Zdění obvodového zdiva

Autor: Hanz (9 příspěvků)
2. 9. 2020
0 komentářů
Zdění obvodového zdiva
Příspěvek stavebníka
Stavba pokročila, pracuji na tom každý den po práci a o víkendech.

S psaním dalšího článku jsem čekal, až bude nějaký deštivý víkend. Deska je vylitá, začal jsem penetračním nátěrem, abych mohl natavit asfaltové pásy proti vodě a radonu. Je konec června, pracuji na tom sám, užívám a využívám kurzarbeit.

Zdění obvodového zdiva

Prvního července mám objednaného ytong mistra na založení rohů, tak na to mám dva dny. Služba založení rohů je zdarma a musím jí chválit. Navozil jsem startovací tvárnice tl. 375 mm a navezl ze stavebnin zakládací tepelně izolační maltu. Ytong mistr přijel včas, pěkně jsme si popovídali, na co si dát pozor, vše mi vysvětlil, poradil, prodal potřebné náčiní jako lžíci na nanášení lepidla a brousek na ytong, založili jsme spolu rohy a ještě mi založil uprostřed delší strany tvárnici, abych s tím někam neutekl.

Postupně jsem se to učil a zjistil, že je lepší trochu řidčí malta, abych nemusel tolik bušit palicí, druhou řadu startovaček jsem už lepil na lepidlo, to šlo krásně, ale také mi chvilku trvalo, než jsem našel správný grif a opět se mi lépe pracovalo s malinko řidčím lepidlem.

Vždycky jsem si založil rohy, natáhnul provázek a rovnal to vodováhou. Startovací tvárnice mám dvě tj 250 mm na výšku 375 mm na šířku (75 mm na polystyren vyvedený ze základů). Výška mi zároveň tvoří výšku čisté podlahy od desky tj 250 mm na skladbu podlahy, zdivo mám  YQ Lambda 450 mm. Uprostřed mám dvě nosné zdi na uložení schodiště, komínu a panelů.

Na řezání jsem si pořídil pilu aligátor od DEWALTU, musím jí pochválit i pohanit, řezalo se mi s ní skvěle, rychlý, přesný, prostě super, než se teda rozbila. Pila má dva protichůdné plátky, na jednom se uvolnil šroub, ten zničil závit v plátku. Chtěl jsem to reklamovat, protože jsem s ní zase tolik nenařezal a je to poměrně drahý stroj, který by měl něco vydržet. Reklamace zamítnutá, protože bych měl přeci před každým řezáním pilu rozebrat a dotáhnout, prodejce mi to měl přeci říct.

Zdění šlo poměrně rychle, traktůrkem jsem si přivezl 8 tvárnic a sázel jednu za druhou. Vždy jsem si každou řadu probrousil a zametl, vše jsem řezal celkem přesně, takže nemám nikde žádné škvíry, jak je občas na stavbách vidět. Nevím jaký na to má kdo grif, ale mě třeba štvaly na tvárnicích ty kapsy na držení, když se nanáší lepidlo, polovina lepidla spadne do té kapsy. Nařezal jsem si z plechu obdélníky 10 cm na 7cm a vždy jsem tím díru přikryl, nanesl lepidlo a plech přendal na další. Jedinou chybu to mělo, že jsem tam plech jednou za čas zapomněl a musel si jít uříznou jiný. Později jsem přišel na lepší způsob a to pomocí zednické lžíce, položit ji na díru, nanést jednu stranu, otočit lžíci a nanést druhou stranu, rychlé a účinné.

Reklama
Zdění obvodového zdiva

Další problém nastal s kvalitou tvárnic, pár palet bylo mimo toleranci a to o dost. Reklamace, vyřešeno a nechám je na dořezy štítů. Práce s ytongem super, krásně se řeže, upravuje, je to rychlé přesné. Vyzdít to po strop, udělat překlady a betonovou mazaninu pro stropní panely mi v jednom člověku zabralo jeden měsíc, v týdnu když nepršelo tak jsem po práci udělal 2 řady a o víkendu třeba 3 řady.

Zdržení bylo malinko s překlady, kdy jsem si musel připravit dřevěný kaslík, většinou tam mám velká okna 3m a více, měl jsem malinko strach aby to unesly, tak jsem na ně použil dva I profily 240 mm, ty jsem k sobě přivařil a ještě nahoru navařil výztuž, aby se překlady spojily s věncem, překlady jsem uložil 50 až 60 cm na zeď, do kaslíku z venkovní strany jsem dal dva polystyreny 75 mm.

Zdění obvodového zdiva
Reklama

S traverzama mi pomohl jeden pán, který mi je usadil autem s rukou, kterou došáhne až 12 m, to mi docela pošetřilo záda. Jeden překlad mi zabral dva dny, jeden den kaslík, druhý den vylít betonem. Protože jsem se rozhodl pro betonové panely spiroll, musel jsem ještě udělat betonovou mazaninu 5 cm, na kterou se panely uloží.

Místo věncovky jsem použil extrudovaný polystyren tl. 10 cm, který jsem lepil na pěnu, deska je široká 60 cm tudíž jsem jí říznul na polovinu a vyšla mi krásně výška mazaniny 5 cm + 25 cm výška stropu. Z vnitřní strany udělal bednění 5 cm a vše vylil betonem. Protože jsem vše stihnul s týdenním předstihem před panely, mohl jsem si začít zakládat příčky.

Zdění obvodového zdiva
Reklama

Náklady

Název položkyCena
Písek, cement, nážadí, vruty....
15 000 Kč
Polystyren
4 000 Kč
I nosníky
21 000 Kč
Lepidlo
3 000 Kč
Dřevo
2 000 Kč
Doprava tvárnic ze stavebnin
11 000 Kč
Komín
23 000 Kč
Ytong, tvárnice, překlady, příčky malta
230 000 Kč
Celkem309 000 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací