Strop z hurdisku

Autor: Lukas Babolat (1 příspěvek)
Kategorie: Strop
19. 11. 2014
3 komentáře
Dotaz

Da se nejak poznat, zda li je strop z hurdisku ci jineho materialu? Chci si navrtat do stropu hrazdu.

ing. arch. Martin Veber

ing. arch. Martin Veber20. 11. 2014 13:34:58

Spáru pod omítkou poznáte tak, že omítku v proužku oklepete. Na beton pravděpodobně nenarazíte, všechny stropy 2. poloviny 20. století se dělají s nějakým typem keramického bednění, nejsou-li panelové. Pokud byste na beton natrefil, asi by to znamenalo, že jste našel trámeček, do toho bych se nebál nakotvit hrazdu (zatížení vskutku titěrné vůči té zátěži, kterou nyní přenáší), ale také to záleží na kvalitě tehdejší i Vaší nové práce a na stavu té konstrukce.

Lukas Babolat19. 11. 2014 22:03:50

Nevim jak lze poznat spary pod nanosem omitky. Ale pokud jsem to dore pochopil, vyvrtam-li tedy 10cm hlubokou diry aniz bych narazil na cihlu, jedna se tedy o beton a v takovem pripade mohu hrazdu bez problemu prikotvit? Nebo i v pripade betonu je treba byt obezretny?

ing. arch. Martin Veber

ing. arch. Martin Veber19. 11. 2014 21:42:14

Keramické vložky Hurdis mají rozměr 250x1100mm, takže pokud objevíte spáry v těchto intervalech, potom máte strop z hurdisek. Také se dá vycházet z vrtané sondy, pokud po cca 1cm omítky narazíte na cca 1cm cihly a následně se vrták do cihly opře ještě v hloubce cca 8cm (opět na tloušťku asi 1cm) a pak již beton, tak je to také hurdiska a nic jiného. Hrazdu bych doporučil kotvit jedině do nosníků mezi vložkami, které jsou buďto keramobetonové typ Fert, nebo obyčejná ocelová I, kdo byl precizní, ten užíval zkosené typy hurdisek, které u traverzy doplňoval speciálními klínky. Takže tam buďto chemická kotva nebo v případě traverzy navařit packu, háček, očko.