Ztracené bednění - lepit, nelepit?

Autor: KemaBV (4 příspěvky)
Kategorie: Základy a deska
1. 6. 2015
11 komentářů
Dotaz

Zdravím zkušenější stavebníky.

O víkendu jsme ručně vybetonovali základové pásy. Následující den jsme pokládali 1. řadu ztraceného bednění. V týdnu chceme zvládnout druhou, abychom další víkend (sobotu) mohli ztracáky vybetonovat.

Otázka zní, zda je nutné ztracené bednění na sebe něčím lepit? Zda první a druhou řadu bednění spojit pěnou nebo lepidlem? Význam je takový, aby se při zalévání tvárnice nepohly?

Prokládání první a druhé řady ZB roxory je samozřejmostí.

Díky za názory a postřehy.

petrx16. 11. 2015 10:00:43

Vůbec to neřešte, jen si přiděláte práci. Silové působení na základové pasy by mělo být pouze vertikální takže nemá smysl řešit nějaké lepení ZB. Maximálně stříkněte trochu pěny v místech, kde se Vám tvarovka ZB bude nějak viklat apod. Vlhkosti kvůli pěně bych se nebál. Tu pevnost tomu dává ten vylitý armovaný beton, ne beton těch tvarovek, takže jestli někde bude trochu pěny ničenu nevadí, jen so ohlídejte aby pěna nebyla uvnitř tvarovek, neobalila roxory apod.

Karel

Karel11. 11. 2015 8:26:53

Já bych se lepením vůbec nezabýval. Pokud máte rovné pasy, normálně bych to naskládal na sucho. Pokud tam budete sypat beton kolmo (ne nějak z boku), tak se to nehne. Já to tak dělal, měl jsem pasy +/- pár centimetrů a naprosto bez problémů.

Sintom

Sintom10. 11. 2015 15:07:41

také se přidám do diskuze s dotazy. mám vylyté pasy, roxory jsou od sebe cca 0,5 m nějaké pak určitě budu muset řezat protože výjdou na stěnu ZB, popřípadě pokud půjde vyohnu a vyříznu kousek ZB. pasy jsou bohužel zcela hladké, beton byl ke konci lehce řidčí (ač byl z betonárky) takže po hutnění lopatou je jak zrcadlo.
nejvyšší rozdíly jsou 3 cm křížem, což nemá smysl vyrovnávat to se vyrovná deskou (někde pak místo 15ti cm bude holt 18 abych neubíral ale spíše přidával.

Ale zpět k ZB. v lajně to moc nerovnosti nemá, tedy nemá smysl dávat základový beton navíc jak známo beton k betonu nepřilne. Pěnu používat nechci, v základech může být vlhkost a ta pěně určitě radost neudělá. Napadlo mě tedy buď použít penetraci a malou vrstvu betonu jen vyloženě pod tvárnice cca 1 cm ale chytne se to k sobě ?

Nebo použít mrazuvzdorné lepidlo a zde kvůli tlaku opravdu jen tenkou vrstvu do 5 mm jen pro pocit. Chytne s elepidlo k betonu a k ZB lépe než beton ??? Má stím někdo praxi ?

petrx4. 6. 2015 11:27:25

Taky jsem ZB dával do betonu. Přece jen se to dá lépe vyrovnat. Hlavně ten beton dejte jen pod hrany tvarovek, rozhodně ne celoplošně. Pěny bych se nebál, ale zase jen mezi tvarovkami, neměla by se dostat do prostoru kde má být beton, obalit roxory apod.

KemaBV4. 6. 2015 11:13:45

Minulou sobotu jsme ručně vybetonovali zákl. pásy. V neděli jsme položili 1. řadu ztracáků. Pásy nebyly vybetonované ideálně rovně, takže jsme vyrovnávali vrstvou betonu. (někde 2cm někde 4cm). Do čerstvého betonu jsme usadili první řadu. Možná se to tak ani nemusí dělat, ale usazovali jsme opravdu na milimetr přesně.

Druhou řadu jsme ničím nelepili. Bylo mi řečeno, že rozhodně ne pěnou. Že nemá v betonových základech pěna co dělat. Mezi 1. a 2. řadu jsem položil roxory, svázal a teď v sobotu vybetonujeme cca 10 cm pod hranu beďnáků.

Ještě se musím pochválit. Spočítali jsme ztracáky tak, že nezůstal ani nechyběl ani jeden.

petrx4. 6. 2015 10:20:07

No já když vidím některé firmy dělat základové pasy tak vůbec nechápu jak tam pak na ně dávají ZB :-) Boule +/- 5cm prostě jak to tam nakydá ta pumpa nebo mix. Mezi rohy převýšení taky pár cm ... hrůza. ale co XPS schová srdce nebolí :-)

Jirka a Katka

Jirka a Katka4. 6. 2015 5:21:20

Kvůli fixaci není vrstvička betonu potřeba. Já jsem měl 3 řady 30tek, vše volně ložené. Na pěnu jsem položil jen rohy, aby mi třeba neutekly. Beton bych používal pouze v případě hodně křivých pásů pro dorovnání, jinak je to zbytečné.

Pavell

Pavell3. 6. 2015 18:39:38

Zdravím, chtěl bych se zeptat na první řadu tu taky jen pokládáte a nebo pod něj vrstvičku betonu?????

petrx2. 6. 2015 9:29:28

Zdravím,
Dával jsem ZB40, 2-3 řady na sobě, vylito pumpou. Použil jsem nízkoexpanzní pěnu, ale skutečně jen sem tam, spíš v místech, kde se mi nepodařilo udržet ideální rovinu nebo byly tvarovky trochu nepřesné takže se malinko viklaly. Spíš se znažte založit první řadu na pasech co nejlépe a pak nemusíte nic lepit.

Marek2. 6. 2015 9:22:33

Dobry den,
my sme davali ZB30, 2 rady a vylievali sme to pumpou. ZB sme rozhodne nelepili, iba sa ulozilo. Pri vylievani sa vobec nepohlo, takze by som sa s tym nezdrziaval. Predsa len ta tvarnica mala cca 28kg.

tomas1. 6. 2015 20:20:12

Zdravim, já druhou řadu pro jistotu lepil nizkoex.pěnou, první na kterou jsem ve stavebninách narazil a drželo to perfektněl. Ale určitě se to dělat nemusí. Dvě, tři, možná i čtyři řady ZB by držely dobře i na sucho.