vyřizoval stavební povolení, legislativa povolovala stavět svépomocí pouze do 150 m2 zastavěné plochy. Dnes je to už tuším do 300 m2.

Nemám vůbec přesnou představu o tom, kolik jsem stavbou svépomocí uspořil, ale myslím si, že se jedná o desítky procent z celkové ceny stavby.

Stavebník z Čakovic: Jděte do toho!

Co byste vzkázal našim čtenářům?

Každému, kdo má na to čas, chuť a náladu, bych doporučil, aby se do stavby svépomocí pustil. Nebojte se toho.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Jana Švec (14 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama