Stavební systém Ytong Lambda 450 - kombinace s nosnými překlady Helux

Autor: Franta (1 příspěvek)
Kategorie: Hrubá stavba
12. 6. 2020
2 komentáře
Dotaz

Jsem ve fázi žádosti o vydání stavebního povolení na stavbu patrového dvojdomu ze zdícího systému Ytong Lambda 450, na západní stěně domu jsou projektována v přízemí dvě francouzská trojdílná okna, v patře nad nimi v ložnicích dvě dvojdílná francouzská okna.

Původně jsem chtěl u všech těchto francouzských oken udělat přípravu pro montáž venkovních rolet - či žaluzií. Původně plánovaná trojdílná okna v přízemí hodlám v současné době nahradit širšími dvojdílnými okny s HS systémem stínění těchto oken zvenčí - z terasy před nimi, vyřešit venkovní, elektricky ovládanou markýzou s podpěrami ( např. typ Veranda box ).

U zbývajících dvou francouzských oken - montážní rozměr otvoru pro okna je š 1800 x v. 2190 v II. NP domu chci udělat přípravu pro montáž venkovních rolet – tzn. roletový kastlík v nadpraží okna.

Ytong má své systémové řešení pro tyto účely – žaluziový /roletový/ kastlík z purenitu rozměru 164x249 mm. Na tl. zdiva 450 je několik variant řešení jak řešit nadpraží okna.

1) Ytong žaluziový kastlík + 35 mm EPS + nosný překlad NOP 250

2) Ytong žaluziový kastlík + 60 mm EPS + YQ U profil 225 mm

3) Ytong žaluziový kastlík + 35 mm EPS + U profil 250 ( proarmovat, probetonovat )

4) YRP nosný překlad od firmy TEMA Klášterec s integrovaným žaluziovým

kastlíkem

5) kombinace nosného překladu s integrovaným žaluziovým kastlíkem od dodavatele

jiného zdícího systému – např. HELUZ 3v1.

Myslel jsem že použiji systémové řešení od Ytongu, dnes jsem konzultoval s dodavatelem rolet, zda se do kastlíku, který dodává Ytong vejde roleta pro daný rozměr francouzského okna. Bylo mi sděleno, že u této rolety vychází podomítkový kastlík 165 x 165 mm… Vnější rozměr kastlíku Ytongu je 164 - t. stěny 20 mm !!! Roleta od firmy Climax se do něj tedy nevejde.

Použití systémového řešení od Ytongu s ohledem na možnost vzniku tepelných mostů se mi i tak jevilo jako značně diskutabilní – myslím si, že to zateplení za kastlíkem je málo ( víc prostoru tam ale nevymyslím, aby to taky něco udrželo ... )

4) varianta – použití YRP nosného překladu od firmy TEMA – nevím co si mám o tomto překladu myslet, nikde není k dispozici skutečná – reálná fotografie překladu, zateplení překladu – jak dalece je tam vyřešena možnost vzniku tepelných mostů – nevím.

6) varianta – použití nosného překladu s roletovým kastlíkem od jiného dodavatele zdícího systému – zde HELUZ 3v1, dle mého je tento překlad velice dobře řešen, pro možnost použít jak rolety, tak i žaluzie a to ještě několik druhů rolet, žaluzií, variabilně lze vyjímat – vkládat EPS uvnitř překladu. Montážní rozměr je však rozdílný oproti Ytongu.

Mohl by mi zde někdo fundovaně poradit jak řešit předpřípravu na montáž venkovních rolet – žaluzií v systému Ytong š. 450, případně – zda lze v tomto případě řešit použitím překladu HELUZ 3v1, byť je to jiný zdící systém, jiný materiál apod. ( nemohlo by to v budoucnu způsobit nějaký problém – např. praskání omítky v blízkosti nadpraží apod. ? )

Za každou Vaši radu předem děkuji. Franta