St. úřad vs. katastr. úřad

Autor: Cimba (1 příspěvek)
15. 10. 2020
5 komentářů
St. úřad vs. katastr. úřad
Dotaz
Problém s usazením domu

Ahoj, chtěl bych se zeptat, jestli je možné, aby nám st.úřad zrušil rozhodnutí katastrálního úřadu?

Teď nám úřednice vrátila žádost s tím, že se jí usazení nelíbí, přitom to máme od katastrálního úřadu schválené.

Děkuji za odpověď

Majky & L.A.

Majky & L.A.21. 10. 2020 13:52:28

jarkane se ve stavebním zákoně vyzná, takže Vám jistě pomůže, ale přiznám se, že jsem z toho také zmaten. Soused má postaveno: Nový dům, který ještě neprošel kolaudací, tudíž si upravil svévolně usazení, které neodpovídá povolení SÚ? Starý dům, který tam již dlouho stojí? Nebylo by lepší ofotit a vložit sem kopii rozhodnutí? Zakryjte citlivé údaje o sobě a rozhodnutí sem vložte.

jarkane21. 10. 2020 7:23:13

Tak teď už Vám vůbec nerozumím. Kdo Vám vyznačil umístění stavby? To jste si vymysleli sami, nebo už máte vyměření pro stavbu na základě povolení od SÚ? Protože jinak si můžete vytyčovat co chcete a není to závazné pro nikoho.
A co soused nedodržel? Těch jeho 2,5 m od hranice měl povoleno od SÚ? Potom SÚ požaduje oprávněně 5 m od hranice. Nebo to postavil načerno? Potom by SÚ po Vás těch 5 m od hranice neměl požadovat. Jak to vlastně je? Co má soused povoleno (a tedy legální)?
A co s tím má společného ten Vámi uváděný katastrální úřad? Co Vám teda vydal?
A co Vám vydal stavební úřad? Píšete, že Vám zrušil rozhodnutí katastrálního úřadu. Jak to udělal? Jakým rozhodnutím?
Pokud to nenapíšete pořádně a podle pravdy, tak se opravdu nikam neposuneme. Ráda Vám poradím, ale bez rozumných vstupních informací to fakt nejde.

Cimba20. 10. 2020 18:35:22

nene, na pozemku máme vyznačeno kam můžeme stavbu umístit. Jedná se o to že soused to nedodržel a má postaveno 2,5m od plotu. A po nás tě st. uřád chce 5m od hranice, abychom splnili 7m mezi stavbami.

Majky & L.A.

Majky & L.A.15. 10. 2020 21:43:06

A není to spíše tak, že Vám SÚ vrátil žádost s úpravou usazení domu? Viděl bych to tak, že Vám SÚ udělil souhlasné stanovisko s výstavbou určitého typu domu, ale po podání stavebního povolení s výkr.dokumentací, kde je mimo jiné i usazení do terénu s bokorysy, usoudil, že takovéto usazení není pro okolní zástavbu vhodné. Bohužel si nemůžete svévolně prasknout barák, kam Vás napadne.

jarkane15. 10. 2020 17:56:42

Cimbo, to co píšete je určitě jinak. Katastrální úřad neschvaluje umístění stavby, nemá jak, žádný právní předpis mu to neumožňuje. Zkuste prosím popsat pořádně, co vlastně máte od toho katastrálního úřadu. Určitě to není žádné rozhodnutí, kterým se schvaluje umístění stavby. Pak Vám mohu poradit.