Durisol – Nová generace stavebních materiálů

Autor: Energy Domy (1 příspěvek)
16. 10. 2020
0 komentářů
Redakční článek
Ještě, než se rozhodnete stavět, čeká vás volba technologie stavby. Zajímavou alternativou je Durisol. Jedná se o jedinečnou třísložkovou kombinaci dřeva, betonu a izolace, která dala vzniknout zajímavému materiálu.

Tvarovky Durisol jsou tvořeny z dřevocementové štěpky, betonového jádra a šedého polystyrenu.

Dřevocementový skelet tvoří z 90 % právě dřevní štěpka, díky čemuž je z tvárnice přírodní a ekologický materiál. Ten je navíc vysoce odolný vůči požárům.

Betonové jádro zaručuje vynikající akumulaci tepla, takže v létě zdi ochladí a v zimě uvolňuje do prostoru naakumulované teplo. Hřeje tedy ještě nějakou dobu poté, co přestanete topit.  Beton je kromě toho také skvělým zvukovým izolantem, což oceníte především při stavbě vnitřních zvukoizolačních stěn a příček.

Díky přepážkám v tvarovkách může stavba dýchat. Nedochází tedy ke kondenzaci vodních par a následně ke vzniku plísní. Vrstva integrovaného šedého polystyrenu zase ušetří práci se zateplováním.

Durisol – Nová generace stavebních materiálů

Hlavní tvarovky vhodné pro stavbu

  • Durisolová tvarovka tloušťky 45 cm s tloušťkou šedého polystyrenu 25 cm se skvěle  hodí pro pasivní domy.

  • Durisolová tvarovka tloušťky 37,5 cm je vhodná pro obvodové zdivo nízkoenergetických domů. Jeden kus váží pouze 14 kg.

  • Durisolová akustická tvarovka tloušťky 25 cm je ideální pro obvodové a vnitřní nosné zdi se zvýšenými nároky na statiku a zvukovou izolaci. Má širší betonové jádro a skvěle poslouží i v případě, že stavíte v oblasti ohrožené zemětřesením nebo povodněmi.

  • Durisolová příčková tvarovka tloušťky 15 cm zajistí ticho v celém domě. Hodí se pro zdění vnitřních nenosných příček. Je tvořena sendvičem Durisolové štěpky a ultratenkého betonového jádra.

Reklama
Durisol – Nová generace stavebních materiálů

Další přednosti Durisolu

Jednou z hlavních výhod Durisolu je jednoduchá a rychlá montáž. Tvárnice jsou lehké a pracovní postup od založení první řady až po betonáž věnce je úplně stejný, jako při použití běžného broušeného zdiva. K omítnutí stavby lze následně použít téměř jakoukoliv omítku.

K dispozici je i monolitický železobetonový stropní systém. Díky němu postavíte celou hrubou stavbu.

Tvárnice můžete řezat kotoučovou pilou, klasickou pilou nebo flexou s diamantovým kotoučem.

Durisolové zdivo lepíme na pěnu, která tvoří jen dočasnou fixaci, než zdi po 1,5 m vylijeme betonem.

Pokud budete stavět svépomocí, doporučujeme využít podrobný instruktážní servis firmy Energy Domy, která je výhradním distributorem technologie Durisol pro ČR.

Stavby z Durisolu jsou jednoduchými skládačkami. Tvarovky tohoto stavebního systému jsou novou generací stavebních materiálů, a to i přesto, že jejich tradice sahá až do roku 1932.

Durisol – Nová generace stavebních materiálů
Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Energy Domy (1 příspěvek)
Další články autora:
Autor zatím napsal pouze tento článek.
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací