Jak na odhlučnění stěn a stropů

Autor: Rigips (57 příspěvků)
Kategorie: Sádrokartony
18. 9. 2020
1 komentář
Jak na odhlučnění stěn a stropů
Redakční článek
Ruší vás ve vašem bytě hluk od sousedů? Nebo stavíte nový dům a chcete ho správně odhlučnit? Jistě nechcete místo poklidného spánku poslouchat sousedovu televizi nebo počítat kolemjedoucí auta. Rigips má řešení v podobě Modré akustické desky.

Nadměrný hluk trápí dokonce více než polovinu všech lidí v ČR. Odhlučnění ať už jedné stěny, stropu či celého bytu je však velmi snadné.

Ať hluk pochází odkudkoliv

Hluk k vám může pronikat stropem či příčkami nejen od sousedů a zvenku, ale i z vedlejších místností. Abyste neslyšeli hluk z bytu nad vámi, jsou tu pro vás akustické podhledy. Pro trochu odpočinku, kdy neuslyšíte děti bouchat stavebnicí, volte akustické příčky. A pro izolaci od hluku pocházejícího zvenku nebo sousedního bytu využijte předsazenou stěnu, která se montuje z jedné strany ke stávající stěně.

Vždy je ale dobré volit komplexní řešení. Hluk k vám totiž může vnikat všemi směry a různými „vedlejšími cestami“. Nezapomeňte také na dobře utěsněná okna a dveře. Znáte rčení, že každý řetěz je jen tak pevný, jak pevný je jeho nejslabší článek? U neprůzvučnosti to platí stejně – bude tak dobrá, jak je dobré nejslabší místo celého řešení.

Odhlučnění bytu i domu

Pokud se bojíte, že vám protihluková deska zmenší obytnou plochu už tak malého bytu, můžete se klidně nadechnout. Konstrukce Modré akustické desky mohou být nejen lehké, ale i úzké, pokud si to interiér vyžaduje.

Pokud se chystáte stavět dům, nezapomeňte zvolit již na začátku ten správný materiál. Pro ideální zvukovou izolaci ve všech místnostech domu můžete využít Modré akustické desky pro příčky a podhledy. Pokud použijete všechny systémové komponenty, jako jsou spárovací tmely, sádrokartonové desky, profily a minerální izolace, můžete se těšit na klidnou domácnost a relaxaci.

Reklama

Jak instalovat Modrou akustickou desku jako podhled

  • V místnosti si vyměříme a vytyčíme polohu podhledu.

  • Rigips profily UD podlepíme napojovacím těsněním, které zmírňuje nežádoucí přenos zvuků konstrukcí.

  • K obvodovým sádrokartonovým příčkám je připevníme šrouby typu FN tam, kde se v příčkách nachází profil. Přitom vzájemná rozteč připevnění nesmí přesáhnout 80 cm. První a poslední připevnění může být od rohu místnosti vzdáleno maximálně 20 cm.

  • Rozměříme si polohu stavěcích třmenů.

  • Ty do betonového stropu kotvíme ocelovými hmoždinkami.

  • Stavěcí třmeny podlepené napojovacím těsněním rozmístíme v ploše stropu tak, aby tvořily síť o rozměru 50 cm (v kolmém směru na profily) x 100 cm (ve směru montážních profilů).

  • Rigips profil CD nasuneme do obvodového UD tak, aby se profily vzájemně překrývaly minimálně 2 cm, nikoliv však nadoraz.

  • Po srovnání CD do roviny je přišroubujeme samovrtnými šrouby do plechu typu LB ke stavěcím třmenům. Vždy 2 šrouby na 1 třmen. Části třmenu, které přesahují přes profil, ohneme nebo ustřihneme.

  • Minerální izolaci vkládáme pečlivě (bez mezer) do prostoru nad profily.

  • Sádrokartonové desky opláštění orientujeme vždy délkou kolmo k profilům. Tak, aby příčná hrana desky šla na osu profilu. Desky připevňujeme k montážním CD samořeznými šrouby typu TN po maximálně 17 cm. U podhledu s plochou do 30 m2 je možné opláštění šroubovat i do obvodových UD.

  • U krajních desek doporučujeme odříznout jednu podélnou zploštělou hranu, aby bylo tmelení v oblasti koutů jednodušší.

Desky opláštění podhledu nesmí vytvářet křížové spáry. Při montáži opláštění proto dbáme na to, aby byly příčné spáry desek vystřídány minimálně o jeden CD profil. Vytváření křížových spár není přípustné.
  • Sádrovým spárovacím tmelem zatmelíme spáry mezi sádrokartonovými deskami a přetmelíme i hlavičky šroubů. Do spár vložíme skelnou pásku pro vyztužení spoje.

  • Tímto je dosažen stupeň jakosti Q1.

  • Po zaschnutí první vrstvy tmelu přistoupíme k úpravě vnitřních koutů. Nejlepší variantou je použití pásky Habito® Flex.

  • Na plochu obou desek naneseme v pruhu potřebné šířky sádrový tmel, do kterého vložíme pásku Habito® Flex a pomocí aplikátoru ji domáčkneme k podkladu. Vytlačený tmel špachtlí odstraníme.

  • Po zaschnutí zatmelených koutů spáry přetmelíme v šířce o něco málo větší než při prvním tmelení. Nezapomeneme ani na přetmelení hlaviček šroubů a okrajů pásky.

  • Tímto je dosažen stupeň jakosti povrchu Q2.

Reklama
Jak na odhlučnění stěn a stropů
K zajištění správné funkce konstrukcí je nutné používat systém a dodržovat technologické předpisy Rigips.

Pokud si na instalaci netroufnete sami, můžete oslovit jednu z certifikovaných realizačních firem. Konzultovat realizaci s odborníkem ale doporučujeme v každém případě, alespoň pomocí kontaktního formuláře Rigips, tzv. COP.

Reklama

Výhody Modré akustické desky Rigips

  • Desky jsou univerzální a lze je tak použít na předstěny, vnitřní příčky i podhledy.

  • Spolehlivě tlumí hluk z místností i zvenku.

  • Vhodné do požárně odolných konstrukcí.

  • V impregnované verzi vhodné i do vlhkého prostředí, jako třeba koupelna.

  • Technologie Activ´Air®, kterou Modré akustické desky obsahují, trvale odstraňuje až 70 % formaldehydu ve vnitřním ovzduší na minimálně 50 let.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Rigips (57 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací