Stavbou svépomocí ušetřím 15 procent a možná i více

Autor: Jana Švec (14 příspěvků)
13. 11. 2020
0 komentářů
Redakční článek
V malebném městečku Planá nad Lužnicí staví svépomocí Slávek Duda. Dům nechce dodatečně zateplovat, a tak zvolil pro hrubou stavbu Heluz Family 2in1. Společně se Slávkem dnes nahlédneme do zákulisí celé výstavby.

Jak nám představíte svůj dům?

Jedná se o bungalov s podlahovou plochou 150 m2 a celkovou zastavěnou plochou 200 m2. Celý pozemek má rozlohu 900 m2. Stavba má štíty a jen jednu valbu.

Stavět jsme se rozhodli z toho důvodu, že byt už nám byl malý a postavit si rodinný dům byl vždycky náš sen. Rozpočet jsme měli 5.000.000 Kč. Pozemek jsme koupili od města za 900 Kč/m2, což byla na tu dobu a místo pěkná cena. Pozemek se nachází v místě mého bydliště, takže jsme se dlouho rozhodovali.

Zařídili jste si sami úplně vše?

Úplně bez firem bych do stavby určitě nešel. Ale i tak jsem přesvědčen o tom, že tím, že si hodně věcí uděláme sami, můžeme ušetřit tak 15 %.

S projektem mi pomáhal známý, který je projektant a tvořili jsme ho cca 6 měsíců. Stavební povolení vyřizovala manželka. To trvalo asi 2,5 měsíce, za což bych ji chtěl strašně moc pochválit.

Stavbou svépomocí ušetřím 15 procent a možná i více
Reklama

Materiály jsme volili tradiční. Stavbu tvoří broušené cihly a pálená taška. Tradiční materiály chceme využít i na podlahy. To znamená dřevěná plovoucí podlaha, keramická dlažba. Střecha je vazník, krov je pobitý dřevěným záklopem. Uvažujeme, že do domu dáme rekuperační jednotku. S materiály jsme spokojeni. V současné době bychom asi nic neměnili.

Máte nějaké stavební zkušenosti?

Manželka měla již nějaké stavební zkušenosti, já osobně ale ne. Informace jsem čerpal zejména na stavebním veletrhu v Praze For Arch. Dále také od známých, kolegů a samozřejmě na internetu. Na webu svepomoci.cz jsem našel perfektní videa o tom, jak se staví z pálených cihel Heluz.

Jaký byl plán?

Plán byl zastřešit stavbu do podzimu, což ses nám také povedlo. V polovině září byl dům pod střechou a my spokojeni. Samozřejmě se nám to ze začátku trochu komplikovalo kvůli nastalé situaci s covid-19. Stavbu jsme tak zahájili o 2 měsíce později, než bylo v plánu.

Reklama
Stavbou svépomocí ušetřím 15 procent a možná i více

Využili jsme samozřejmě i profesionálů. Řemeslníky jsme měli na krov a střechu. Zbytek jsme se snažili dělat sami, se známými, kamarády a rodinou.

Co vás na stavbě bavilo nejvíc a co naopak nejméně?

Můžu říct, že nejtěžší a nejméně zábavnou prací jsou pro mě zemní práce a základy. Dokud se neudělá deska, tak vlastně nic nepřibývá, je to takové únavné, je tam spousta technické práce a není to zábavné. Naopak hodně mě bavila stavba z červených cihel. Tady je naopak viděl posun, stavba rychle přibývá a člověk má radost z odvedené práce. Střecha a krov šly taky poměrně rychle.

Reklama

Nejdůležitější je zajistit celý management stavby, aby navazovaly jednotlivé úkony za sebou, jak mají a mít stanoven jasný harmonogram, jak postupovat.

Udělal byste dnes něco jinak?

V současné době mě vůbec nenapadá, že bych měl něco udělat jinak. S materiály jsem velice spokojen.

Stavbou svépomocí ušetřím 15 procent a možná i více

Hlavou mi celou dobu běží splnění snu a dlouhodobý projekt, kdy se s manželkou a dětmi budeme o náš dům celý život starat. Určitě bych neváhal a šel do toho znovu.

Co byste vzkázal lidem?

Kdybych mohl něco vzkázat lidem, kteří se také chystají splnit si takovýto sen, tak by to bylo, aby dobře projektovali, vše si vždy pořádně rozmysleli a ať jdou do toho.

Stavbou svépomocí ušetřím 15 procent a možná i více
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Jana Švec (14 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama