Výroba podlážek na stavební kozy

Autor: Peťan (79 příspěvků)
26. 8. 2020
0 komentářů
Výroba podlážek na stavební kozy
Příspěvek stavebníka
Manipulace na stavbě je vždycky problém, obzvlášť pokud je potřeba pracovat ve větší výšce, nebo např. manipulovat s překlady.

Od kolegy jsem si zapůjčil stavební kozy, na které je možné umístit podlážky a na těch chodit, nebo na ně dávat materiál. Protože podlážky nebyly k dispozici, rozhodl jsem se o jejich svépomocnou výrobu. Samotné podlážky je samozřejmě možné zakoupit za cenu cca 160 – 200 Kč za kus. Cena není nijak vysoká a i při svépomocné výrobě jsem se na podobnou cenu také dostal – vyráběl jsem je však ze silnějšího dřeva.

Nejdříve jsem zakoupil potřebné dřevo. Podlážky jsem vyráběl z 32 mm silného smrkového řeziva různých šířek (prostě to, co měli na pile). Větší tloušťka dřeva přijde vhod, protože 1,5 m dlouhé podlážky se daleko méně prohýbají. Je pak na ně možné umístit více materiálu. Je možné po nich jezdit s kolečkem apod. Rozměr podlážek je 150*50cm. Zakoupené dřevo jsem položil vedle sebe a kombinoval, dokud nevznikl 50cm široký pruh (žádné jsem podélně nemusel řezat). Poté jsem naměřil rozměr 150cm a dřevo nařezal. Takto jsem si vyrobil 6 kupek dřeva na jednotlivé podlážky. Dále jsem nařezal 12 půlmetrových prken na spojení podlážek. U těch je jejich šířka v podstatě libovolná. Na kozy jsem položil fošny a naměřil pozici příčného dřeva. To je vzdáleno od kraje vždy 100mm. Oproti originálním podlážkám jsem neumisťoval prostřední podpory. Zatím nebyly potřeba, možná je případně doplním – díky tloušťce dřeva se podlážky neprohýbají ani při větším zatížení. Celek jsem sbil dohromady hřebíky 2,7*70mm. Do každého prkna 8 hřebíků – 4 z jedné a 4 z druhé strany. Špičky hřebíků jsem zatloukl do boku, aby se o ně někdo nezranil a aby bylo složitější hřebík vyndat.

Výroba podlážek na stavební kozy
Reklama

Podlážky jsem umisťoval buď přímo na kozy, nebo pokud byla potřeba větší délka, tak na dva trámy, které byly položeny na kozy a na ně podlážky. Většinou jsem podlážky ještě sešrouboval s trámy dohromady pomocí šroubů s Torx hlavou. Montáž i demontáž potom byla velice snadná a stabilita poměrně vysoká. Samozřejmě, není to nic, z čeho by „bezpečák“ skákal až do stropu… i když možná spíš ano?

Články ohledně této stavby můžete také najít na mém webu https://www.mylms.cz/stavba-domu/

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Peťan
Peťan (79 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací